το άρθρο ενημερώθηκε στις : 22/02/2025
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών
Τμήμα Γεωπονίας (Θεσσαλονίκη)
Έδρα :
Διεύθυνση: 17ο χλμ Θεσσαλονίκης – Σίνδου 57400 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 23100 13862, 23100 13121 Fax : 2310 791169 E-mail: info@agro.ihu.gr.
Σκοπός του τμήματος :
Το Τμήμα, έχει σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ικανών στο σχεδιασμό, στην κατάρτιση και την εφαρμογή μελετών και προγραμμάτων γεωργικής ανάπτυξης, με απώτερο στόχο την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση της γεωργικής παραγωγής.
Αποστολή του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος είναι να συμβάλει στην καλλιέργεια και μετάδοση γνώσεων στον ευρύτερο πεδίο των γεωπονικών σπουδών μέσω της διδασκαλίας και της εφαρμοσμένης έρευνας. Το περιεχόμενο σπουδών καλύπτει βασικά αντικείμενα των γεωπονικών επιστημών και των εφαρμογών τους σε όλες τις δραστηριότητες του φυτικού και του ζωικού τομέα παραγωγής, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, καθώς και στις εμπορικές επιχειρήσεις της γεωργίας και των τροφίμων (φυτικής και ζωικής προέλευσης) που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό, αστικό και περιαστικό χώρο.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020..
Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες και λειτουργίες στη μεταβαλλόμενη σύνθετη αγροτική, αγρο-διατροφική και περιβαλλοντική πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τις συνεχείς εξελίξεις στα συναφή γεωπονικά επιστημονικά πεδία, καθιστούν αναγκαία τόσο την ευρεία όσο και την εξειδικευμένη γνωστική βάση στη γεωπονική εκπαίδευση και έρευνα. Αυτή την ανάγκη καλούνται να καλύψουν τα γνωστικά αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Γεωπονίας, τα οποία έχουν ένα κοινό γνωστικό κορμό, στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα σπουδών, και διακλαδίζονται από το πέμπτο εξάμηνο φοίτησης σε τρεις κατευθύνσεις:
Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας,
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής,
Φυτικής Παραγωγής.
Για τους λόγους αυτούς, οι φοιτητές του Τμήματος αποκτούν κατά τα πρώτα εξάμηνα φοίτησής τους μια ευρεία κοινή γνωστική γεωπονική υποδομή, ενώ στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευθούν στον τομέα της επιλογής τους στο πλαίσιο της φοίτησής τους από το πέμπτο εξάμηνο και εξής σε μία από τις τρεις προσφερόμενες Κατεύθυνσης.
Πιο συγκεκριμένα, η κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας καλύπτει το γνωστικό πεδίο που σχετίζεται με την οικονομικότητα των γεωργικών δραστηριοτήτων φυτικής και ζωικής παραγωγής, την οργάνωση και διοίκηση των γεωργικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα. Καλύπτει επίσης την αειφορική αξιοποίηση φυσικών και άλλων πόρων της υπαίθρου, καθώς και κάθε δραστηριότητα που συνεισφέρει, άμεσα ή έμμεσα, στη διεθνή ανταγωνιστικότητα και την εξωστρεφή ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η κατεύθυνση Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής καλύπτει το γνωστικό πεδίο της Επιστήμης των Ζώων και συναφών επιστημονικών κλάδων, με έμφαση στην εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην εκτροφή, διατροφή, βελτίωση, αναπαραγωγή και υγεία κυρίως των αγροτικών ζώων, καθώς και των ζώων συντροφιάς. Ακόμη, καλύπτει τις μεθόδους παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων ζωικής προέλευσης, ζωοτροφών και γενικότερα την παραγωγή εισροών.
Η κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής καλύπτει το πεδίο των γνώσεων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία του φυτικού κεφαλαίου, την παραγωγή προϊόντων φυτικής προέλευσης, την εκμετάλλευση, τυποποίηση, συντήρηση και διάθεση των προϊόντων, την παραγωγή και διάθεση γεωργικών εισροών, καθώς και δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής του αγροτικού και αστικού νοικοκυριού. Ασχολείται επίσης με τη διαχείριση, ανάπλαση και προστασία του αστικού, περιαστικού και αγροτικού φυσικού περιβάλλοντος.
Το ευρύ φάσμα γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που οικοδομούνται στην αρχή, σε συνδυασμό με την μετέπειτα εξειδίκευση, καθώς και με την εξάμηνη πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται κατά το δέκατο εξάμηνο, και τη διπλωματική εργασία που οι φοιτητές εκπονούν στο τέλος των σπουδών τους, καθιστούν τους απόφοιτους ικανούς να ανταπεξέλθουν σε ένα μεγάλο σύνολο των γεωπονικών εφαρμογών και των διαφοροποιημένων επαγγελματικών ενασχολήσεων. Παράλληλα, η δομή του προγράμματος σπουδών εξασφαλίζει το αναγκαίο γενικό και ειδικό γνωστικό υπόβαθρο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι του Τμήματος να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε μεταπτυχιακές σπουδές, επιλέγοντας από πλήθος διαθέσιμων συναφών και συγγενών επιστημονικών εξειδικεύσεων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Οργανική Χημεία, Αγροτική Οικονομική, Ανατομία Μορφολογία Φυτού, Εδαφολογία, Φυσιολογία Φυτού, Μετεωρολογία – Κλιματολογία, Συστηματική Βοτανική, Στατιστική, Προγραμματισμός Η/Υ, Βιοχημεία, Γεωργική Μηχανολογία, Γεωργική Υδραυλική, Γενετική, Οικονομικά Μαθηματικά, Εμπορία (Μάρκετινγκ) Αγροτικών Προϊόντων, Αγροτική Χρηματοδότηση & Αξιολόγηση Επενδύσεων, Διεθνές Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων, Ζωοτεχνία, Δενδροκομία, Φυτοπροστασία, Γονιμότητα Εδαφών, Φυτοπαθολογία, Γεωργικά Φάρμακα, Εκμηχάνιση Καλλιεργειών, Ιολογικές Ασθένειες, Εχθροί Καλλωπιστικών, Μυκητολογικές Ασθένειες Δενδρωδών & Αμπέλου, Αειφορική Ανάπτυξη Γεωργικών Πόρων, Διεθνές Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων, Γεωργική Εκπαίδευση, Γεωργική Τεχνολογία, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου: https://www.agro.ihu.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Γεωπονίας (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικές Προοπτικές :
Ο γεωπόνος ερευνά, σχεδιάζει και εφαρμόζει τις μελέτες και τα προγράμματα γεωργικής ανάπτυξης με σκοπό την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Είναι συνεργάτης και τεχνικός σύμβουλος των αγροτών και τους καθοδηγεί στο σχεδιασμό της παραγωγής και στην οικονομική εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων φυτών και των εκτρεφόμενων ζώων.
Συμβάλλει με την έρευνά του στην επίλυση των προβλημάτων και στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προλαμβάνει ή διαπιστώνει ασθένειες που προσβάλλουν τη γεωργική παραγωγή και υποδεικνύει τρόπους θεραπείας, προτείνει μέτρα για τη συγκομιδή, αποθήκευση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων, συμβουλεύει αγρότες σε θέματα εκτροφής, διατροφής και αναπαραγωγής αγροτικών ζώων. Η βελτίωση της παραγωγικότητας του εδάφους, η βελτίωση, μεταποίηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων αλλά και ο έλεγχος, πριν αυτά διατεθούν στην αγορά, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μεθόδων για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και η διατήρηση των ισορροπιών του φυσικού περιβάλλοντος είναι αρμοδιότητες του γεωπόνου.
Οι γεωτεχνικοί γενικότερα, ανάλογα με την ειδικότητά και τα επιπλέον επιστημονικά τους προσόντα, απασχολούνται:
- σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου,
- των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμίδας,
- καθώς και σε Οργανισμούς, Εταιρείες, Ιδρύματα κλπ, που ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
- Σε κάθε περίπτωση, η απασχόληση των γεωτεχνικών σε όλο το Δημόσιο τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κάθε φορά, διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α) , καθώς και από τις ειδικές διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν γι’ αυτούς.
- Ο γεωπόνος μπορεί να εργαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,
- στην Αγροτική Τράπεζα, σε συνεταιρισμούς, σε δασικές βιομηχανίες κ.λπ.,
- σε δική του επιχείρηση διατηρώντας γραφείο μελετών για έργα δασικής οδοποιίας, διευθετήσεις χειμάρρων κ.λπ.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προβλέπονται στο άρθρο 131 του νόμου 5039 (ΦΕΚ 83 τ.Α’/03.04.2023) που δύναται να ασκήσουν το επάγγελμα του Γεωπόνου.
- Το επάγγελμα του γεωτεχνικού, είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο με τις διατάξεις του Ν. 1474/1984 και του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), και του Π.Δ. 95 (ΦΕΚ 135 τ.Α΄/11.09.2017). Πιο συγκεκριμένα :
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση τους, περιγράφονται ανά ειδικότητα, στα ακόλουθα άρθρα του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), :-
- Γεωπόνοι – Άρθρα 8 & 9,
- Δασολόγοι – Άρθρα 10 & 11,
- Κτηνίατροι – Άρθρα 12 & 13,
- Γεωλόγοι – Άρθρα 14 & 15,
- Ιχθυολόγοι – Άρθρα 16 & 17,
- καθώς και από τις ειδικές διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν γι’ αυτούς.
-
Ο Γεωπόνος προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του, οφείλει σύμφωνα με το Ν. 1474/84 να εγγραφεί στα μητρώα μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου Αγροτικής Παραγωγής
- ΠΜΣ: Διαχείριση Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Γεωπόνος – Α
- Γεωπόνος – Β
- Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης
- Γεωπόνος Αμπελουργίας και Οινολογίας
- Γεωπόνος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής
- Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος
- Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής
- Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής
- Αγρότης – Γεωργός
- Ιχθυοκαλλιεργητής
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Κηπουρός / Ανθοκηπουρός / Κηποτεχνικός
- Κτηνοτρόφος
- Μελισσοκόμος – Α
- Μελισσοκόμος – Β
- Κυβερνοαγρότης (Διαχειριστής Παραγωγής Μέσω Διαδικτύου)
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
-
- Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: web site: http://www.geotee.gr/
-
- Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων. web site: http://www.rivernet.gr/
-
- Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης. web site:http://www.geoponikos.gr/
-
- Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων. web site: http://www.petet.org.gr/
-
- Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ): web site: http://www.ekby.gr/
- ΠΑΣΕΓΕΣ. web site: http://www.paseges.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1634
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,95
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 200 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 30 %
Μαθηματικά: 25 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Βιολογία : 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.375
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.800
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.660
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.960
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων