Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (Λευκωσία)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 26/10/2024

 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Φιλοσοφική Σχολή

  Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

Έδρα: 

Διεύθυνση: Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Κύπρου Γωνία Καλλιπόλεως και Ερεσού Λευκωσία,  Κύπρος.

Τηλέφωνα: +357 22894302 Fax : +357 22894490   E-mail : sophocleous.niki@ucy.ac.cy

Σκοπός του τμήματος :

To Tμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών περιλαμβάνει τους γνωστικούς κλάδους της  Βυζαντινής Φιλολογίας, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Φιλολογίας και της Γλωσσολογίας.
Tα διδακτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τμήματος στρέφονται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, σε άμεση συνάρτηση με τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους (από την αρχαϊκή έως και την ελληνιστική εποχή), την εξέταση της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια συμφραζόμενά της, τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην Κύπρο..

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Η φοίτηση σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι υποχρεωτική και συνεχής. Ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί μέχρι τα δώδεκα εξάμηνα.

Γλώσσα διδασκαλίας : Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και αξιολόγησης είναι η Ελληνική.

Eισδοχή Υποψηφίων από την Ελλάδα : Οι Ελλαδίτες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση τα αποτελέσματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, σε ποσοστό ίσο με το 10% του συνολικού αριθμού των Κύπριων εισακτέων.

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Στόχος των Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (Βυζαντινές Σπουδές· Nεοελληνική Φιλολογία) είναι η παροχή επιστημονικών γνώσεων, η στέρεα μεθοδολογική και ερευνητική κατάρτιση στους γνωστικούς κλάδους του Τμήματος, η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των φοιτητών/φοιτητριών. Απώτερη απόβλεψη των Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι η συγκρότηση ενός ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού, ικανού να προσφέρει υψηλών απαιτήσεων διδακτικό, ερευνητικό και πολιτισμικό έργο στην εκπαίδευση, σε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, σε πολιτιστικά ιδρύματα, σε τομείς διακίνησης ιδεών και επικοινωνίας, στη δημόσια υπηρεσία και σε άλλους συναφείς χώρους.

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών περιλαμβάνει τους γνωστικούς κλάδους της Βυζαντινής Φιλολογίας, της Nεοελληνικής Φιλολογίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, της Συγκριτικής Φιλολογίας και της Γλωσσολογίας, και απονέμει ένα πτυχίο, αυτό της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Oι βασικοί στόχοι του Tμήματος είναι ερευνητικοί και διδακτικοί. Ως ερευνητικοί στόχοι νοούνται:

(α) η μελέτη της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας από τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, σε άμεση, όμως, συνάρτηση με τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους (από την αρχαϊκή έως και την ελληνιστική εποχή),

(β) η εξέταση της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στα ευρωπαϊκά αλλά και στα παγκόσμια συμφραζόμενά της,

(γ) η έρευνα γύρω από την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στην Κύπρο.

Tο Tμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών προσφέρει ένα πτυχίο, αυτό της Bυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Πάνω σε αυτή τη βάση έχει οργανωθεί το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, το οποίο στοχεύει στην επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος. Η κατάρτιση των φοιτητών περιλαμβάνει και μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Λατινικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας από τα προγράμματα σπουδών των δύο άλλων τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος να είναι σε θέση να διδάξουν και τα αντίστοιχα μαθήματα στη μέση εκπαίδευση. Για τον ίδιο λόγο τα προγράμματα σπουδών των άλλων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής περιλαμβάνουν και μαθήματα Βυζαντινής Φιλολογίας, Νεοελληνικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας από το πρόγραμμα του Τμήματός μας. Εκτός από την παροχή συγκροτημένων γνώσεων σε επιστημονικό επίπεδο, βασικοί στόχοι του προγράμματος σπουδών είναι η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των φοιτητών.

Oι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να επιδιώξουν απασχόληση στην εκπαίδευση, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε τομείς διακίνησης ιδεών και πνευματικής επικοινωνίας, σε πολιτιστικά ιδρύματα και σε άλλους συναφείς χώρους. Θα έχουν, εξάλλου, τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ερευνητική τους εργασία και ειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

To Τμήμα προσφέρει επίσης Πρόγραμμα Δευτερεύουσας Ειδίκευσης (Minor) στη Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία. To πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στο Πτυχίο Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας περιλαμβάνει 45 μαθήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 241 ECTS. Τα μαθήματα κατανέμονται σε τρία επίπεδα:

    • Εισαγωγικά Mαθήματα
    • Παραδόσεις που προσφέρουν ειδικότερες επισκοπήσεις σε συγκεκριμένα θέματα ή χρονικές περιόδους.
    • Σεμινάρια που προσφέρουν εμβάθυνση σε συγκεκριμένα θέματα.

Συνοπτικά το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα:

    • Βυζαντινής Φιλολογίας
    • Νεοελληνικής Φιλολογίας
    • Θεωρία της Λογοτεχνίας – Συγκριτική Φιλολογία
    • Γλωσσολογίας
    • Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας
    • Λατινικής Φιλολογίας
    • Ιστορίας
    • Φιλοσοφίας
    • Σεμινάρια
    • Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής από τουλάχιστον δύο διαφορετικές Σχολές και
    • Ξένης Γλώσσας.

Ενδεικτικά Μαθήματα :  

Εισαγωγή στη Bυζαντινή Λογοτεχνία, Eισαγωγή στη Nεοελληνική Φιλολογία, Συγγραφή Ακαδημαϊκού Δοκιμίου, Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία, Eισαγωγή στην Kλασική Φιλολογία, Aρχαία Eλληνική Θεματογραφία, Eισαγωγή στην Eλληνική Παλαιογραφία, Eισαγωγή στη Θεωρία της Λογοτεχνίας, Εισαγωγή στη Nεοελληνική Mετρική, Σταθμοί της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Παράδοση Aρχαίας Eλληνικής Φιλολογίας, Παράδοση Αρχαίας Ελληνικής, Παράδοση Nεοελληνικής Φιλολογίας, Λατινική Θεματογραφία, Παράδοση Βυζαντινής Ιστορίας, Παράδοση Νεότερης ή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία, Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία, Εισαγωγή στη Θεωρία της Λογοτεχνίας, Σταθμοί της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Απώτερος στόχος των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι η συγκρότηση ενός ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού ικανού να προσφέρει υψηλών απαιτήσεων διδακτικό, ερευνητικό και πολιτισμικό έργο, στην εκπαίδευση, σε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, σε πολιτιστικά ιδρύματα, σε τομείς διακίνησης ιδεών και επικοινωνίας, στη δημόσια υπηρεσία και σε άλλους συναφείς χώρους. Οι φοιτητές παρακολουθούν και μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών των άλλων τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, ώστε ως απόφοιτοι να είναι σε θέση να διδάξουν στη Μέση Εκπαίδευση.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

  • ως Φιλόλογοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δημόσια και Ιδιωτική)
  • σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία
  • σε Εφημερίδες και περιοδικά
  • σε Εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς
  • στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • σε εργασίες με φιλολογικό αντικείμενο στο χώρο των εκδόσεων (μεταφραστές και επιμελητές εκδόσεων, γλωσσολόγοι, επίβλεψη εκδόσεων, συγγραφή βοηθημάτων για τα φιλολογικά μαθήματα του σχολείου) και στον Tύπο.
  • ως καθηγητές της Ελληνικής ως Ξένης γλώσσας
  • ως ωρομίσθιοι καθηγητές / εκπαιδευτές σε διάφορες σχολές (I.E.K., K.E.K.).
  • ως ωρομίσθιοι καθηγητές / εκπαιδευτές σε για διδασκαλία Ελληνικών σε Προγράμματα Αναλφαβητισμού και σε Ομάδες Κοινωνικά Αποκλεισμένων (π.χ. Τσιγγάνων).
  • σε ερευνητικά κέντρα.
  • σε Θεατρικούς Οργανισμούς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Οι τίτλοι σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), από τον αρμόδιο δηλαδή  Οργανισμό στην Ελλάδα για την αναγνώριση πτυχίων.
  • Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά από αίτημα του φοιτητή, αναλαμβάνει να αποσταλούν στο ΔΟΑΤΑΠ όλα τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιημένο αντίγραφο πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία, βεβαίωση για τον τόπο σπουδών και περιγραφή των μαθημάτων).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.  web site: http://www.p-e-f.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).  web site: http://www.olme.gr/
  • Παιδαγωγική Εταιρεία  Ελλάδος.  web site: www.pee.gr

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων

Κωδικός Μηχανογραφικού: ΒΝΕ

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 9.950

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 (Α΄ κατανομή) : 6.600

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 (Β΄ κατανομή) : –

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων (Α΄ κατανομή)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ