το άρθρο ενημερώθηκε στις : 03/11/2024
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Επιστηµών Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)
Έδρα: Τρυπητός (2o χιλιόμετρο Σητείας – Παλαικάστρου) Τ.Κ. 723 00 Σητεία Λασηθίου
Τηλ. : 28430 29492 Fax: 28430 26683
Σκοπός του τμήματος :
Η αποστολή του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και στην εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, αθλουμένων, καθώς και στην Κοινότητα και στη Βιομηχανία Τροφίμων.
Στόχος του τμήματος αποτελεί επίσης η χάραξη πολιτικής σε θέματα που αφορούν τη σχέση της διατροφής με την υγεία του ανθρώπου με συνεχή υποστήριξη κοινωνικών ομάδων σε θέματα σίτισης και διατροφικής φροντίδας καθώς και συνεργασιών με παραγωγικούς τομείς της χώρας.
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Το τμήμα προσφέρει ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα με κύριο στόχο να παρέχει στους φοιτητές όλες τις απαραίτητες σύγχρονες γνώσεις – βασικές και εφαρμοσμένες – που θα τους επιτρέψουν να έχουν μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση σε κάθε ζήτημα διατροφής που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.
Κύριος στόχος του τμήματος, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το πρόγραμμα σπουδών, είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις – βασικές και σύγχρονες – που θα τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν πολύπλευρα και αποτελεσματικά όλα τα θέματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο στον τομέα της διατροφής.
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας (ή Διαιτητικής) του Ανθρώπου, με πρωταρχική έμφαση την εφαρμογή του στην πράξη. Η Επιστήμη αυτή εστιάζεται:
- Στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής(βρεφική, παιδική, εφηβική, νεανική, μέση και τρίτη ηλικία) και στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγκυμοσύνη, θηλασμός, άθληση, στράτευση κλπ).
- Στην προφύλαξη της υγείας από τις νόσους της φθοράς.
- Στην αποκατάσταση της υγείας μέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας.
- Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τμήματος είναι η πρακτική διδασκαλία καθώς και
η άσκηση της Διαιτολογίας με αξιοποίηση σύγχρονου λογισμικού,
η αξιοποίηση πρωτοποριακών μεθόδων διατροφικής εκτίμησης και
η έμφαση στην Κρητική/Μεσογειακή Διατροφή.
Οι γνώσεις που προσφέρει το Τμήμα εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς κυρίως:
- Στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου, σε όλα τα στάδια της ζωής (βρεφική, παιδική, εφηβική, νεανική, μέση, τρίτη ηλικία) και στις ιδιαίτερες ανάγκες του (εγκυμοσύνη, θηλασμός, άθληση, στράτευση κ.λπ.).
- Στην προφύλαξη της υγείας του ανθρώπου από τις χρόνιες νόσους της “φθοράς”, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία κ.α.
- Στην αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου μέσω της συνεχούς διαιτητικής υποστήριξης και της διαιτητικής θεραπείας των ασθενών.
- Στην εκπαίδευση και τη συμβουλευτική ασθενών και ομάδων του πληθυσμού, ιδίως σχετικά με αλλαγές των διατροφικών τους συνηθειών.
- Στην αξιοποίηση των τροφίμων ορθολογικά και με βέλτιστο τρόπο στη θρέψη των ανθρώπων, βάσει της σύστασης και των συνολικών χαρακτηριστικών τους.
- Στη νομοθεσία, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και στη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών στις μονάδες επισιτισμού.
- Στη μεθοδολογία της έρευνας και των αρχών σχεδιασμού ερευνητικών πρωτοκόλλων σε θέματα διατροφής, τρόπου ζωής και υγείας.
- Στη σημασία του προβλήματος της πείνας, της κυκλικής οικονομίας, των “τοπικών συστημάτων τροφίμων”, της διατήρησης της βιοποικιλότητας, κ.α.
- Στη σημασία της διατροφικής/πολιτιστικής παράδοσης, της Κρητικής διατροφής και της αξιοποίησης των παραδοσιακών τροφίμων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Βιολογία Κυττάρου, Γενική Χημεία, Εισαγωγή στην Διατροφή, Πληροφορική, Βιοστατιστική, Φυσιολογία, Βιοχημεία, Οικονομικά, Ψυχολογία, Φυσική, Χημεία Τροφίμων, Γενική Μικροβιολογία, Διατροφική Αξιολόγηση, Διατροφή στα στάδια της ζωής, Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών, Φυσικοχημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στην Κλινική Διατροφή, Ανθρωπολογία της Διατροφής, Διατροφή και Άσκηση, Διαταραχές ρύθμισης ενέργειας και μεταβολισμού, Κλινική Παιδιατρική διατροφή, Ανοσολογία και διατροφή, Βιοχημεία τροφίμων, Νομοθεσία τροφίμων, Διοίκηση Ανθρωπίνων πόρων, Μάρκετινγκ, Αλληλεπιδράσεις γονιδίων και θρεπτικών συστατικών, Διατροφή ανά τον κόσμο, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Διατροφή και Πρωταθλητισμός, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://nds.hmu.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας (ακαδ. έτος 2022-2023)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι τομείς απασχόλησης των πτυχιούχων του Τμήματος περιλαμβάνουν:
- Έρευνα και ανάπτυξη – διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικών με προϊόντα διατροφής
- Ανάπτυξη προϊόντων – ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής ή βελτίωση της ποιότητας ή/και της ασφάλειας υπαρχόντων προϊόντων
- Τεχνικές πώλησης – τεχνική υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα πρώτων υλών, συστατικών και τεχνολογίας για την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων
- Διασφάλιση ποιότητας – ανάλυση συστατικών προϊόντων διατροφής και διασφάλιση της συμμόρφωσης του τελικού προϊόντος με τα σχετικά πρότυπα
- Διεθνής παρουσία – βοήθεια σε πολίτες αναπτυσσόμενων κρατών προκειμένου να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης και αποθήκευσης τροφίμων που χρησιμοποιούν μέσω διαφόρων διεθνών οργανισμών (π.χ. Π.Ο.Υ.)
- Κανονισμοί – ανάπτυξη πολιτικών και επιβολή κανόνων υγιεινής τροφίμων
- Διοίκηση – οργάνωση και λειτουργία μικρομεσαίων εταιρειών επεξεργασίας τροφίμων
- Βασική έρευνα, εκπαίδευση
Τέλος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επαγγελματικά στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία), στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις), σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια, στη Βιομηχανία (Βιομηχανίες Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων) και Μονάδες μαζικής εστίασης, στην Ανώτατη και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ), σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι (Διαιτολογικά Γραφεία, Διαιτητικά Κέντρα, Ινστιτούτα).
Τέλος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος, οι πτυχιούχοι του τμήματος, εκτός από το δικαίωμα σύστασης διαιτολογικού γραφείου και καταστήματος εμπορίας διαιτητικών τροφών, έχουν δικαίωμα απασχόλησης στους φορείς: Νοσοκομεία – ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων, ινστιτούτα αδυνατίσματος, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων, ξενοδοχειακές μονάδες, αλυσίδες εστιατορίων, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις ή κατασκηνώσεις υπερηλίκων, ορφανοτροφεία, φοιτητικές Λέσχες και Μαθ. Εστίες, παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, αθλητικές ομάδες και αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.
Από τα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης των αποφοίτων του τμήματος (2017):
- Το ποσοστό εργασίας είναι 84,4% και κατά 13,4% υψηλότερο των αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Το ποσοστό εργαζόμενων αποφοίτων είναι 84,4% ίδιο με το ποσοστό εργαζόμενων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (85%).
- Το 60,6% των αποφοίτων εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της Διατροφής & Διαιτολογίας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα :
Σύμφωνα με το νόμο 4999 άρθρο 32 (ΦΕΚ 225 τ.Β’/07.12.2022) οι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τομείς υγείας έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας έχουν κατοχυρωθεί νομικά στο : Π.Δ. 78/1989 (Φ.Ε.Κ. 36 τ.Α’/07.02.1989) και στο Π.Δ. 133 ΦΕΚ 213/01.10.2014 τ.Α΄ (Καθορισμός των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου − Διατροφολόγου).
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών:
Σχετικά επαγγέλματα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (Τρίκαλα) – Παν. Θεσσαλίας
- Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας (Καλαμάτα) – Παν. Πελοποννήσου
- Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη) – ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Πανελλήνια Ένωση Διατροφολόγων – Διαιτολόγων. Web Site: http://www.ed-de.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1653
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 152 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 30 %
Βιολογία : 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας : α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Τομέας : α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.760
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.000
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.395
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.470
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων