{1277} : Επιστήμης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι)

Σύμφωνα με  το Π.Δ. 52 (ΦΕΚ 131 τ.Α’/08.07.2022) τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι.

 

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 16/07/2022

 Πανεπιστήμιο Πατρών

Σχολή Γεωπονικών Επιστημών

Τμήμα  Επιστήμης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι)

Έδρα :

Διεύθυνση: Μεσολόγγι Τ.Κ. 30200

Τηλ.: 26310 58413 Fax:  26310 26123 E-mail: baesecr@upatras.gr

Σκοπός του τμήματος :

To Αντικείμενο του Τμήματος Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής είναι η ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα από την κοινωνία, καθώς και η εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας στους τομείς της Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και της Γεωργικής Μηχανικής.

Στόχος του Τμήματος Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής είναι η δημιουργία επιστημόνων που κατέχουν ουσιαστικές γνώσεις γεωπονίας σε συνδυασμό με τα ειδικά επιμέρους αντικείμενα που αναφέρονται στην ορθολογική διαχείριση των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος, τις Γεωργικές Κατασκευές και τη Γεωργική Μηχανολογία.

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής  δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας δια μέσου εγγειοβελτιωτικών έργων,  με την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων με ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος (γονιμότητα, αντιμετώπιση ερημοποίησης των γεωργικών γαιών), την διαχείριση των υδατικών πόρων και τις τεχνικές των αρδεύσεων (85% της ετήσιας κατανάλωση νερού στην Ελλάδα), τις γεωργικές κατασκευές (θερμοκήπια, στάβλοι), το γεωργικό – μηχανολογικό εξοπλισμό (γεωργικά μηχανήματα, αυτοματισμοί), τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασία – αξιοποίηση του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος έχει σχεδιασθεί με στόχο να  προσφέρει στους φοιτητές του γνώσεις θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα της χώρας μας, μέσα από την εφαρμογή των πιο σύγχρονων και καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, την αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης στο πεδίο, τις καλές διεθνείς πρακτικές και την άμεση και επιβεβλημένης αναγκαιότητας ολιστική θεώρηση στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής.

Οι φοιτητές μέσω μαθημάτων επιλογής μπορούν να εμβαθύνουν στις μεθόδους γεωργικής μηχανικής που είναι πιο κατάλληλες για πεδινές εκτάσεις όπως π.χ. ο Θεσσαλικός κάμπος, όπου η κίνηση και χρήση μεγάλων γεωργικών μηχανημάτων είναι εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Οι  φοιτητές του Τμήματός θα έχουν πρόσβαση στην προσεκτικά επιλεγμένη ποσότητα επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης, η οποία θα διαθέτει την απαιτούμενη ποιότητα και δυναμική ώστε να τους προσφέρει τα προσωπικά και επαγγελματικά εφόδια που θα επιστρέψουν κατόπιν ως έργο στην κοινωνία- η οποία και θα έχει χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των σπουδών τους.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών,  οι απόφοιτοι θα έχουν αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις:

  • Κατανόηση και γνώση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τις βασικές επιστήμες (Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική)
  • Κατανόηση, γνώση, και εξοικείωση με τα επιμέρους πεδία που αφορούν στην επιστήμη των Βιοσυστημάτων και της Γεωργικής Μηχανικής (Γεωργία, δενδροκομία, λαχανοκομία, αγροτικά μηχανήματα, ευφυής γεωργία κ.α.)
  • Γνώση, εμβάθυνση και ουσιαστική εξοικείωση-εμπέδωση των πεδίων σχετίζονται με την επιστήμη των Βιοσυστημάτων και της Γεωργικής Μηχανικής τόσο μέσω των μαθημάτων επιλογής όσο και μέσω της διπλωματικής εργασίας.

Επίσης, η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών  ενισχύει τους φοιτητές με ένα ευρύτατο φάσμα ικανοτήτων-δεξιοτήτων οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά και συνθέτουν ένα σφαιρικό επιστημονικό προφίλ των αποφοίτων. Οι αποκτηθείσες γνώσεις αποσκοπούν και εστιάζουν στην προαγωγή της πρωτογενούς παραγωγής με μεθόδους αποτελεσματικές, στηριγμένες σε στέρεες επιστημονικά βάσεις που αξιοποιούν την υπάρχουσα τεχνολογία και που συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας.

Στο εκπαιδευτικό αυτό πλαίσιο η Γεωργική Μηχανική συναρτάται αμφίδρομα με την επιστήμη των Βιοσυστημάτων. Στηρίζεται δηλαδή στις αλληλεξαρτήσεις και αλληλεπιδράσεις του συνόλου των βιολογικών, φυσικών, χημικών, κοινωνικών, οικονομικών και οποιονδήποτε άλλων συσχετιζόμενων με αυτήν παραγόντων. Η Γεωργική Μηχανική αποτελεί λειτουργικό τμήμα ενός συνόλου το οποίο αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση της γεωργικής παραγωγής και λειτουργεί συνεργατικά με άλλες μορφές, δομές και παραγωγικές διαδικασίες οι οποίες χαρακτηρίζουν τον Ελλαδικό χώρο όπως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, η ενέργεια και η διατροφή, με αντικειμενικό στόχο την βελτίωση του σημαντικού αυτού κλάδου της Ελληνικής παραγωγής και προσφέροντας ποικιλοτρόπως στη βελτίωση της κοινωνικής ευμάρειας.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Γενική & Ανόργανη Χημεία, Εισαγωγή στη Γεωπονία,  Μαθηματικά,  Μορφολογία Φυτών, Φυσική, Γενική Μικροβιολογία, Οργανική Χημεία,  Πολιτική Οικονομία, Συστηματική Βοτανική, Θέματα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Γενική & Συστηματική Γεωργική Ζωολογία, Γενετική,  Οικολογία,  Στατιστική, Φυσιολογία Φυτών, Ανατομία & Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων, Γενική & Συστηματική Εντομολογία,  Εδαφολογία – Λιπασματολογία, Φυτοπαθολογία, Γεωργική Υδραυλική-Αρδεύσεις, Τοπογραφία-Τηλεπισκόπιση, Γενική Γεωργία, Γενική Δενδροκομία, Ζωοτεχνία, Εισαγωγή στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες,  Γεωργική Μετεωρολογία, Γεωργικές Βιομηχανίες, Γεωργική Οικονομία,  Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Γεωργική Μηχανολογία, Ειδική Γεωργία, Ειδική Δενδροκομία, Φαινόμενα Μεταφοράς, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, Αντοχή Υλικών, Χημεία Εδάφους, Μικροβιολογία Εδάφους, Εδαφομηχανική, Γεωργική Μηχανολογία, Γονιμότητα Εδαφών, Υδρολογία Επιφανειακών Υδάτων, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, Αρδεύσεις,  Εφαρμοσμένη Εδαφολογία, Στραγγίσεις, Διαβρώσεις Εδαφών Διαχείριση & Προστασία Υδατικών Πόρων, Στρωματογραφία – Γεωμορφολογία, Μικροβιολογία Εδάφους, Σχεδίαση Γεωργικών Κατασκευών, Αποθήκευση Γεωργικών Προϊόντων, Μηχανική & Εξοπλισμός Επεξεργασίας Τροφίμων, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι σπουδές στο Τμήμα αυτό θα προσφέρουν επάρκεια γνώσεων που θα επιτρέψει οι απόφοιτοι του Τμήματος είτε ως αυτοαπασχολούμενοι/επιχειρηματίες, είτε ως μελετητές να συνθέσουν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους γεωργικής καλλιέργειας με την παράλληλη/ταυτόχρονη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, γαλακτοκομίας, πτηνοτροφίας, αλιείας, τουρισμού και δη οικοτουρισμού και τη στήριξή της μέσω της χρήσης των κατάλληλων προηγμένων τεχνολογιών και μηχανημάτων παραγωγής, ως συνάρτηση του τόπου και των ιδιομορφιών της καλλιέργειας.

Θα έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν επιστημονικές μεθόδους παραγωγής οι οποίες θα ελαχιστοποιούν τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και στα συνυπάρχοντα Βιοσυστήματα, μεγιστοποιώντας τη διαχρονικά αειφόρο παραγωγή και αξιοποιώντας σύγχρονες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καινοτόμες μεθόδους απομακρυσμένης παρακολούθησης, λίπανσης-υδρολίπανσης και άρδευσης των καλλιεργειών, συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, τυποποίησης και πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων και αξιοποίηση της υπολειμματικής βιομάζας για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας.  Η εξοικείωση σας με τις νέες τεχνολογίες (Internet of Things, Cloud Technologies, Data Analytics, Wireless Sensor Networks, Integrated GIS, 5G for fast and reliable communication, και άλλα) θα σας δώσουν την δυνατότητα σχεδιασμού και εφαρμογής της «Ευφυούς Γεωργίας του Μέλλοντος – Smart Agriculture of the Future» .

Το Τμήμα Επιστήµης Βιοσυστηµάτων και Γεωργικής Μηχανικής είναι παραγωγικό γεωπονικό τμήμα και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του είναι κατ’ αρχήν αυτές του Γεωπόνου. Ο Γεωπόνος εντάσσεται στην κατηγορία των  Γεωτεχνικών.

Το επάγγελμα του Γεωτεχνικού ορίζεται στον Νόμο 1474/1984 και κατοχυρώνεται με το άρθρο 21 του Νόμου 2040/1992. Στο Προεδρικό Διάταγμα 344/2000 ορίζεται ο τρόπος άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού και συγκεκριμένα το κεφάλαιο Β’ αναφέρεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες και την υποχρεωτική απασχόληση των Γεωπόνων.

Επιπρόσθετα, με εφόδιο τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, επιτυχημένος συνδυασμός γνώσεων τεχνικής και βιολογικής υποδομής, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν και ως ιδιώτες επιχειρηματίες ή ως στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων σε βιομηχανίες παραγωγής μηχανημάτων και εφοδίων, στη βιομηχανία πληροφορικής, στη χαρτογράφηση εδαφών, σε εδαφολογικές μελέτες (κατηγορία 23), σε περιβαλλοντικές μελέτες (αποκατάσταση Χ.Υ.ΤΑ., μεταλλείων, προστασία υγροβιότοπων και οργανικών εδαφών, ίδρυσης και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων, γεωργικών βιομηχανιών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αποβλήτων τους κ.λ.π.), σε μελέτες εφαρμογής επεξεργασμένων αποβλήτων στο έδαφος, σε Εθνικά Σχέδια Δράσης (ερημοποίηση, νιτρορύπανση, κ.λ.π.).

Επαγγελματικά Δικαιώματα: 

  • Το επάγγελμα του γεωτεχνικού,  είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο  με τις διατάξεις του Ν. 1474/1984 και του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’),και του Π.Δ. 95 (ΦΕΚ 135 τ.Α΄/11.09.2017).
  • Πιο συγκεκριμένα :
    Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση τους, περιγράφονται ανά ειδικότητα, στα ακόλουθα άρθρα του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), :
  • Γεωπόνοι – Άρθρα 8 & 9,
  • Δασολόγοι – Άρθρα 10 & 11,
  • Κτηνίατροι – Άρθρα 12 & 13,
  • Γεωλόγοι – Άρθρα 14 & 15,
  • Ιχθυολόγοι – Άρθρα 16 & 17,
  • καθώς και από τις ειδικές διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν γι’ αυτούς.

Ο Γεωπόνος προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του, οφείλει σύμφωνα με το Ν. 1474/84 να εγγραφεί στα μητρώα μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 77888/Ζ1 ΦΕΚ 2877 τ.Β’/01.07.2021

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Κωδικός Μηχανογραφικού: 1277

Θέσεις εισακτέων για το ακαδ. έτος 2022-2023:  Χωρίς εισακτέους (από ΦΕΚ 2370 τ.Β’/15.05.2022)

Τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιδόσεων υποψηφίων από το 2020

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2020 : 9.600

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2020 : 875

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2020 : 12.690

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2020: 10.650

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ