Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Λευκωσία)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 06/05/2025

 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης

  Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Έδρα: 

Διεύθυνση:  Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ 1678 Λευκωσία

Τηλέφωνα:  +357 22893605 Fax: +357 22895475 E-mail : deanfem@ucy.ac.cy

Σκοπός του τμήματος :

Βασικός αντικειμενικός σκοπός του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι: «Να πρωτοστατήσει στους τομείς της Λογιστικής και της  Χρηματοοικονομικής, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, και να επιτύχει διεθνή αναγνώριση ως αξιόλογο ερευνητικό κέντρο σε θέματα, που εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς». Ο σκοπός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με συστηματική προσπάθεια προς τρεις κατευθύνσεις:

(α) Την άρτια επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση των φοιτητών του Τμήματος, που θα τους επιτρέψει να διαπρέψουν στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

(β) Την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών με διεθνή αναγνώριση.

(γ) Την προαγωγή της γνώσης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με τη διοργάνωση επιμορφωτικών και άλλων προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής συνδυάζει διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής, και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή της πληροφορικής τεχνολογίας, ως μέσου υλοποίησης των τακτικών και στρατηγικών στόχων ενός οργανισμού. Κύριοι στόχοι του Τμήματος είναι:
  • Nα πρωτοστατήσει στους τομείς της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
  • Nα πετύχει διεθνή αναγνώριση ως αξιόλογο ερευνητικό κέντρο σε θέματα που εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Η φοίτηση σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι υποχρεωτική και συνεχής. Ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί μέχρι τα δώδεκα εξάμηνα.

Γλώσσα διδασκαλίας : Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και αξιολόγησης είναι η Ελληνική.

Eισδοχή Υποψηφίων από την Ελλάδα : Οι Ελλαδίτες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση τα αποτελέσματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, σε ποσοστό ίσο με το 10% του συνολικού αριθμού των Κύπριων εισακτέων.

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

To σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον υφίσταται ραγδαίες μεταβολές. Oι αγορές διευρύνονται και διεθνοποιούνται, οι επιχειρήσεις συγχωνεύονται, οι εμπορικές συναλλαγές φιλελευθεροποιούνται και ο ανταγωνισμός γίνεται πιο έντονος. H τεχνολογία της πληροφορικής δημιουργεί ένα καινοτομικό περιβάλλον, το οποίο διευκολύνει την παροχή ενός νέου φάσματος υπηρεσιών, την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, την εκτέλεση συναλλαγών και τη σύναψη συμφωνιών. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανεπτυγμένες χώρες μετατόπισαν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους από τη βιομηχανική παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών. Ο κλάδος των υπηρεσιών υφίσταται, ακόμα, μεγαλύτερες μεταβολές εξαιτίας των αλλαγών που διενεργούνται μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, που έπληξε καίρια τον συγκεκριμένο τομέα. Από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι πιο προηγμένες προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτήν την αλλαγή, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτουν σταδιακά το δημιουργούμενο κενό στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Μέσα σ ́ αυτές τις συνθήκες, τα διοικητικά στελέχη, που θα έχουν τις ικανότητες να προβλέψουν, να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα μπορέσουν να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους σε επιτυχία.

Με πλήρη επίγνωση των σύγχρονων επιχειρηματικών εξελίξεων, το Tμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (ΛΟΧ) στοχεύει στην άρτια εκπαίδευση διοικητικών στελεχών, που θα υπηρετήσουν επάξια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Tο Tμήμα προσφέρει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο δίνει έμφαση τόσο στην καλλιέργεια ευρείας γνώσης στους διάφορους τομείς της διοίκησης, όσο και στην εξειδικευμένη κατάρτιση στους επί μέρους κλάδους της Λογιστικής και της Χρηματοοικονομικής. Το πρόγραμμα σπουδών του Tμήματος συνδυάζει διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές στη διοίκηση με τις ιδιαιτερότητες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Kύπρου και της ευρύτερης περιοχής, και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή της πληροφορικής τεχνολογίας ως μέσου υλοποίησης των τακτικών και στρατηγικών στόχων ενός οργανισμού. Το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται στα πρότυπα παρόμοιων προγραμμάτων, που προσφέρονται σε διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας  Αμερικής.

Tο πρόγραμμα σπουδών του Tμήματος χαρακτηρίζεται τόσο από ευρύτητα εκπαίδευσης στους διάφορους τομείς της διοίκησης, όσο και από εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση στις ειδικότητες της Λογιστικής και Xρηματοοικονομικής. Για καθεμιά από τις ειδικότητες αυτές, το Τμήμα προσφέρει ξεχωριστά πτυχία.

Tα βασικά μαθήματα του Tμήματος παρέχουν στους φοιτητές μια σφαιρική αντίληψη των λειτουργιών της επιχείρησης. Τα μαθήματα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών γνώσεων και παρέχουν την αναγκαία υποδομή για περαιτέρω εμβάθυνση σε καθεμιά από τις βασικές ειδικότητες. Οι φοιτητές αναμένεται να αναπτύξουν κριτική και αναλυτική σκέψη και ικανότητες εφαρμογής ποσοτικών και υπολογιστικών μεθόδων στην επίλυση θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων. Τέτοιες ικανότητες αποτελούν απαραίτητα διοικητικά προσόντα στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η κατάρτιση σε θέματα μαθηματικών, στατιστικής, πληροφορικής και οικονομικών αποτελεί ουσιώδες προπαρασκευαστικό μέρος του προγράμματος σπουδών. Oι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ευρύτερης μόρφωσης με την παρακολούθηση μαθημάτων ελεύθερης επιλογής, που προσφέρονται από άλλες σχολές του Πανεπιστημίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εξαμήνων, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν διπλωματική μελέτη, η οποία μπορεί να αφορά είτε πρωτότυπη ερευνητική εργασία ακαδημαϊκού περιεχομένου, είτε συνεργασία με κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό, που να αποσκοπεί στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών διοίκησης στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων.

Tο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος συνδυάζει βασική εκπαίδευση σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ενώ προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα για εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση σε ένα συγκεκριμένο τομέα της επιχείρησης. Ξεχωριστά πτυχία προσφέρονται στις ακόλουθες ειδικότητες:

  • Λογιστική
  • Χρηματοοικονομική

Tα μαθήματα των πρώτων τεσσάρων εξαμήνων παρέχουν γενική εκπαίδευση και, παράλληλα, την αναγκαία γνωσιολογική υποδομή για περαιτέρω μελέτη μιας από τις πιο πάνω ειδικότητες. H ανάπτυξη κριτικής αναλυτικής σκέψης και ικανοτήτων για εφαρμογή ποσοτικών και υπολογιστικών μεθόδων στην επίλυση προβλημάτων είναι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος σπουδών.

Μετά τη συμπλήρωση και του τέταρτου εξαμήνου σπουδών, οι φοιτητές επιλέγουν την κύρια ειδικότητά τους μεταξύ των δύο επιλογών που προσφέρει το Τμήμα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους τους για επαγγελματική σταδιοδρομία. Στα τελευταία τέσσερα εξάμηνα, το πρόγραμμα σπουδών δίνει έμφαση σε εξειδικευμένα μαθήματα ανωτέρου επιπέδου της επιλεγμένης ειδικότητας (μαθήματα εμβάθυνσης). Ταυτόχρονα, οι φοιτητές εδραιώνουν και διευρύνουν τις γνώσεις τους με την επιλογή μαθημάτων από άλλες ειδικότητες εντός της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων (μαθήματα διεύρυνσης). Mε την ελεύθερη επιλογή μαθημάτων από άλλες σχολές του Πανεπιστημίου, προσφέρεται στους φοιτητές η δυνατότητα για μια πιο ευρεία και ολοκληρωμένη μόρφωση. Στο τελευταίο έτος σπουδών, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν ουσιαστική διπλωματική μελέτη, υπό την επίβλεψη καθηγητών του Tμήματος.

Πτυχίο Λογιστικής: Το πτυχίο λογιστικής παρέχει άρτια κατάρτιση για πετυχημένη καριέρα σε ελεγκτικούς οίκους σε θέματα λογιστικής, ελεγκτικής και φορολογικής καθώς και σε τράπεζες, ημικρατικούς, δημόσιους και άλλους ιδιωτικούς οργανισμούς. Επίσης, ελεγκτικοί οίκοι παρέχουν ευκαιρίες σε φοιτητές μας για πρακτική άσκηση. Συγκεκριμένα, από το εαρινό εξάμηνο του 2018, το τμήμα ΛΟΧ ενσωματώνει στο πρόγραμμα σπουδών του, πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους της Κύπρου το οποίο διαρκεί πέντε μήνες. Κατά την περίοδο της πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές απασχολούνται πλήρως ως ασκούμενοι ελεγκτές στους συγκεκριμένους ελεγκτικούς οίκους και έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική εφαρμογή αποκτώντας έτσι πολύτιμη εμπειρία που θα ενισχύσει την μελλοντική ακαδημαϊκή τους πορεία και θα διευρύνει τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Οι φοιτητές έχουν επίσης την επιλογή να εκπονήσουν πιο σύντομη πρακτική άσκηση κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, (summer internship) ή και να επεκτείνουν την πρακτική τους εμπειρία εκπονώντας πρακτική άσκηση για ακόμα πέντε μήνες κατά το εαρινό εξάμηνο του τέταρτου έτους σπουδών. Τα προγράμματα του τμήματος είναι σχεδιασμένα με βάση διεθνείς προδιαγραφές και εφοδιάζουν τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα Master ή Ph.D. Απόφοιτοι του προγράμματος έχουν γίνει δεκτοί για συνέχιση των σπουδών τους σε κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βορείου Αμερικής.

Πτυχίο Xρηματοοικονομικής: Η ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική επικεντρώνεται στην εμπέδωση της γνώσης, του θεωρητικού πλαισίου και των αναλυτικών μεθόδων, που χρειάζονται για τη λήψη επιτυχημένων χρηματοοικονομικών αποφάσεων κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας, που επικρατούν σε ένα περίπλοκο, ανταγωνιστικό και διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Απόφοιτοι της Χρηματοοικονομικής αναπτύσσουν δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να φέρουν σε πέρας τη χρηματοοικονομική λειτουργία (εξασφάλιση κεφαλαίων, λήψη επενδυτικών αποφάσεων και διαχείριση κινδύνων) σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, όπως: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων, βιομηχανικές επιχειρήσεις, εμπορικούς οίκους, τουριστικές επιχειρήσεις, εταιρείες αγοραπωλησίας συναλλαγμάτων, εταιρείες διαχείρισης ταμείων προνοίας, και κυβερνητικούς οργανισμούς (π.χ. Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών). Έχουν, επίσης, την ευκαιρία να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια, για να συνεχίσουν με επιτυχία μεταπτυχιακές σπουδές (Master, Ph.D.), ή να προχωρήσουν με την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου CFA (Chartered Financial Analyst).

Μαθήματα :  

Υποχρεωτικά Μαθήματα (Α΄ & Β΄ έτος): Αρχές Μακροοικονομικής Θεωρίας, Μαθηματικά Ι, Αγγλικά Γενικής Μορφής Προχωρημένου Επιπεδου, Αρχές και Πρακτικές Διοίκησης, Αρχές Μικροοικονομικής Θεωρίας, Μαθηματικά ΙΙ, Αγγλικά για Ακαδημαϊκούς Σκοπούς, Χρηματοοικονομική Λογιστική I, Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων, Στατιστική Ανάλυση Ι, Αγγλικά για Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοικητική Λογιστική και Κοστολόγηση, Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Διοίκηση, Αρχές Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Πληροφοριακή Τεχνολογία στις Επιχειρήσεις, Στατιστική ΙΙ.

Ειδίκευση Λογιστικής (Γ΄ & Δ΄ έτος): Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ, Διοικητική Λογιστική και Κοστολόγηση ΙΙ, Εμπορικό Δίκαιο, Ελεγκτική Ι, Φορολογική Ι, Χρηματοοικονομική Ανάλυση, Στρατηγική Διοίκηση, Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση II, Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙΙ, Εμπορικό Δίκαιο, Ελεγκτική ΙΙ, Φορολογική ΙΙ, Επιχειρηματική Ηθική και Εταιρική Διακυβέρνηση, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Ειδίκευση Χρηματοοικονομικής (Γ΄ & Δ΄ έτος): Χρηματοοικονομική Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ, Προαιρετικά Δικαιώματα, Προθεσμιακά Συμβόλαια και Διαχείρηση Κινδύνου, Στρατηγική Διοίκηση, Σύγχρ. Μέθοδοι Προϋπολ. Κεφαλαίου, Επενδύσεις και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου, Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση, Χρηματοοικονομική Πολιτική, Επιχειρηματική Ηθική και Εταιρική Διακυβέρνηση, κ.α

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Για το τμήμα αυτό απαιτείται η επιτυχής εξέταση στο ειδικό μάθημα ‘ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ’, εξασφάλιση βάσης (≥10/20). Στην περίπτωση όπου υποψήφιοι δεν παρακάθισαν στο ειδικό μάθημα αλλά κατέχουν δίπλωμα Αγγλικών από αναγνωρισμένο φορέα, μπορούν να το επισυνάψουν στην αίτησή τους και αυτό θα εξεταστεί αναλόγως από τα Τμήμα.

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι σε θέση να συμβάλλουν άμεσα και αποτελεσματικά στους τομείς στους
οποίους εργοδοτούνται, και έχουν την αναγκαία κατάρτιση για ανέλιξη σε ηγετικές διευθυντικές θέσεις σε διάφορους οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ευκαιρίες εργοδότησης υπάρχουν:

Στον τραπεζικό, χρηματιστηριακό και ασφαλιστικό τομέα.
Σε λογιστικούς και ελεγκτικούς οίκους.
Στη βιομηχανία και στο εμπόριο.
Στον τουριστικό τομέα.
Σε οργανισμούς κοινής ωφελείας.
Σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Οι τίτλοι σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), από τον αρμόδιο δηλαδή  Οργανισμό στην Ελλάδα για την αναγνώριση πτυχίων.
  • Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά από αίτημα του φοιτητή, αναλαμβάνει να αποσταλούν στο ΔΟΑΤΑΠ όλα τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιημένο αντίγραφο πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία, βεβαίωση για τον τόπο σπουδών και περιγραφή των μαθημάτων).

Σχετικά επαγγέλματα:

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων

Κωδικός Μηχανογραφικού: ΛΟΧ

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 8.300

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 (Α΄ κατανομή) : 8.050

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 (Β΄ κατανομή) : –

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων (Α κατανομή) – 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ