το άρθρο ενημερώθηκε στις : 22/12/2024
Πανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Οικονοµικών Επιστηµών και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού (Πάτρα)
Διεύθυνση : Μ. Αλεξάνδρου 1 Τ.Κ. 26 334 Πάτρα
Σκοπός του τμήματος :
Η αποστολή του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών είναι:
- Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητών στην διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και στον σχεδιασμό τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
- Η διεπιστημονική προσέγγιση τόσο του τουριστικού γνωστικού αντικειμένου όσο και του κλάδου σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, τεχνολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον, με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία έρευνας.
Στόχος του Τμήματος είναι η εκπαίδευση εξειδικευμένων επιστημόνων και επιτυχημένων επαγγελματιών στον τομέα του τουρισμού.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.
Στόχος του προγράμματος σπουδών είναι η παροχή οργανωμένων προπτυχιακών σπουδών στη διοίκηση του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσα από μια διεπιστημονική εκπαίδευση συνδυάζοντας την θεωρία με την πρακτική/τεχνολογία και τη διδασκαλία με την έρευνα. Αναλυτικότερα το πεδίο του Τουρισμού εκπαιδευτικά και ερευνητικά προσεγγίζεται τόσο σε Μικροοικονομικό επίπεδο (επιχειρηματική δραστηριότητα στον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις), όσο και σε Μακροοικονομικό επίπεδο (ανάπτυξη και πολιτική του τουρισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο).
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία σύγχρονη εκπαίδευση για την ανάπτυξη στελεχών που θα έχουν την ικανότητα σταδιοδρομίας σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας και στους φορείς σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης και πολιτικής.
Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει την απαραίτητη και αναγκαία εκπαίδευση για την ανάπτυξη στελεχών που θα έχουν την ικανότητα σταδιοδρομίας σε όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας και στους φορείς σχεδιασμού τουριστικής ανάπτυξης και πολιτικής. Αναλυτικότερα οι απόφοιτοι του Τμήματος θα διαθέτουν τις όλες προϋποθέσεις για:
- Να διοικούν μια τουριστική επιχείρηση επιδιώκοντας την επίτευξη των στόχων της.
- Να εφαρμόζουν επιστημονικές διοικητικές μεθόδους καθώς και πρακτικές παραγωγής/ παροχής, τιμολόγησης, διανομής και προώθησης τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
- Να διαχειρίζονται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τους ανθρώπινους πόρους της τουριστικής επιχείρησης ή του τουριστικού οργανισμού/φορέα που στελεχώνουν.
- Να πραγματοποιούν έρευνες τουριστικής αγοράς και μελέτες τουριστικής πολιτικής.
- Να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικές τουριστικής ανάπτυξης σε προορισμούς-στόχους με βάση το τρίπτυχο οικονομία-κοινωνία-περιβάλλον.
- Να αναπτύσσουν ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού εντοπίζοντας τους προορισμούς που διαθέτουν τους κατάλληλους φυσικούς πόρους ή τις ειδικές υποδομές για τις συγκεκριμένες μορφές τουρισμού.
- Να ενσωματώνουν τη κριτική τους σκέψη στην ανάλυση των σημερινών και των ανερχόμενων θεωριών του Τουρισμού.
- Να αναπτύσσουν στατιστικές και υπολογιστικές μεθόδωνγια την ανάλυση τουριστικών δεδομένων και την λήψη αποφάσεων
- Να αναλαμβάνουν ηγετικές πρωτοβουλίες σε τυχόν τεχνολογικές ή οργανωτικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν το γρήγορα εξελισσόμενο διεθνές τουριστικό επιχειρηματικό / οργανωτικό περιβάλλον.
- Να έχουν την δυνατότητα σταδιοδρομίας σε επίπεδο στελέχους σε όλους τους τομείς του τουριστικού κλάδου και των φορέων τουρισμού, ειδικότερα:
- στον σχεδιασμό και τη διοίκηση ολόκληρης της τουριστικής επιχείρησης ανεξάρτητα μεγέθους, εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους στην οργάνωση- διοίκηση και λειτουργία της,
- στον σχεδιασμό τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
- στον τομέα marketing και ειδικότερα στη ανίχνευση και δημιουργία, τιμολόγηση, προβολή και διάθεση τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων,
- στην αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας και την άριστη εξυπηρέτηση του επισκέπτη σε όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων,
- στον τομέα παραγωγής ξενοδοχειακού προϊόντος, και ιδίως τη διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία δωματίων, ορόφων, συνεδριακών χώρων, καθώς και τμημάτων άθλησης και ψυχαγωγίας πελατών,
- στον τομέα παραγωγής ξενοδοχειακού προϊόντος, και ιδίως τον εφοδιασμό και τη διαχείριση των επισιτιστικών τμημάτων και μονάδων,
- στην σχεδίαση, προώθηση και πώληση προϊόντων στους καταναλωτές, απευθείας από όλους τους παροχείς της τουριστικής βιομηχανίας,
- στην εφαρμογή επιχειρησιακών και διεθνών πληροφοριακών συστημάτων συγκέντρωσης, επεξεργασίας και προώθησης στοιχείων και πληροφοριών των τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών,
- στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών και ιδιαίτερα των τεχνολογιών του διαδικτύου στους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας,
- στην σύνταξη μελετών για την ίδρυση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τουριστικών επιχειρήσεων και οργανισμών,
- στον συλλογικό σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών τουρισμού, καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων σε υφιστάμενους ή νέο-αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς,
- στην διασφάλιση ποιότητας παροχής τουριστικών υπηρεσιών και συμμόρφωσης του τελικού τουριστικού προϊόντος με τα σχετικά πρότυπα (π.χ. HACCP, ISO).
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εισαγωγή στον Τουρισμό – Τουριστική Γεωγραφία, Μικροοικονομική, Εισαγωγή στο Μάνατζμεντ, Εισαγωγή στην Πληροφορική, Επιχειρηματική Στατιστική, Διεθνής Οικονομική και Διεθνής Τουριστική Αγορά, Τουριστική Οικονομική –Τουριστική Κοινωνιολογία, Τουριστικό Μάρκετινγκ, Τουριστικό Δίκαιο, Τουριστική Επιχειρηματικότητα, Εναλλακτικές και Ειδικές Μορφές Τουρισμού, Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη, Χρηματοοικονομική Διοίκηση για Επιχειρήσεις Τουρισμού, Οργάνωση και Λειτουργία Σύγχρονων Τουριστικών Γραφείων, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας για Επιχειρήσεις Τουρισμού, Δορυφορικοί Λογαριασμοί στον Τουρισμό, Στρατηγικό Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων, Μελέτες Σκοπιμότητας και Business Plan για Τουριστικές Επιχειρήσεις, Ψηφιακό Μάρκετινγκ στον Τουρισμό, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://tourism.upatras.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού (ακαδ. έτος 2024-2025)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να εργαστούν ως επιτελικά και διευθυντικά στελέχη στη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Βιομηχανία.
Με την περάτωση των σπουδών τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονούν στρατηγικά και λειτουργικά σχέδια και να σχεδιάζουν καινοτόμες ταξιδιωτικές εμπειρίες για ένα μεγάλο φάσμα τουριστικών αγορών.
Επιπρόσθετα, έχοντας εκτεταμένη επιστημονική κατάρτιση στον ευρύτερο τομέα της διοικητικής επιστήμης, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως διοικητικά στελέχη σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η ανταγωνιστικότητα της Τουριστικής Βιομηχανίας περνά μέσα από την ποιότητά της και η ποιότητα αυτή περνά μέσα από την ποιότητα της εκπαίδευσης για τα στελέχη του Τουρισμού. Είναι επομένως ανάγκη να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικά συστήματα τουριστικής εκπαίδευσης και να δοθεί έμφαση σε θέματα ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να εργαστούν ως επιτελικά και διευθυντικά στελέχη στη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Βιομηχανία.
Με την περάτωση των σπουδών τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκπονούν στρατηγικά και λειτουργικά σχέδια και να σχεδιάζουν καινοτόμες ταξιδιωτικές εμπειρίες για ένα μεγάλο φάσμα τουριστικών αγορών.
Επιπρόσθετα, έχοντας εκτεταμένη επιστημονική κατάρτιση στον ευρύτερο τομέα της διοικητικής επιστήμης, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως διοικητικά στελέχη σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού μπορούν να απασχοληθούν ως:
-
- Στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων (π.χ. σε αερομεταφορείς, ακτοπλοϊκές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία, εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης και φιλοξενίας, οργανωτές ταξιδιών και τουριστικών δραστηριοτήτων, τουριστικούς πράκτορες, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων) στους τομείς διοίκησης, οργάνωσης και πωλήσεων)
-
- Στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. Υπουργεία, Ε.Ο.Τ., Ν.Π.Δ.Δ.) και της τοπικής αυτοδιοίκησης (γραφεία Περιφερειών, Δήμων ) σε θέματα τουριστικής πολιτικής, ανάπτυξης, σχεδιασμού, προώθησης και στρατηγικής
-
- Στελέχη κλαδικών φορέων του τουρισμού (π.χ. Σ.Ε.Τ.Ε., Π.Ο.Ξ., Ξ.Ε.Ε., Η.Α.Τ.Τ.Α., κ.ά.)
-
- Σύμβουλοι αναπτυξιακών εταιρειών και μελετητικών γραφείων στο χώρο του τουρισμού.
- Ερευνητές και εκπαιδευτές (δευτεροβάθμιας, μετα-δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας και δια βίου εκπαίδευσης) σε ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης, διοίκησης και σχεδιασμού.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Σχετικά επαγγέλματα:
- Ειδικός Ανάπτυξης Παραθαλάσσιου Τουρισμού
- Ειδικός Τουριστικών Επαγγελμάτων
- Στέλεχος Τουρισμού Υπαίθριων Δραστηριοτήτων
- Στέλεχος Τουριστικών Επιχειρήσεων
- Τουριστικός Πράκτορας
- Τουριστικός Συνοδός (Tour Leader)
- Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
- Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας
- Ξενοδοχοϋπάλληλος
- Οργανωτής συνεδρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Χίος) – Παν. Αιγαίου
- Τουριστικών Σπουδών (Πειραιάς) – Παν. Πειραιώς
- Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού (Ηράκλειο) – ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
- Τουρισμού (Κέρκυρα) – Ιόνιο Παν.
- Διοίκησης Τουρισμού (Αιγάλεω) – ΠΑ.Δ.Α.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος web site: http://www.grhotels.gr/.
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1283
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,90
Συντελεστής Ε.Β.Ε. ειδικού μαθήματος : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 202 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Ειδικό Μάθημα : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: Διοίκησης και Οικονομίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.150
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.325
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.110
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.540
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων