Μέχρι το τέλος Ιουνίου τα νέα Τμήματα του Δ.Π.Θ.

Απόσπασμα από την συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ.Κώστα Γαβρόγλου στο Παρατηρητή της Θράκης;

Υπήρξαν κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα δικαστικού επιπέδου που υπήρχαν με την προηγούμενη διοίκηση του Δ.Π.Θ. Ευτυχώς όλα αυτά είναι πίσω μας. Εμείς συνεργαζόμαστε άψογα με τη νέα διοίκηση, η νέα διοίκηση είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.  Μας έχουν φέρει μια ιδιαίτερα συγκροτημένη πρόταση για την δημιουργία νέων τμημάτων κι εμείς έχουμε αποδεχτεί την πρόταση αυτή ως υπουργείο παιδείας και θα νομοθετήσουμε ιδρύοντας τα τμήματα αυτά στο τέλος Ιουνίου.

Υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα μελετήσουμε παραπάνω και αυτό είναι το θέμα της Κτηνιατρικής Σχολής, επειδή η Κτηνιατρική Σχολή είναι μια ακριβή σχολή θέλουμε να το μελετήσουμε ακόμη περισσότερο γιατί υπάρχουν κι άλλα μέρη της Ελλάδας που διεκδικούν Κτηνιατρικές Σχολές.

ΠτΘ: Σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή την τέταρτη Νομική, υπάρχει κι εκείνη η άποψη που αμφισβητεί τις προθέσεις σας σε ό,τι αφορά το Δ.Π.Θ., ως ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο.
Κ.Γ.: Μέχρι τώρα δεν έχω απαντήσει σε αυτού του είδους τις κατηγορίες. Τις θεωρώ απαράδεκτες και θεωρώ ότι γίνονται για καθαρά κομματικούς και πολιτικούς λόγους. Εάν είχαμε ένα πρόβλημα με τα περιφερειακά πανεπιστήμια, δεν θα νομοθετούσαμε πρώτα το πανεπιστήμιο στα Ιόνια Νησιά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, μαζί με το ΤΕΙ Ηπείρου ή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή ακόμη σημαντικότερο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Δεν τελειώσαμε. Έχουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και έχουμε και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Και αυτά είναι στο επόμενό μας νομοσχέδιο.

Στο Δ.Π.Θ. αυτοί που μας κατηγορούν γι’ αυτά τα πράγματα, είναι τα άτομα που αναστάτωσαν το πανεπιστήμιο εκεί. Το πανεπιστήμιο της Θράκης είναι μέλος του εθνικού σχεδιασμού, που φαίνεται ότι τον προχωράμε, δεν είναι κάτι που υποσχόμαστε γενικά και αόριστα, είναι η επόμενη φάση η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων. Θα ιδρυθεί πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, θα ιδρυθούν διετή προγράμματα σπουδών, ήδη  έχουμε προτάσεις, όπως επίσης θα ιδρυθούν και τα νέα τμήματα.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις καλό είναι να γίνονται επί της ουσίας, και όχι με τέτοιου είδους φτηνές διακηρύξεις. Θα παρακαλούσα όσους λένε αυτά τα πράγματα, να χαμηλώσουν τους τόνους και να ασχοληθούν με τα ακαδημαϊκά ζητήματα και να μην τρέχουν από δικαστήριο σε δικαστήριο.

Αναλυτικά η  πρόταση του Δ.Π.Θ. έχει ως εξής:

Πολυτεχνική Σχολή

  • Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής
  • Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών και Φυσικών Πόρων

Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

  •  Τμήμα Εργοθεραπείας

Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών

  • Τμήμα Ψυχολογίας

Σχολή Επιστημών Υγείας

  • Τμήμα Νοσηλευτικής
  • Τμήμα Κτηνιατρικής
  • Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής

Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας

  • Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ποτών

Τέλος η ακαδημαϊκή οργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σήμερα έχει ως εξής:

Πολυτεχνική Σχολή (Ξάνθη)

Νομική Σχολή (Κομοτηνή)

Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών  και Οικονομικών Επιστημών (Κομοτηνή)

Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών (Κομοτηνή)

Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας (Ορεστιάδα)

Σχολή Επιστημών Υγείας (Αλεξανδρούπολη)

Σχολή Επιστημών Αγωγής (Αλεξανδρούπολη)

Σχολή  Επιστήμης  Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Τα τμήματα από κατάτμηση έχουν θεσμοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4610  (ΦΕΚ 70 τ.Α΄/07.05.2019)

.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ