το άρθρο ενημερώθηκε στις 19/03/2025
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Πληροφορικής (Καβάλα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Αγ. Λουκάς. Καβάλα. Τ.Κ. 65404
Τηλ. : 2510 462147, 2510 462341 Fax: 2510 462348 E-mail: dcie@teiemt.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του Τμήματος Πληροφορικής είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών για την εκπαίδευση επιστημόνων οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην επιστήμη και στην τεχνολογία των Υπολογιστών, των Επικοινωνιών και της Πληροφορικής.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Τμήμα προσφέρει πρόγραμμα σπουδών που θεραπεύει τα αντικείμενα της Πληροφορικής και των Υπολογιστών. Παρέχει προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με ένα σημαντικό αριθμό σύγχρονων μαθημάτων. Από τα μαθήματα αυτά ένας μεγάλος αριθμός, υποχρεωτικά και επιλογής, είναι μαθήματα του 6ου, του 7ου και το 8ου εξαμήνου από τα οποία οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μαθήματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.
Μαθησιακά αποτελέσματα:
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής παρέχει στους αποφοίτους γενικές και ειδικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του τομέα της πληροφορικής. Ως επαγγελματίες, οι απόφοιτοι αποκτούν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν συστατικά υλικού, λογισμικού ή δικτύων ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητά τους. Επιπλέον, εφαρμόζουν διαδικασίες ανάλυσης απαιτήσεων για τη σχεδίαση διαδικτυακών ή εκπαιδευτικών εφαρμογών, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προσδιορίζουν τις κατάλληλες τεχνολογίες και προδιαγραφές που απαιτούνται για την αρχιτεκτονική σχεδίαση έργων πληροφορικής, νέων εφαρμογών ή τη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών. Οι γνώσεις τους επεκτείνονται στην ολοκλήρωση συστατικών υλικού και λογισμικού για τη δημιουργία καινοτόμων συστημάτων, ενώ συμμορφώνονται με τα πρότυπα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας αυτών των συστημάτων.
Οι απόφοιτοι αποκτούν την ικανότητα να σχεδιάζουν δομές δεδομένων και να κατασκευάζουν μοντέλα συστημάτων σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης, να δημιουργούν πλήρη συστήματα που ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των πελατών, ενώ παράλληλα ακολουθούν μεθοδολογίες για τη σχεδίαση και την ανάπτυξη συστατικών και διεπαφών. Η εξειδίκευσή τους επεκτείνεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών ασφάλειας, καθώς και στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση παραβιάσεων, ερευνώντας και προτείνοντας διορθωτικά μέτρα.
Σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο, οι απόφοιτοι είναι σε θέση να διενεργούν ελέγχους ποιότητας και αξιοπιστίας λογισμικού, να οργανώνουν και να υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις στον τομέα της πληροφορικής και να σχεδιάζουν ψηφιακά συστήματα που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι γνώσεις τους περιλαμβάνουν τη χρήση λογισμικού και αρχών ψηφιακών κυκλωμάτων για την ανάπτυξη ενσωματωμένων υπολογιστικών συστημάτων, ενώ μπορούν να σχεδιάζουν, εγκαθιστούν, ρυθμίζουν, τροποποιούν και συντηρούν τόσο υπολογιστικά όσο και νοήμονα ή ρομποτικά συστήματα για την κάλυψη λειτουργικών απαιτήσεων. Ακόμη, διαθέτουν δεξιότητες στον σχεδιασμό και την ανάλυση ασφαλών δικτύων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας.
Το πρόγραμμα σπουδών τους παρέχει γενικές γνώσεις, όπως προγραμματισμό, τεχνολογία λογισμικού, βάσεις δεδομένων, εκπαιδευτικές τεχνολογίες, λειτουργικά συστήματα, δίκτυα, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματισμούς, επιστημονικό υπολογισμό, ρομποτική, αναγνώριση προτύπων, τεχνολογίες διαδικτύου και εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων. Επίσης, οι απόφοιτοι εμβαθύνουν σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, όπως διαχείριση βάσεων δεδομένων, ασφάλεια πληροφοριών, παράλληλα και κατανεμημένα συστήματα, αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής, μηχανική μάθηση, επεξεργασία σημάτων και εικόνων, γραφικά υπολογιστών και εικονική πραγματικότητα.
Οι απόφοιτοι αξιοποιούν τη γνώση από διάφορους τομείς για να διαμορφώνουν επιχειρησιακή αρχιτεκτονική, κατανοώντας τους επιχειρησιακούς στόχους που επηρεάζουν την ανάπτυξη συστημάτων. Είναι σε θέση να συλλέγουν, να διαμορφώνουν και να επικυρώνουν λειτουργικές και μη λειτουργικές απαιτήσεις, να σχεδιάζουν προδιαγραφές και να διασφαλίζουν την ενσωμάτωση της λειτουργικότητας στον τελικό σχεδιασμό. Επιπλέον, εφαρμόζουν αρχιτεκτονικές λογισμικού και υλικού, αναπτύσσουν διεπαφές χρήστη και συνεργάζονται στο πλαίσιο ομάδων σχεδιασμού. Τέλος, είναι σε θέση να συντάσσουν και να παρουσιάζουν επιστημονικές εργασίες, ενισχύοντας την επιστημονική τους κατάρτιση και επικοινωνία.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων, Βάσεις Δεδομένων, Γλώσσες και Μεθοδολογίες Προγραμματισμού, Λειτουργικά Συστήματα, Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα και Εφαρμογές, Τεχνολογία (Μηχανική) Λογισμικού, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάπτυξη και Διαχείριση Εφαρμογών, Ειδικά Θέματα Πληροφοριακών Συστημάτων, Τεχνολογία Πολυμέσων, Νευρωνικά Δίκτυα, Γραφικά Υπολογιστών, Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας, Ποιότητα και Αξιοπιστία Λογισμικού, Ευφυή Συστήματα, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, Γλώσσες και Μεταγλωττιστές, Ηλεκτρονική Μάθηση, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.cs.ihu.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Πληροφορικής (ισχύει από το ακαδ. έτος 2021-2022)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που αποκτούν ως φοιτητές, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, στους τομείς παροχής υπηρεσιών Λογισμικού καθώς και στην παραγωγή προϊόντων Λογισμικού (ανάλυση και προγραμματισμός εφαρμογών, προγραμματισμός και ανάλυση συστημάτων).
Ειδικότερα οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχολούνται στους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς παροχής υπηρεσιών λογισμικού πληροφορικής και στην παραγωγή προϊόντων λογισμικού πληροφορικής :
ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Μία νέα εφαρμογή μελετάται διεξοδικά, τίθενται οι λειτουργικές προδιαγραφές, αναπτύσσεται το λογικό ισοδύναμο του συστήματος, αναλύονται τα δεδομένα, σχηματίζονται διαγράμματα διεργασιών, δεδομένων και καταστάσεων και κατόπιν προδιαγράφονται προγράμματα. Παράλληλα, τίθενται προδιαγραφές για τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με βάση τον συνδυασμό κόστους – ωφέλειας.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Ο αναλυτής συστημάτων μπορεί να ασχοληθεί με το λεπτομερή σχεδιασμό προγραμμάτων interfaces, και το σχεδιασμό προγραμμάτων που θα συνεπικουρούν τις διεργασίες του λειτουργικού συστήματος.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Αναλαμβάνει καθήκοντα διαχείρισης όσον αφορά στη χρήση συστήματος βάσεως δεδομένων από χρήστες και εφαρμογές. Διασφαλίζει τα αρχεία των δεδομένων από απρόβλεπτες καταστροφές, όπως επίσης και από την πιθανότητα, εσκεμμένης, παράνομης πρόσβασης. Επιβάλλει κανόνες διατήρησης της πληρότητας των δεδομένων. Καθορίζει σχήματα ελεγχόμενης πρόσβασης στα δεδομένα, αποδίδοντας δικαιώματα πρόσβασης σε χρήστες και εφαρμογές.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩN: Τα δίκτυα υπολογιστών αποτελούν μία πραγματικότητα σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Ο διαχειριστής μπορεί να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του δικτύου για παρακολούθηση των χρηστών, δήλωση νέων χρηστών, προσδιορισμό των δικαιωμάτων τους, ασφάλεια στην πρόσβαση, διασφάλιση των δεδομένων και αρχείων (backups), Εισαγωγή νέων διαχειριστικών εφαρμογών και προγραμμάτων συστήματος, εκπαίδευση και τέλος βοήθεια σε κάθε χρήστη του δικτύου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Σ` ένα οργανωμένο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, γίνεται ανάλυση και σχεδιασμός της εφαρμογής και κατόπιν παραδίδονται τμήματα στον προγραμματιστή, για υλοποίηση με μία γλώσσα προγραμματισμού. Επίσης, ο προγραμματιστής μπορεί να αναλαμβάνει και τη συντήρηση, τον έλεγχο, καθώς επίσης και την τροποποίηση υπαρχόντων εφαρμογών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: O σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εφαρμογής διαδικτύου απαιτεί χρήση εξειδικευμένων γλωσσών και γνώσεις στη δομή των πρωτοκόλλων. Οι προγραμματιστές αυτού του είδους σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, δοκιμάζουν, εγκαθιστούν, βελτιώνουν και συντηρούν ιστοσελίδες και εφαρμογές, που είναι προσπελάσιμες από χρήστες του διαδικτύου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: Σήμερα υπάρχουν πολλά έτοιμα προγράμματα, που επιλύουν διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Πολλές φορές, η επικοινωνία για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ τους απαιτεί ειδικά προγράμματα, τα λεγόμενα ενδιάμεσα (interfaces). Ο προγραμματιστής συστημάτων είναι αυτός αναπτύσσει τέτοια προγράμματα, καθώς και άλλα προγράμματα για την καλύτερη αξιοποίηση ενός λειτουργικού συστήματος.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν επίσης να απασχοληθούν στα A.Ε.Ι. ως μόνιμο ή έκτακτο διδακτικό προσωπικό και στην μέση εκπαίδευση ως καθηγητές Πληροφορικής.
ΕΡΕΥΝΑ: Επίσης μπορούν να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα έρευνας, στα πλαίσια ερευνητικών ή αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι πτυχιούχοι αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, υποστηρίζοντας με επιτυχία την αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Οι πτυχιούχοι απασχολούνται, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες, σε όλους τους τομείς αξιοποίησης των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων, σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, ανάπτυξη, διαχείριση, εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Προηγμένες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Υπολογιστών
- ΠΜΣ: Τεχνολογίες Εμβύθισης – Καινοτομία στην Εκπαίδευση, την Επιμόρφωση και το σχεδιασμό Παιχνιδιών
Σχετικά επαγγέλματα:
- Πληροφορικός
- Πληροφορικός Νευρωνικών Δικτύων
- Πληροφορικός Ρομποτικής
- Αναλυτής Εφαρμογών
- Αναλυτής Συστημάτων
- Ειδικός Πληροφοριακών Συστημάτων με Πολυμέσα
- Ειδικός Πληροφορικής
- Ειδικός Πληροφορικής και Τηλεματικής – Τηλεπικοινωνιών
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Προγραμματιστής Συστημάτων και Εφαρμογών Η/Υ
- Σχεδιαστής Πολυμέσων
- Τεχνικός ασφαλείας δικτύων Η/Υ
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Πληροφορικής (Κέρκυρα) – Ιόνιο Παν.
- Πληροφορικής (Πειραιάς) – Παν. Πειραιώς
- Πληροφορικής (Αθήνα) – Ο.Π.Α.
- Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) – Χαροκόπειο Παν.
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα) – Ε.Κ.Π.Α.
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Τρίπολη) – Παν. Πελοποννήσου
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λαμία) – Παν. Θεσσαλίας
- Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης
- Εφαρμοσμένης Πληροφορικής : Επιστήμη & Τεχνολογία Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη)– Παν. Μακεδονίας
- Εφαρμοσμένης Πληροφορικής : Πληροφοριακά Συστήματα (Θεσσαλονίκη) – Παν. Μακεδονίας
- Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Πληροφορικής (Καστοριά) – Παν. Δυτ. Μακεδονίας
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα) – Παν. Ιωαννίνων
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. web site: http://www.epe.org.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2023
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1630
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,10
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 240 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 27 %
Πληροφορική : 28 %
Οικονομία : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.180
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.135
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.135
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.250
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων