Μετεγγραφές 2019. Τι πρέπει να προσέξουμε στο Μηχανογραφικό

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές για τη σωστή συμπλήρωση Μηχανογραφικού είναι και αυτή της αντιστοιχίας σχολών με στόχο τη μετεγγραφή.

Στην Ελλάδα της κρίσης, δυστυχώς,  είναι πολύ δύσκολο για πολλές οικογένειες να στηρίξουν σπουδές των παιδιών τους μακριά από την πόλη κατοικίας.

Το κράτος αναγνωρίζοντας αυτή τη δυσκολία έχει προβλέψει το δικαίωμα μετεγγραφής για τους δικαιούχους ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής να συνεχίσουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις μετεγγραφών :

α) με κοινωνικά κριτήρια

β) με αδερφό/ή που ήδη σπουδάζει

Στο παρακάτω link (ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ) θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις. Ας σημειωθεί πως προς το παρόν έχουμε το καθεστώς που ίσχυε και πέρυσι και αναμένουμε να δούμε αν μία νέα κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές. Επίσης, μία βασική εκκρεμότητα της τωρινής κυβέρνησης είναι ο κατάλογος με τις αντιστοιχίες μετεγγραφών ανάμεσα στα ΑΕΙ πλέον.

Πέρυσι  συνολικά υποβλήθηκαν 8412 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής με μοριοδοτούμενα κριτήρια, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 4675, δηλ. ποσοστό 55,58%, και 2562 ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 799, δηλ. ποσοστό 31,18%.

Επιπλέον στις παραπάνω υποβλήθηκαν 83 αιτήσεις μετεγγραφής με μοριοδοτούμενα κριτήρια από Έλληνες Πολίτες Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 49 αιτήσεις δηλ. ποσοστό 59% και 19 αιτήσεις θεραπείας από τις οποίες οι 13 έγιναν δεκτές, δηλαδή ποσοστό 68,42%.

Συνολικά, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, με τη διαδικασία των μοριοδοτούμενων κριτηρίων υποβλήθηκαν 8495 αιτήσεις, έγιναν δεκτές 5536 (4724 αρχικές αιτήσεις + 812 ενστάσεις), δηλαδή ποσοστό 65,17%.

Αναλυτικά τα στοιχεία των αρχικών αιτήσεων ανά κατηγορία έχουν ως εξής:

Α) Γενική κατηγορία με ποσοτικό περιορισμό (15% επί του αριθμού των εισακτέων): 8412 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 5474, δηλ. ποσοστό 65,07%.

Β) Ειδική κατηγορία χωρίς ποσοτικό περιορισμό: 230 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 224, δηλ. ποσοστό 97,4%.

Γ) Ειδική κατηγορία Ελλήνων φοιτητών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης: 83 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 62, δηλ. ποσοστό 74,7%.

Δ) Ειδική κατηγορία φοιτητών κυπριακής καταγωγής: 33 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 33, δηλ. ποσοστό 100%.

Ε) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές: 3298 αιτήσεις για μετεγγραφή και έγιναν δεκτές 3189 δηλαδή ποσοστό 96,7%.

πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Επομένως, τι πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού:

  • Να δηλώσει στο Μηχανογραφικό τη σχολή στην οποία μάλλον θα περάσει αλλά και αυτή στην οποία θέλει να πάρει μετεγγραφή.
  • Επειδή δεν είναι σίγουρη η μετεγγραφή (αν έχει αδερφό/ή που σπουδάζει έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες) πρέπει να υπολογίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να σπουδάσει στην πόλη που πέρασε.
  • Πρέπει να δει τις αντιστοιχίες μετεγγραφών γιατί κρύβονται παγίδες. Ακόμα, το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει τις φετινές αντιστοιχίες.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

 Επίσης για παράδειγμα αντιστοιχία μετεγγραφών δεν έχουν  το Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , το Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης,τα τμήματα Μουσικών Σπουδών Αθήνας – Θεσσαλονίκης μεταξύ τους, το τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Επομένως, πέρα από την καλή μελέτη του νέου Μηχανογραφικού αναφορικά με τα νέα τμήματα, το πρόγραμμα σπουδών του(όπου υπάρχει), τα επαγγελματικά δικαιώματα ο υποψήφιος πρέπει να προσέξει μην κάνει λάθος και στις αντιστοιχίες μετεγγραφών.

Πάνος Σταυρόπουλος

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ