το άρθρο ενημερώθηκε στις : 08/12/2024
Πανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι)
Διεύθυνση: Μεσολόγγι Τ.Κ. 30200
Σκοπός του τμήματος :
Το νέο τμήμα θα αποσκοπεί στη δημιουργία άρτια καταρτισμένων επιστημόνων ικανών να εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογίας, της τεχνολογίας και της οικονομίας σε θέματα που σχετίζονται με την μετάδοση τεχνογνωσίας και τεχνολογίας της εκτροφής υδρόβιων ζωικών οργανισμών, με ταυτόχρονη αειφορική διατήρηση του παραγωγικού οικοσυστήματος και προστασία του περιβάλλοντος.
Διάρκεια Σπουδών: 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Το τμήμα έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς της ζωικής παραγωγής και της εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων και των υδατοκαλλιεργειών, οι οποίοι υποστηρίζουν έναν στρατηγικό πυλώνα του πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Συγκριτικά πλεονεκτήματα του Τμήματος αποτελεί η γειτνίασή με: το μεγαλύτερο Ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο της Ελλάδας (Εχινάδες νήσοι), με το σημαντικό φυσικό εργαστήριο της Μεσογείου που είναι η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με έναν από τους μεγαλύτερους ποτάμιους υδροβιότοπους της Ελλάδας (Ποταμός Αχελώος και παραποτάμιες λίμνες) καθώς και η σημαντική δραστηριότητα και παράδοση στον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά δίνουν στο Τμήμα ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσφέρουν στους φοιτητές πολλές ευκαιρίες πρακτικής εφαρμογής των γνώσεων που αποκτούν και προοπτικών εξέλιξης.
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την η παροχή ολοκληρωμένης και καινοτόμου επιστημονικής γνώσης στους φοιτητές της Γεωπονίας που θα σχετίζεται άμεσα με την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της χερσαίας ζωικής και υδρόβιας παραγωγής μέσα από την εφαρμογή των πιο σύγχρονων και καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, την αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης στο πεδίο, τις καλές διεθνείς πρακτικές και την άμεση και επιβεβλημένης αναγκαιότητας ολιστική θεώρηση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της παραγωγής τόσο χερσαίων ζώων όσο και υδρόβιων οργανισμών.
Παράλληλα, το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία εκπαίδευση με μαθησιακά αποτελέσματα και απόκτηση δεξιοτήτων που καθιστούν ικανούς τους αποφοίτους του Τμήματος ώστε να διαχειρίζονται ορθολογικότερα τους φυσικούς πόρους και να αξιοποιούν αποτελεσματικότερα τις εισροές με σκοπό την αύξηση της προσόδου από την καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, αλιευτικών δράσεων και εκτροφής ζώων. Επίσης, παρέχει ευρύτερες επιστημονικές γνώσεις στους πτυχιούχους ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν προγράμματα σύγχρονης και καινοτόμου αγροτικής πολιτικής με στόχο την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ζωικής κατά βάση προέλευσης και πάντοτε εντός του πλαισίου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο απώτερος στόχος του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών είναι η κατάρτιση επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη παραγωγής ζωικών προϊόντων και αλιευμάτων, με υψηλή διατροφική αξία, ελκυστικότητα αλλά και ασφάλεια για τους καταναλωτές, και οι οποίοι θα μπορούν να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων σχεδιάστηκε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών 5ετούς διάρκειας το οποίο οδηγεί στην απονομή του τίτλου του Integrated Master Level 7 στους πτυχιούχους του, λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις σε διεθνές επίπεδο, και υιοθετώντας σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές τόσο στη θεωρητική, όσο και στην εργαστηριακή κατάρτιση των φοιτητών του. Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι να προσφέρει στους φοιτητές ολοκληρωμένη και διεπιστημονική γνώση μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλες επιστήμες όπως αυτές της στατιστικής, της χημείας, της υδροβιολογίας, της μικροβιολογίας, της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, αλλά και της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια της διασύνδεσης μεταξύ Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων.
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε στα πρώτα εξάμηνα ο φοιτητής να λαμβάνει τις βασικές γνώσεις που θα του χρειαστούν για την εμβάθυνση και εξειδίκευση που θα ακολουθήσει στην πορεία της εκπαίδευσής του. Έτσι, μέχρι και το 5ο εξάμηνο το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται μόνο από υποχρεωτικά μαθήματα. Στο 6ο εξάμηνο και μέχρι και το 9ο αρχίζουν να διατίθενται και μαθήματα επιλογής, ενώ το 10ο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία εκπαίδευση με μαθησιακά αποτελέσματα και απόκτηση δεξιοτήτων που καθιστούν ικανούς τους αποφοίτους του Τμήματος ώστε να διαχειρίζονται ορθολογικότερα τους φυσικούς πόρους και να αξιοποιούν αποτελεσματικότερα τις εισροές με σκοπό την αύξηση της προσόδου από την καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, αλιευτικών δράσεων και εκτροφής ζώων. Επίσης, το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει ευρύτερες επιστημονικές γνώσεις στους πτυχιούχους ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν προγράμματα σύγχρονης και καινοτόμου αγροτικής πολιτικής με στόχο την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων ζωικής κατά βάση προέλευσης και πάντοτε εντός του πλαισίου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι απόφοιτοι του Τμήματος με βάση τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτούν δεξιότητες (ικανότητες εφαρμογής γνώσεων και αξιοποίησης τεχνογνωσίας) για την ανάπτυξη, εφαρμογή και μετάδοση:
- τεχνογνωσίας και τεχνολογικών καινοτομιών, σχετικά με την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των αλιευτικών, υδατοκαλλιεργητικών και ζωικών προϊόντων καθώς και την αειφορική διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος. Ο απόφοιτος κατέχει ένα διεπιστημονικό φάσμα γνώσεων δεδομένου ότι συνδυάζει πεδίο εφαρμογής των βιολογικών, χημικών, φυσικών και οικονομικών επιστημών που αναφέρονται στην αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση-επεξεργασία αλιευμάτων και παραγωγικών ζώων, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης, εκτίμησης και αξιολόγησης του περιβάλλοντος.
- σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων για τη λειτουργία, οργάνωση, διαχείριση και σχεδιασμό πάσης φύσεως μονάδων παραγωγής ζώων, υδατοκαλλιεργειών, μεταποίησης και ποιοτικού και υγειονομικού ελέγχου πάσης φύσεως αλιευμάτων και χερσαίων ζώων.
- σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους για τη βελτίωση ειδών χερσαίων και υδρόβιων οργανισμών καθώς και την απομόνωση και παραγωγή προϊόντων τους με εφαρμογή στη βιοτεχνολογία.
- εμπορία πάσης φύσεως ζώων, αλιευμάτων, αλιευτικών προϊόντων και υποπροϊόντων, ζωοτροφών και φαρμάκων και εξοπλισμού μονάδων ζωοτροφίας, υδατοκαλλιέργειας, επεξεργασίας και τυποποίησης ζωικών προϊόντων, αλιευμάτων, εργαστηρίων, αλιευτικών εργαλείων και εξοπλισμού σκαφών.
- λειτουργία, οργάνωση και διαχείριση επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, ειδικών εργαστηρίων και γραφείων παροχής υπηρεσιών και ειδικών δραστηριοτήτων στη ζωοτεχνία, στις υδατοκαλλιέργειες και την αλιευτική διαχείριση.
- τεχνικό σχεδιασμό εγκαταστάσεων μονάδων ζωοπαραγωγής, υδατοκαλλιέργειας, επιχειρήσεων επεξεργασίας, συσκευασίας και διακίνησης προϊόντων και υποπροϊόντων και ιχθυαγορών σε συνεργασία με ειδικούς τεχνικούς επιστήμονες.
- σύνταξη μελετών εκτίμησης, αξιολόγησης και διαχείρισης υδάτινων οικοσυστημάτων και υδάτινου περιβάλλοντος.
- στελέχωση ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων και συνεταιρισμών σχετικών με την ειδικότητα και τη δυνατότητα εξέλιξης σε όλο το φάσμα της τεχνικής και διοικητικής ιεραρχίας σύμφωνα με τη νομοθεσία.
- απασχόληση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, σχετικών με την ειδικότητα, σύμφωνα με την νομοθεσία.
- άσκηση του επαγγέλματος ως Ζωοτέχνης ή Ιχθυολόγος.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Ωκεανογραφία, Λιμνολογία – Ποταμολογία, Γεωχημεία, Χαρτογραφία – Τοπογραφία, Μετεωρολογία – Κλιματολογία, Μικροβιολογία, Υδραυλική, Στατιστική, Οικονομία της Αλιευτικής Παραγωγής, Βιοχημεία, Ιχθυολογία, Θαλάσσια Βιολογία, Υδρόβια Εντομολογία, Βιολογία Υδρόβιων Ζωικών Οργανισμών, Μοριακή Βιολογία, Αλιευτική Τεχνολογία, Βιοποικιλότητα, Κατασκευές Υδατοκαλλιεργειών, Μάρκετινγκ και Πολιτική στην Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες, Υδατοκαλλιέργειες, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://asfa.upatras.gr
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας, και Υδατοκαλλιεργειών (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι πτυχιούχοι Γεωπόνοι του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών έχοντας τον τίτλο του Γεωπόνου αλλά και του Ιχθυολόγου έχουν τη δυνατότητα και τα προσόντα να απασχοληθούν γενικά σε Δημόσιους Οργανισμούς, στον Ιδιωτικό Τομέα και σε Διεθνείς Οργανισμούς, πιο συγκεκριμένα ως εξής:
Α. Δημόσιοι Οργανισμοί
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: σε ανάλογες θέσεις Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών καθώς επίσης σε Ινστιτούτα και Εθνικά Κέντρα Ερευνών κ.λπ.
Υπουργείο Παιδείας: σε θέσεις Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και μετά από απόκτηση περισσότερων προσόντων (διάφορα επίπεδα μεταπτυχιακών σπουδών), στην Ανώτερη Εκπαίδευση αντίστοιχων ειδικοτήτων και Σχολών.
Άλλα Υπουργεία: σε ανάλογες θέσεις εφαρμογών και μελετών, π.χ. Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος‐Χωροταξίας‐ Δημοσίων Έργων, Εσωτερικών, Εξωτερικών (π.χ. ως γεωργικοί ακόλουθοι ή βοηθοί αυτών σε Πρεσβείες, Βιομηχανίες, κ.λπ.), Υπηρεσίες Περιφερειών κ.ά.
Διάφοροι Οργανισμοί: Οργανισμός Γάλακτος, Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ΕΟΜΜΕΧ, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οργανισμός Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Κοινότητες), Οργανισμός Πληρωμών και Επιδοτήσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) κα.
Β. Ιδιωτικός Τομέας
Συνεταιριστικές Οργανώσεις: σε ανάλογες θέσεις εφαρμογών, Προϊσταμένων Τμημάτων Παραγωγής, Μεταποίησης και Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων και Διευθυντών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, Συνεταιριστικών Γεωργικών Βιομηχανιών, κ.λπ.
Ιδιωτικές Επιχειρήσεις εταιρικής ή ατομικής μορφής: τέτοιες επιχειρήσεις είναι οι διάφορες ατομικές ή ομαδικές επιχειρήσεις (π.χ. κτηνοτροφικές, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ιχθυοκαλλιέργειας, βιοτεχνολογίας φυκών, εμπορίας γεωργικών-κτηνοτροφικών-υδατοκαλλιεργητικών εφοδίων ή κτηνοτροφικών-αλιευτικών-υδατοκαλλιεργητικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, κ.λπ.).
Ιδιωτικά γραφεία μελετών (δημιουργοί ή στελέχη αυτών) και παροχής υπηρεσιών: οργάνωση και αναδιοργάνωση ζωικών-αλιευτικών-υδατοκαλλιεργητικών εκμεταλλεύσεων, οικονομικές εκτιμήσεις πάσης φύσεως ζημιών, παροχή συμβουλών σε σχετικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής, συνεταιριστικής και επιχειρηματικής μορφής (σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής) αναπτυξιακές μελέτες αγροτικών-αλιευτικών περιοχών, μελέτες σχετικά με την εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον αγροτικό-αλιευτικό χώρο, παροχή υπηρεσιών σε θέματα δημόσιας υγείας, κ.λπ.
Ελεύθερο επάγγελμα: ως επιχειρηματίες, σε ατομική ή εταιρική μορφή, κτηνοτροφικών-αλιευτικών-υδατοκαλλιεργητικών επιχειρήσεων, καταστημάτων των σχετικών με αυτά εφοδίων, μηχανημάτων‐ζωοτροφών, κ.ά., μελετητικών γραφείων, κ.λπ.
Διεθνείς Οργανισμοί: Ως στελέχη, σύμβουλοι, μελετητές και ερευνητές διαφόρων Διεθνών Οργανισμών, όπως Ο.Η.Ε., Ο.Ο.Σ.Α., Ε.Ε., UNESCO, F.A.O. (Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας), WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), Διεθνών Μελετητικών και Αναπτυξιακών Γραφείων, κ.λπ.
Μια λεπτομερής εικόνα των τομέων δράσης των αποφοίτων του Τμήματος υπάρχει στην παράθεση των στοιχείων σχετικά με την άσκηση επαγγέλματος του Γεωτεχνικού, που συμπεριλαμβάνει τους Γεωπόνους και τους Ιχθυολόγους (Π.Δ.344/2000, ΦΕΚ 297/Α/29-12-2000).
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπονται στο άρθρο 131 του νόμου 5039 (ΦΕΚ 83 τ.Α’/03.04.2023) που δύναται να ασκήσουν το επάγγελμα του Ιχθυολόγου.
- Το επάγγελμα του γεωτεχνικού, είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο με τις διατάξεις του Ν. 1474/1984 και του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), και του Π.Δ. 95 (ΦΕΚ 135 τ.Α΄/11.09.2017). Πιο συγκεκριμένα :
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση τους, περιγράφονται ανά ειδικότητα, στα ακόλουθα άρθρα του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), :-
- Γεωπόνοι – Άρθρα 8 & 9,
- Δασολόγοι – Άρθρα 10 & 11,
- Κτηνίατροι – Άρθρα 12 & 13,
- Γεωλόγοι – Άρθρα 14 & 15,
- Ιχθυολόγοι – Άρθρα 16 & 17,
- καθώς και από τις ειδικές διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν γι’ αυτούς.
-
Ο Γεωπόνος προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του, οφείλει σύμφωνα με το Ν. 1474/84 να εγγραφεί στα μητρώα μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Σχετικά επαγγέλματα:
- Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής
- Γεωπόνος – Α
- Γεωπόνος – Β
- Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος
- Ιχθυοκαλλιεργητής
- Αγρότης – Γεωργός
- Κτηνοτρόφος
- Μελισσοκόμος – Α
- Μελισσοκόμος – Β
- Κυβερνοαγρότης (Διαχειριστής Παραγωγής Μέσω Διαδικτύου)
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: web site: http://www.geotee.gr/
- Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων. web site: http://www.rivernet.gr/
- Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης. web site: http://www.geoponikos.gr/
- Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων. web site: http://www.petet.org.gr/
- Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ): web site: http://www.ekby.gr/
- ΠΑΣΕΓΕΣ. web site: http://www.paseges.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1276
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 100 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 23 %
Χημεία : 30 %
Μαθηματικά: 27 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 23 %
Χημεία : 25 %
Βιολογία : 32 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας : Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 11.582
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.302
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 7.310
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 6.590
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων