{1601} : Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σέρρες)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 20/12/2024

Διεθνές  Πανεπιστήμιο  Ελλάδος

Σχολή  Οικονομίας και Διοίκησης 

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σέρρες)

Έδρα : 

Διεύθυνση:  Τέρμα Μαγνησίας 62124 Σέρρες

Τηλέφωνο: 23210 49135, Fax: 23210 49165

Σκοπός του τμήματος :

Αποστολή του Τμήματος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στα γνωστικά πεδία της επιστήμης της Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και η προετοιμασία τους για μια πετυχημένη επιστημονική, κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Η εκπαίδευση στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων αποσκοπεί στην ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων και διαχείρισης των επιχειρηματικών ζητημάτων, έχει κυρίως πρακτικό προσανατολισμό και αποσκοπεί πρωτίστως στην ανάπτυξη και εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την κατανόηση των προκλήσεων, την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ικανών επιστημόνων στο αντικείμενο τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή τους επιστημονικής γνώσης, τους έρευνας και τους διδασκαλίας στα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στο επιστημονικό πεδίο του Τμήματος. Το Τμήμα φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες που θα είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν τους σύνθετες απαιτήσεις του σύγχρονου, δυναμικού και ταχέως μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας τους γνώσεις, τους δεξιότητες και τους ικανότητες που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια τους φοίτησής τους.

Μέσω τους επιστημονικής έρευνας στα σύγχρονα ζητήματα τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Τμήμα φιλοδοξεί τους να συμβάλλει στην προαγωγή τους επιστημονικής γνώσης και στην προσπάθεια ενίσχυσης τους ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη τους περιφέρειας και την προώθησης τους ανταγωνιστικότητας και τους καινοτομίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η επίτευξη αυτών των στόχων συμπληρώνεται από την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο και την ανάπτυξη πολλαπλών ερευνητικών δραστηριοτήτων τους τομείς εξειδίκευσης και επιστημονικού ενδιαφέροντος των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος  και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Έχοντας κατανοήσει τη πολυπλοκότητα και τη μεταβλητότητα του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος και παρακολουθώντας τη δυναμική των εξελίξεων στην επιστήμη, τη διεθνή οικονομία και την τεχνολογία, το τμήμα προσφέρει ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (Π.Π.Σ.) που ενσωματώνει τους διεθνείς τάσεις στη διδασκαλία τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, παρέχει ευελιξία τους ανάγκες των φοιτητών και σύγχρονες γνώσεις και ικανότητες που προετοιμάζουν τα διοικητικά στελέχη να αντιμετωπίσουν τους προκλήσεις και να αναπτύξουν επιτυχή καριέρα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων παρέχει μέσα από τα υποχρεωτικά μαθήματα ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που καλύπτει όλους τους τομείς τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, έτσι ώστε οι φοιτητές να αποκτούν τα αναγκαία επιστημονικά εφόδια που απαιτούνται από τους σύγχρονους μάνατζερ, τους επιστήμονες και τους ειδικούς τους Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τους γνώσεις και τους ικανότητές τους επιλέγοντας κύρια και δευτερεύουσα κατεύθυνση σπουδών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων απευθύνεται στους φοιτητές που επιδιώκουν να ασχοληθούν με την οργάνωση και τη διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να αναδειχθούν σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 8 εξάμηνα μαθημάτων που συνολικά αντιστοιχούν σε 240 ECTS. Στα πρώτα δύο έτη σπουδών διδάσκονται μαθήματα γενικής υποδομής και μαθήματα ειδικής υποδομής που είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές. Στο τρίτο έτος σπουδών οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση σπουδών της εξειδίκευσης τους. Στο πρόγραμμα προσφέρονται οι ακόλουθες επιλογές κατεύθυνσης σπουδών:

  1. Οικονομική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση.
  2. Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ.
  3. Πληροφοριακά Συστήματα και Επιχειρησιακή Έρευνα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει τα παρακάτω μαθησιακά αποτελέσματα:

  • Να μεταδώσει τις γενικές γνώσεις των θεωριών της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα πλαίσια μιας ευρείας πανεπιστημιακής μόρφωσης.
  • Να αναπτύξει ένα σφαιρικό τρόπο σκέψης που λαμβάνει υπόψη τη διεθνή, την τεχνολογική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική διάσταση που έχουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
  • Να μυήσει τους φοιτητές στις επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη ανάλυση των επιχειρηματικών προβλημάτων και τη λήψη διοικητικών αποφάσεων.
  • Να εφοδιάσει κατάλληλα τους φοιτητές με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα και επιτυχία τα σύγχρονα ζητήματα που τους απασχολούν και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες δράσεις και προσεγγίσεις.
  • Να αναπτύξει αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και ακεραιότητα στους φοιτητές.
  • Να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να σχεδιάσουν με ευέλικτο τρόπο το πρόγραμμα σπουδών επιλέγοντας έναν ή δύο τομείς εξειδίκευσης στην κύρια ή και την δευτερεύουσα κατεύθυνση σπουδών.
  • Να προετοιμάσει τους φοιτητές ώστε να απασχοληθούν είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε σε θέσεις ευθύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, ή να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις.
  • Να προετοιμάσει κατάλληλα τους φοιτητές ώστε να προχωρήσουν σε επιπλέον σπουδές σε προγράμματα σπουδών του ίδιου επιπέδου ή σε σπουδές εξειδίκευσης επιπέδου 7 (μεταπτυχιακό) ή 8 (διδακτορικού).

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Στατιστική, Εμπορικό Δίκαιο, Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, Μικροοικονομική, Οργανωσιακή θεωρία, Στοιχεία Οικονομικών και Ασφαλιστικών Οικονομικών, Χρηματοοικονομική Λογιστική, Αρχές Νομισματικής και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, Στοιχεία Ασφαλιστικού και Ναυτικού Δικαίου, Δημόσια Οικονομική, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών, Ποσοτική Ανάλυση Διοικητικών Αποφάσεων, Αρχές Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί και Κεφαλαιοαγορές, Ξένη Γλώσσα, Συμπεριφορά Καταναλωτή, Λογιστική Εταιρικών Επιχειρήσεων, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στις Επιχειρήσεις, Δίκαιο Φορολογίας Επιχειρήσεων, Εργασιακές Σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελεγκτική, Στρατηγικό Μάρκετινγκ, Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης, Επενδυτικές Μελέτες και Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, Στρατηγική Επιχειρήσεων, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Κοστολόγηση και Λογιστική Κόστους, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Ο απόφοιτος του τμήματος μπορεί να εργαστεί :

  • ως στέλεχος σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς κ.ά.
  • Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και σε διάφορες υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά και φορολογικά θέματα κ.ά.
  • Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Αναμένεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης  Επιχειρήσεων  του  Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος, να γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως συμβαίνει με παρόμοια τμήματα. 

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Το οικονομικό επάγγελμα διέπεται από τους παρακάτω  νομοθεσία :

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/
  • Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ο.Ε.Δ.Ε.), web site: http://eoede.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1601

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  253 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Μαθηματικά : 25 %

Πληροφορική : 25 %

Οικονομία  : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.250

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 8.750

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.740

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.260

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ