το άρθρο ενημερώθηκε στις : 20/11/2024
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Επιστηµών Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη)
Έδρα:
Διεύθυνση: 17ο χλμ Θεσσαλονίκης – Σίνδου 57400 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 013900, 2310 013899, E-mail: infonutr@teithe.gr
Σκοπός του τμήματος :
Η αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και στην εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, αθλουμένων, καθώς και στην Κοινότητα και στη Βιομηχανία Τροφίμων.
Στόχος του τμήματος αποτελεί επίσης η χάραξη πολιτικής σε θέματα που αφορούν τη σχέση της διατροφής με την υγεία του ανθρώπου με συνεχή υποστήριξη κοινωνικών ομάδων σε θέματα σίτισης και διατροφικής φροντίδας καθώς και συνεργασιών με παραγωγικούς τομείς της χώρας.
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Το πρόγραμμα σπουδών επιδιώκει την εκπαίδευση των φοιτητών ώστε να είναι ικανοί να χρησιμοποιούν, προάγουν και μεταφέρουν μεθόδους, πρακτικές, τεχνικές και σύγχρονη τεχνολογία στις επιστήμες της Διατροφής και τη Διαιτολογία. Με στόχο τη θεωρητική αλλά και την εφαρμοσμένη επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών, το τμήμα επικεντρώνεται:
- Στην ανάπτυξη κατάλληλου θεωρητικού υπόβαθρου σπουδών και υψηλού επιπέδου εργαστηριακής και πρακτικής άσκησης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαίδευση
- Στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα καταστήσουν τους φοιτητές ανταγωνιστικούς σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον
- Στη διεξαγωγή έρευνας στις Επιστήμες Διατροφής και τη Διαιτολογία
- Στην ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα ΑΕΙ και τη συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Διατροφής & της Διαιτολογίας.
Ο σκοπός του προγράμματος σπουδών είναι να εκπαιδεύει στελέχη σε θέματα που σχετίζονται με:
- την επίδραση της Διατροφής στην ανάπτυξη, διατήρηση και υγεία του ανθρώπινου οργανισμού,
- τη σύσταση, τεχνολογία, επεξεργασία, διακίνηση και νομοθεσία των τροφίμων και
- το σχεδιασμό και την παρασκευή διαιτολογίων για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Βιολογία Κυττάρου, Γενική Χημεία, Εισαγωγή στην Διατροφή, Πληροφορική, Βιοστατιστική, Φυσιολογία, Βιοχημεία, Οικονομικά, Ψυχολογία, Φυσική, Χημεία Τροφίμων, Γενική Μικροβιολογία, Διατροφική Αξιολόγηση, Διατροφή στα στάδια της ζωής, Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών, Φυσικοχημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στην Κλινική Διατροφή, Ανθρωπολογία της Διατροφής, Διατροφή και Άσκηση, Διαταραχές ρύθμισης ενέργειας και μεταβολισμού, Κλινική Παιδιατρική διατροφή, Ανοσολογία και διατροφή, Βιοχημεία τροφίμων, Νομοθεσία τροφίμων, Διοίκηση Ανθρωπίνων πόρων, Μάρκετινγκ, Αλληλεπιδράσεις γονιδίων και θρεπτικών συστατικών, Διατροφή ανά τον κόσμο, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Διατροφή και Πρωταθλητισμός, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://nutr.ihu.gr/el/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Επιστηµών Διατροφής και Διαιτολογίας (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι τομείς απασχόλησης των πτυχιούχων του Τμήματος περιλαμβάνουν:
- Έρευνα και ανάπτυξη – διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικών με προϊόντα διατροφής
- Ανάπτυξη προϊόντων – ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής ή βελτίωση της ποιότητας ή/και της ασφάλειας υπαρχόντων προϊόντων
- Τεχνικές πώλησης – τεχνική υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα πρώτων υλών, συστατικών και τεχνολογίας για την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων
- Διασφάλιση ποιότητας – ανάλυση συστατικών προϊόντων διατροφής και διασφάλιση της συμμόρφωσης του τελικού προϊόντος με τα σχετικά πρότυπα
- Διεθνής παρουσία – βοήθεια σε πολίτες αναπτυσσόμενων κρατών προκειμένου να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης και αποθήκευσης τροφίμων που χρησιμοποιούν μέσω διαφόρων διεθνών οργανισμών (π.χ. Π.Ο.Υ.)
- Κανονισμοί – ανάπτυξη πολιτικών και επιβολή κανόνων υγιεινής τροφίμων
- Διοίκηση – οργάνωση και λειτουργία μικρομεσαίων εταιρειών επεξεργασίας τροφίμων
- Βασική έρευνα, εκπαίδευση
Τέλος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία), στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις), σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, στη Βιομηχανία (Βιομηχανίες Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων) και Μονάδες μαζικής εστίασης, στην Ανώτατη και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ), σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι (Διαιτολογικά Γραφεία, Διαιτητικά Κέντρα, Ινστιτούτα).
Επαγγελματικά Δικαιώματα :
Σύμφωνα με το νόμο 4999 άρθρο 32 (ΦΕΚ 225 τ.Β’/07.12.2022) οι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τομείς υγείας έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας έχουν κατοχυρωθεί νομικά στο : Π.Δ. 78/1989 (Φ.Ε.Κ. 36 τ.Α’/07.02.1989) και στο Π.Δ. 133 ΦΕΚ 213/01.10.2014 τ.Α΄ (Καθορισμός των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου − Διατροφολόγου).
Σχετικά επαγγέλματα:
- Διαιτολόγος – Α
- Διαιτολόγος – Β
- Ειδικός Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας – Διατροφής με ειδίκευση στην Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία
- Ειδικός Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας – Διατροφής με ειδίκευση στην Διατροφή και την Άσκηση
- Ειδικός Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας – Διατροφής με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Διατροφή και Διαιτολογία
- ΠΜΣ: Κοσμητολογία.
.Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (Τρίκαλα) – Παν. Θεσσαλίας
- Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας (Καλαμάτα) – Παν. Πελοποννήσου
- Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας (Σητεία) – ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Πανελλήνια Ένωση Διατροφολόγων – Διαιτολόγων. Web Site: http://www.ed-de.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1613
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,20
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 115 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 30 %
Βιολογία : 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς: α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος β) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.760
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.210
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.460
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024: 18.250
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων