το άρθρο ενημερώθηκε στις : 19/09/2024
Πανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας (Πάτρα)
Έδρα :
Διεύθυνση : Πανεπιστημιούπολη, 26504 Ρίο, Αχαΐα
Σκοπός του τμήματος :
Το Τμήμα εκπαιδεύει τους φοιτητές στη σφαιρική κατανόηση των ιστορικών φαινομένων και στη μελέτη των υλικών καταλοίπων των ανθρώπων του παρελθόντος. Έτσι, ερευνώντας τα πολιτισμικά δείγματα του παρελθόντος εμπλουτίζεται η ιστορική γνώση του παρόντος.
Η ιστορία και η Αρχαιολογία είναι οι επιστήμες που μελετούν όλο το φάσμα της ζωής και της δραστηριότητας του ανθρώπου στο παρελθόν. Το Πρόγραμμα σπουδών επιδιώκει την εξοικείωση των φοιτητών με τις θεωρητικές και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις στους επιστημονικούς τομείς της ιστορίας και της αρχαιολογίας, με σκοπό την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την ερμηνεία της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής δομής του ανθρώπινου παρελθόντος.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020..
Στο Τμήμα θεραπεύονται οι επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδη πεδία των ανθρωπιστικών σπουδών και σταθερές της διεθνούς έρευνας. Ο πυρήνας του προγράμματος σπουδών απαρτίζεται από μαθήματα που έχουν κατά κύριο λόγο σχέση με την ιστορία και την αρχαιολογία της Μεσογείου, από τα προϊστορικά χρόνια ώς και τον 20ό αιώνα. Εξετάζονται σημαντικές πτυχές των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στον χώρο αυτό, με το βάρος να πέφτει στους πολιτισμούς των λαών που κατοίκησαν διαδοχικά τον σημερινό χώρο του ελληνικού κράτους: τους προϊστορικούς πολιτισμούς του Αιγαίου, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, τον αρχαίο ελληνικό, τον ρωμαϊκό, τον βυζαντινό, τον ενετικό, τον οθωμανικό, και τον νέο ελληνικό.
Δεδομένου ότι το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας προέρχεται από ένα προγενέστερο Τμήμα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών του και μαθήματα τα οποία δεν είναι αυτονόητο ότι θα προσφέρονταν σε παλαιότερα αντίστοιχα Τμήματα στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο.
Συγκεκριμένα, στο Τμήμα προσφέρονται και μαθήματα μουσειολογίας, πολιτισμικής διαχείρισης, δημόσιας αρχαιολογίας, όπως και αρχαιολογίας του πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή μαθήματα τα οποία θεραπεύουν πιο σύγχρονες πτυχές της έρευνας και της επαγγελματικής απασχόλησης στα πεδία της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Ακόμη μεγαλύτερη, όμως, καινοτομία και σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα είναι η προσφορά μαθημάτων που σχετίζονται με ψηφιακά μέσα, τα οποία συμβάλλουν στην καταγραφή, προστασία, και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος το οποίο μελετούν οι δύο αυτές επιστήμες. Η χρήση ψηφιακών μέσων στις αρχαιογνωστικές επιστήμες (digital humanities) αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και διάδοση τα τελευταία χρόνια διεθνώς..
Οι απόφοιτοι του Τμήματος, με βάση τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτούν δεξιότητες (ικανότητες εφαρμογής γνώσεων και αξιοποίησης τεχνογνωσίας) για:
-
- την αναγνώριση της ιστορικής εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας διαχρονικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της ανά εποχή και πολιτισμό,
- τη γνώση σχετικά με την αρχαιολογία του μεσογειακού χώρου ανά εποχή, όπως αυτή αποκτάται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο στο αρχαιολογικό πεδίο,
- την προστασία, διατήρηση και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος που εξετάζουν οι επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας με την επιπλέον απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές, Θεωρία και Μεθοδολογία της Αρχαιολογίας, Εισαγωγή στον Λαϊκό Πολιτισμό, Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη, Ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης της Δύσης, Ιστορία των Αρχαϊκών και Κλασικών Χρόνων, Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Μεσαιωνική Ιστορία της Δύσης, Βυζαντινή Φιλολογία, Εισαγωγή στην Εκτεταμένη Πραγματικότητα, Εισαγωγή στη Μουσειολογία, Ρωμαϊκή ιστορία, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος των Βυζαντινών, Ιστορία της Λατινοκρατίας, Ρωμαϊκή Αρχαιολογία, Οργάνωση και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, Θέματα Λαϊκού Πολιτισμού, Μινωική Αρχαιολογία, Μουσεία & Νέες Τεχνολογίες, Ιστορία των Πολιτισμών, Παλαιογραφία-Παπυρολογία, Βυζαντινή Αρχιτεκτονική, Παγκόσμια Ιστορία, Εικονικά Μουσεία, Τεχνολογίες και Εφαρμογές, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.ha.upatras.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία εκπαίδευση με μαθησιακά αποτελέσματα και απόκτηση δεξιοτήτων που καθιστούν ικανούς τους αποφοίτους του Τμήματος ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Επίσης, παρέχει ευρύτερες επιστημονικές γνώσεις στους πτυχιούχους ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δυνατοτήτων.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος, με βάση τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτούν δεξιότητες (ικανότητες εφαρμογής γνώσεων και αξιοποίησης τεχνογνωσίας) για:
-
- την αναγνώριση της ιστορικής εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας διαχρονικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της ανά εποχή και πολιτισμό,
- τη γνώση σχετικά με την αρχαιολογία του μεσογειακού χώρου ανά εποχή, όπως αυτή αποκτάται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο στο αρχαιολογικό πεδίο,
- την προστασία, διατήρηση και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος που εξετάζουν οι επιστήμες της ιστορίας και της αρχαιολογίας με την επιπλέον απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες να απασχοληθούν γενικά σε Δημόσιους Οργανισμούς, στον Ιδιωτικό Τομέα και σε Διεθνείς Οργανισμούς, πιο συγκεκριμένα ως ιστορικοί ή αρχαιολόγοι, προκειμένου:
-
- να εργαστούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε εποπτευόμενους φορείς του, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού δικαίου, όπως ιστορικά αρχεία, μουσεία, πινακοθήκες, ιδιωτικές συλλογές κλπ.
- να εργαστούν σε Ερευνητικά κέντρα και Οργανισμούς
- να στελεχώσουν εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων
- να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως εκπαιδευτές στη μη τυπική, άτυπη και δια βίου εκπαίδευση
Επαγγελματικά Δικαιώματα :
- Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχαιολόγων, έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ. 941/77 (ΦΕΚ 320 τ.Α΄/17.10.77).
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Σχετικά επαγγέλματα:
- Αρχαιολόγος – Α
- Αρχαιολόγος – Β
- Ιστορικός – Α
- Ιστορικός – Β
- Φιλόλογος – Ερευνητής Θεάτρου και Κινηματογράφου
- Εθνολόγος – Λαογράφος
- Ιστορικός Ελληνοαραβικών Σπουδών
- Ιστορικός με Ειδίκευση στη Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών
- Ιστορικός Τεκμηριωτής
- Ιστορικός Τέχνης Γυαλιού
- Ιστορικός, Αρχαιολόγος και Ειδικός Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα) – Παν. Πελοποννήσου
- Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ιωάννινα) – Παν. Ιωαννίνων
- Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Αθήνα) – Ε.Κ.Π.Α.
- Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ρέθυμνο) – Παν. Κρήτης
- Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος) – Παν. Θεσσαλίας
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: web site: http://www.sea.org.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1284
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,90
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 121 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Αρχαία Ελληνικά : 20 %
Ιστορία : 40 %
Λατινικά : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.840
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 8.460
Επαγγελματικό Λύκειο:
Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για το ανωτέρω τμήμα.
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων