BSc (Hons) Marine Operations Management (Εκπαίδευση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού) – Μητροπολιτικό Κολλέγιο

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 13/05/2020

Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Σχολή Ναυτιλίας – Ναυτική Ακαδημία

BSc (Hons) Marine Operations Management (Εκπαίδευση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού)

 (Το πτυχίο απονέμεται: Solent University

Έδρα :

  • Αθήνα: Ακαδημίας 42 τηλ. : 210  8256708
  • Μαρούσι:Σωρού 74 τηλ. 210 6199891
  • Πειραιάς: Κολοκοτρώνη 110 Πλ. Τερψιθέας τηλ.: 210 4121200
  • Θεσσαλονίκη: Ελ. Βενιζέλου 14 & Τσιμισκή τηλ: 2310 241010
  • Ηράκλειο Κρήτης: Θεοτοκοπούλου & Κορωναίου τηλ: 210 6199891
  • Λάρισα: 6ο χλμ. Λάρισας – Νίκαιας τηλ.: 2414 407000
  • Ρόδος: Βύρωνος 1 τηλ.: 2241 240400
Σκοπός του τμήματος :

Η Ναυτική Ακαδημία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση Ναυτιλιακών και Ναυτικών Σπουδών στην Ελλάδα, καθώς καλύπτει όλο το εύρος εκπαίδευσης και κατάρτισης για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, είτε αυτά αφορούν καριέρα στην ξηρά, είτε στη θάλασσα. Στόχος της Ναυτικής Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση και ανάπτυξη στελεχών ικανών και κατάλληλα εφοδιασμένων για να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η ίδρυση της ιδιωτικής Ναυτικής Ακαδημίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και την ελληνική εκπαίδευση, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να φοιτήσουν σε μία από τις καλύτερες ναυτικές ακαδημίες του κόσμου, χωρίς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι όλοι οι μεγάλοι εφοπλιστικοί όμιλοι και οι ναυτιλιακές εταιρίες που με ενθουσιασμό υποστηρίζουν την προσπάθεια του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Διάρκεια σπουδών : 4 ή 5 έτη

Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλικά

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ουσιώδης σημασία της ναυτιλίας για το Διεθνές Εμπόριο είναι δεδομένη, υπολογίζοντας ότι το 90% του όγκου των εμπορευμάτων και το 70% της αξίας του διεθνούς εμπορίου διακινούνται μέσω θαλάσσης. Η Ελλάδα είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο, ενώ ελέγχει περίπου το 50% του εμπορικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπό τη διοίκηση του Πλοιάρχου, το τµήµα Καταστρώµατος / Γέφυρας είναι υπεύθυνο για την ασφαλή πλοήγηση και λειτουργία του πλοίου, τόσο εν πλω όσο και στο λιµάνι. Οι Αξιωµατικοί Καταστρώµατος είναι τα βασικά µέλη της οµάδας διαχείρισης του πλοίου και αναλαµβάνουν ποικίλους ρόλους, ανάλογα µε το βαθµό τους, που περιλαµβάνουν τις βάρδιες, τον σχεδιασµό πλου, την ασφαλή πλοήγηση, τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίου,  την ευστάθεια,  τις επικοινωνίες και τον εξοπλισµό καταστρώµατος. Ο Πλοίαρχος έχει τη γενική εντολή και την τελική ευθύνη για την ασφάλεια του πληρώµατος, του σκάφους, του φορτίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τo πρόγραμμα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου στον Πειραιά, από έμπειρο και διαπιστευμένο προσωπικό και περιλαμβάνει 6 διαδοχικές φάσεις εκπαίδευσης, εναλλασσόμενες μεταξύ του χρόνου που διανύεται στο Κολλέγιο και του χρόνου που διανύεται στη θάλασσα. Στην 5η φάση του προγράμματος, η εκπαίδευση περιλαμβάνει περίοδο 6-8 εβδομάδων στη Ναυτική Ακαδημία Warsash, στο Southampton, όπου οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν εξειδικευμένη κατάρτιση και θα δώσουν εξετάσεις στην Βρετανική Ακτοφυλακή (MCA).

Μαθήματα:

Ναυσιπλοΐα, Σχεδιασμός Πλού, Φύλαξη και επικοινωνίες, Σταθερότητα και Λειτουργίες Φορτίων,  Νομοθεσία και Διοίκηση, Προηγμένη Σταθερότητα και Κατασκευή πλοίων, Λειτουργία φορτίου και λιμένων, Δίκαιο και Διοίκηση για Αξιωματικούς Καταστρώματος, Γέφυρα και Μηχανολογικά Συστήματα, Σύγχρονα Ναυτιλιακά Ζητήματα, Ναυτικό και Εμπορικό Δίκαιο, Διαχείριση Θαλάσσιων Τεχνολογιών, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Διαχείριση Ασφάλειας, Πτυχιακή Εργασία.

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Προϋποθέσεις πρόσβασης και εγγραφής

      • Απολυτήριο Λυκείου ή ισοδύναμος τίτλος.
      • Γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (IELTS 5.5 ή αντίστοιχο)
      • Φυσική καταλληλότητα για την άσκηση του επαγγέλματος
      • Δύο (2) συστατικές επιστολές

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Το πρόγραμμα σπουδών BSc (Hons) Marine Operations Management Ι Διοίκηση Ναυτικών Λειτουργιών – Πλοίαρχοι Εμπορικού Ναυτικού είναι σχεδιασμένο ώστε να καλύπτει όλο το εύρος των απαιτούμενων γνώσεων Ναυτικής Επιστήμης: ναυσιπλοΐα και χειρισμό πλοίου, ασφαλή λειτουργία και διαχείριση πλοίου, ώστε οι απόφοιτοι του προγράμματος να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και επιτυχημένα στα πολύπλευρα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν στο πλοίο.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος φέρουν το βαθμό του Γ’ Αξιωματικού Καταστρώματος (Ανθυποπλοιάρχου), και μπορούν να προσδοκούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στη θάλασσα και εξέλιξη αργότερα στην ξηρά, καθώς η ναυτιλία προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για τα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς στο πλοίο.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Η Σχολή Ναυτιλίας του Μητροπολιτικού Κολεγίου προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

.

 .

Επαγγελματικά Δικαιώματα : 

Τα πτυχία που απονέμονται από το Solent University με φοίτηση στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, έχουν πλήρη Επαγγελματική Ισοδυναμία στην Ελλάδα σε σχέση με τα συγκρίσιμα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων σύμφωνα με τους Νόμους 4093/2012 (ΦΕΚ 222 τ.Α’/12.11.2012) και 4111/2013 (ΦΕΚ 18 τ.Α’/25.01.2013).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ