{1656} : Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Άγιος Νικόλαος)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 10/03/2025

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο 

Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Άγιος Νικόλαος)

Έδρα :

Διεύθυνση:  Άγιος Νικόλαος  Κρήτης Τ.Κ. 72100

Τηλ.: 28410-91103 – 91101 Fax : 28410-82879

Σκοπός του τμήματος : 

Σκοπός του τμήματος είναι η διδασκαλία και η έρευνα στους τομείς της Διοικητικής Επιστήμης που συνδέονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και η αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών και ιδιαίτερα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη χάραξη Επιχειρηματικής Στρατηγικής, στη λήψη αποφάσεων και στην αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο αυξανόμενος ρόλος που σήμερα διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η απαίτηση για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων μονάδων, η ανάγκη για οργανωτικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και η πίεση που ασκεί ο διεθνής ανταγωνισμός διαφοροποιούν αισθητά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών. 

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, έχει τρεις κατευθύνσεις

  • Επιστήμη των Δεδομένων και Τεχνολογίες Πληροφορικής
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών
  • Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Επικοινωνία

και συνδυάζει σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα διοίκησης, πληροφορικής, οικονομίας και μάρκετινγκ.

Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών δίνει ισχυρές βάσεις εκτός από χρηματοοικονομικά και διοίκηση και σε πληροφορική όπως πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και εξειδικευμένα λογισμικά, καθώς και γνώσεις που τους επιτρέπουν να κατανοούν τις διεθνείς αγορές. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί τη βάση του σύγχρονου μάνατζμεντ και δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη της σύγχρονης επιχείρησης της κατάρτισης αποτελεσματικής στρατηγικής και της λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων στο σημερινό ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι βασισμένο στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, δίδοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αποφοίτους του στην αγορά εργασίας όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στο παγκοσμιοποιημένο πλέον επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι απόφοιτοι του τμήματος ΔΕΤ έχουν τις προϋποθέσεις για:

●  Να κατανοούν τις έννοιες και τις μεθοδολογίες όλων των βασικών τομέων της διοικητικής επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως της διοίκησης επιχειρήσεων, των μαθηματικών, της στατιστικής, των οικονομικών, του μάρκετινγκ, της λογιστικής, των χρηματοοικονομικών, αλλά και κλάδων της πληροφορικής όπως των πληροφοριακών συστημάτων και της επιστήμης δεδομένων.
● Να γνωρίζουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση και την επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν τον επιστημονικό κλάδο της διοικητικής επιστήμης.
● Να αναγνωρίζουν και να και ερμηνεύουν κριτικά τις σύγχρονες διοικητικές, οικονομικές και τεχνολογικές προκλήσεις τόσο σε μικροοικονομικό όσο σε μακροοικονομικό επίπεδο.
● Να κατανοούν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος, να αξιολογούν τη σημασία των διαφορετικών πλευρών του και να αναπτύσσουν εναλλακτικές επιχειρηματικές προτάσεις σε λειτουργικό ή σε στρατηγικό επίπεδο.
● Να αντιλαμβάνονται την επίδραση των υφιστάμενων αλλά και των νέων τεχνολογιών τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στις αγορές.
● Να αξιολογούν με κριτικό πνεύμα και να επιλέγουν τις κατάλληλες οικονομικές και στατιστικές μεθόδους καθώς και τεχνικές διαχείρισης για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
● Να εξασφαλίζουν τη συνεχή επαγγελματική τους ανάπτυξη που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συναφών μεταπτυχιακών σπουδών, εφόσον το επιθυμούν.
●  Να έχουν γνώσεις βασικών αρχών και εργαλείων του ψηφιακού μάρκετινγκ.
●  Να παρουσιάζουν μια ανάλυση των δυνατών και αδύνατων σημείων καθώς και των προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση (SWOT analysis).
● Να έχουν γνώση της στρατηγικής της τμηματοποίησης, της τοποθέτησης και της σηματοποίησης και να να καταστρώσουν ένα σχέδιο μάρκετινγκ.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΕΤ θα είναι σε θέση:

● Να αναπτύσσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων που να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
●  Να συνδυάζουν τις τεχνικής της διοικητικής επιστήμης με τα νέα ψηφιακά εργαλεία και να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, ώστε να συνεισφέρουν στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.
●  Να μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης στην επιχείρηση και οργανισμό τους, τόσο των νέων τεχνολογιών όσο και των οργανωτικών αλλαγών που προσιδιάζουν στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
●  Να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και να προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της επιχείρησης ή του οργανισμού.
● Να αντιλαμβάνονται τις επιρροές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ οικονομικής συγκυρίας, χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, κυβερνητικής πολιτικής, και επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
●  Να επιλύουν επιχειρησιακά προβλήματα με την εφαρμογή των θεωριών και τεχνικών της διοικητικής επιστήμης.
● Να αναλύουν τις οικονομικές εξελίξεις σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε ένα οικονομικό σύστημα εξαιτίας της διαθεσιμότητας πόρων και της διαθέσιμης τεχνολογίας.
●  Να αξιοποιούν νέες τεχνολογίες πληροφορικής και ψηφιακού μετασχηματισμού σε επιχειρήσεις.
● Να λαμβάνουν επιχειρηματικές αποφάσεις που βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων και μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης.
● Να εφαρμόζουν τις κατάλληλες ποσοτικές και ποιοτικές μεθοδολογίες για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.
●  Να επιλέγουν τις κατάλληλες οικονομικές και στατιστικές μεθόδους καθώς και τεχνικές διαχείρισης για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
● Να οργανώνουν ένα πολύπλοκο έργο με αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων και να το διεκπεραιώνουν σε ένα δεδομένο χρονοδιάγραμμα.
● Να αξιολογούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να υποστηρίζουν σύγχρονες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
● Να οργανώνουν ομάδεςεπαγγελματικήςσυνεργασίαςκαικατέχουντορόλοτουυπεύθυνουγιατο συντονισμό, την κατανομή των πόρων, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων καθώς και την επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων που ανακύπτουν.
● Να συνεισφέρουν ως στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών τους, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρηματικών στρατηγικών και πολιτικών ανάπτυξης, βασιζόμενοι στην ανάλυση των παραγόντων της αγοράς και του ευρύτερου πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος. 
● Να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές μάρκετινγκ για την προώθηση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μιας επιχείρησης.
● Να εφαρμόζουν στρατηγικές μάρκετινγκ που αφορούν το προϊόν, την τιμολόγηση, τα δίκτυα διανομής, την προβολή στις αγορές, καθώς και την έρευνα αγοράς.

Ενδεικτικά Μαθήματα :   Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ, Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μακροοικονομική Ανάλυση, Λογιστική, Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Μαθηματικός Προγραμματισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων & Τεχνολογία, Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονικές Πληροφοριακών Συστημάτων, Διοίκηση Έργων & Προγραμμάτων, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προϊόντων, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Στρατηγικές Λήψης Αποφάσεων και Επίλυσης Προβλημάτων, Ανάλυση και Σχεδιασμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφοράς, Επιχειρηματική Ευφυΐα και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, κ.α.  

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι του τμήματος  Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας λόγω του ολοκληρωμένου τεχνολογικού και διοικητικού υπόβαθρού τους είναι ανταγωνιστικοί ως στελέχη και ως σύμβουλοι σε όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν και της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως

  • Μάρκετινγκ,
  • Διοίκηση Παραγωγής,
  • Χρηματοοικονομικά,
  • Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, κ.λπ.

Οι ειδικότητες αιχμής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας  είναι:

  • Επιχειρησιακή Έρευνα και Λήψη Αποφάσεων,
  • Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακό Μάρκετινγκ,
  • Επιχειρησιακή Στρατηγική,
  • Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων,
  • Οργανωσιακή Συμπεριφορά,
  • Οργανωσιακή Ψυχολογία και Ανάπτυξη Προσωπικών Ικανοτήτων,
  • Διαχείριση Γνώσης και Μάθησης,
  • Διαχείριση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,
  • Ποσοτικές Μέθοδοι στο Μάνατζμεντ,
  • Ψηφιακή Οικονομία/ Κοινωνική Ανάπτυξη και Διαχείριση Καινοτομίας,
  • Internet και Νέα Ψηφιακά Κανάλια Διανομών και Πωλήσεων,
  • Διοίκηση Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Πόρων/ Συστημάτων,
  • Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας κ.ά.

Αναμένεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας  του  Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,  να γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως γίνεται με παρόμοια τμήματα.

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Σχετικά επαγγέλματα:

 

 

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

.Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1656

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024: 0,80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  130 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Μαθηματικά : 20 %

Πληροφορική : 30 %

Οικονομία  : 30 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας : α) Πληροφορικής

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Τομέας : α) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.220

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 8.180

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.475

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.330

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ