το άρθρο ενημερώθηκε στις 03/12/2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (Ψαχνά Ευβοίας)
Έδρα: Ψαχνά Ευβοίας. ΤΚ 34400
Τηλ. 22280 99523, 22280 99634 Fax: 22280 23766 Ε-mail: secr@dcarts.uoa.gr
Σκοπός του τμήματος:
Το νέο Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και εντάσσεται στη στρατηγική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να επεκταθεί στη συνάντηση της Τέχνης με την Τεχνολογία και να αναπτύξει γενικότερα τους τομείς της Τέχνης και της Επικοινωνίας στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής.
Σκοπός του Τμήματος είναι οι αποφοίτοί του να διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες αλλά και μία εις βάθος κατανόηση της πρακτικής και της θεωρητικής διάστασης της δημιουργικής διαδικασίας, μέσω ψηφιακών τεχνολογικών μέσων. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα σπουδών είναι πολυεπίπεδο, διεπιστημονικό, διαθεματικό και οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα και την αυτάρκεια να δημιουργούν, δηλαδή να σχεδιάζουν αλλά και να υλοποιούν και να παράγουν μόνοι/ες τους ψηφιακά και οπτικοακουστικά έργα, βασισμένα σε σωστή θεωρητική θεμελίωση και ενταγμένα σε ένα πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Το ανωτέρω τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4589 (ΦΕΚ 13 τ.Α΄/29.01.2019).
Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Tμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου συνίσταται σε δύο βασικούς πυλώνες: τις ψηφιακές τέχνες και τον κινηματογράφο. Οι δύο αυτές βασικές κατευθύνσεις συναντώνται σε αρκετά σημεία, αλληλεπιδρούν και λειτουργούν συμπληρωματικά, γι αυτό και συνυπάρχουν στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών.
Ως προς τις ψηφιακές μορφές τέχνης (New Media Art, Digital Art, Interactive Art), διδάσκεται η καλλιτεχνική δημιουργία που αξιοποιεί: τεχνολογίες υπερμέσου, ψηφιακού video, εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας, ψηφιακών παιχνιδιών, διάχυτης υπολογιστικής, κινητής επικοινωνίας και γεωεντοπισμού, ψηφιακού ήχου, διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όσον αφορά στον κινηματογράφο, το βίντεο και γενικά τις οπτικοακουστικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, είτε αυτές παράγονται μέσω αναλογικών είτε ψηφιακών μέσων, στο νέο τμήμα διδάσκονται: διεύθυνση φωτογραφίας, σενάριο, σκηνοθεσία, σχεδιασμός οπτικοακουστικής αφήγησης (ντεκουπάζ, storyboarding), μοντάζ εικόνας και ήχου, παραγωγή, animation 2Δ και 3Δ και ηχητικός σχεδιασμός.
Παράλληλα όμως διδάσκονται βασικά μαθήματα υποβάθρου: σύνθεσης (οπτικής, πλαστικής, ηχητικής, οπτικοακουστικής), θεωρητικά (ιστορίας της τέχνης και του κινηματογράφου, φιλοσοφίας, αισθητικής) και τεχνολογικά (πληροφορικής, προγραμματισμού και υλοποίησης σε επίπεδο software αλλά και hardware). Όλα τα παραπάνω αντικείμενα βρίσκουν εφαρμογή και αλληλεπιδρούν με το κεντρικό πυρήνα εργαστηριακών μαθημάτων καλλιτεχνικής δημιουργίας που διατρέχουν όλη τη δομή του προγράμματος, μετά το 2ο εξάμηνο και ουσιαστικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σπουδών στο νέο Τμήμα. Τέλος, οι φοιτητές/τριες εμβαθύνουν στη διαμόρφωση της δικής τους καλλιτεχνικής πρακτικής μέσα από την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών.
Το νέο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου θα εκπαιδεύσει τους φοιτητές/τριές του στην ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία στον 21ο αιώνα. Στόχος είναι οι απόφοιτοι να δημιουργούν ψηφιακές αλληλεπιδραστικές μορφές αφήγησης με έμφαση στον οπτικοακουστικό καλλιτεχνικό λόγο και την έκφραση. Είναι παράλληλα απαραίτητο οι φοιτητές να εισαχθούν στην κριτική σκέψη μέσω μαθημάτων Φιλοσοφίας, Θεωρίας των Μέσων και Επικοινωνίας, Ιστορίας της Τέχνης και του Κινηματογράφου, ώστε να χρησιμοποιούν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Κατανοώντας δηλαδή το ίδιο το μέσο, να νοηματοδοτούν τα έργα τους έτσι ώστε αυτά να λειτουργούν στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Έμφαση δίνεται επίσης στην κουλτούρα της συνεργασιακής, διεπιστημονικής και διαμεσικής δημιουργικής διαδικασίας. Θεωρείται επίσης ότι η ένταξη μεγάλου αριθμού πρακτικών δημιουργικών μαθημάτων υλοποίησης αυξάνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων και τη πιθανότητα απορρόφησής τους στο χώρο των δημιουργικών βιομηχανιών και της διαφήμισης.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή, Τέχνη και Τεχνολογία, Ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου, Ιστορία της Τέχνης, Βασικές αρχές οπτικής σύνθεσης, Εισαγωγή στην Πληροφορική, Αισθητικές Θεωρίες, Εισαγωγή στην οπτικοακουστική γλώσσα – αισθητική του κινηματογράφου, Εργαστήριο ψηφιακής καλλιτεχνικής δημιουργίας, Προγραμματισμός Η/Υ , Επεξεργασία οπτικοακουστικής αφήγησης, μοντάζ εικόνας και ήχου, Οπτικοακουστικά είδη – μορφές κινηματογραφικής αφήγησης, Βασικές αρχές πλαστικής σύνθεσης, Σκηνοθεσία, Κινηματογραφικές θεωρίες, Διεύθυνση φωτογραφίας, Οργάνωση και παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, Μεθοδολογίες Έρευνας για την Τέχνη και την Επιστήμη, Σχεδιασμός και παραγωγή ψηφιακών παιχνιδιών, Ψυχολογία: αντίληψη, συναισθήματα, εμπειρία θεατή/χρήστη, Ηχοληψία, Σκηνογραφία – ενδυματολογία, Πνευματικά δικαιώματα στις τέχνες και τα ψηφιακά μέσα, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.dcarts.uoa.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου (ακαδ. έτος 2024-2025)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Το νέο τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου θα εκπαιδεύσει τους φοιτητές/τριες του στην ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία στον 21ο αιώνα. Στόχος είναι οι απόφοιτοι του Τμήματος να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά ως δημιουργοί ψηφιακών καλλιτεχνικών έργων, αλληλεπιδραστικών μορφών αφήγησης με έμφαση στον οπτικοακουστικό καλλιτεχνικό λόγο και ως δημιουργοί ψηφιακών κινηματογραφικών έργων.
Για το λόγο αυτό, οι απόφοιτοι θα αποκτούν τόσο τεχνικές όσο και καλλιτεχνικές δεξιότητες για τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, οπτικού, ηχητικού, δισδιάστατου, τρισδιάστατου, πολυμεσικού, το οποίο θα παρουσιάζεται στο WWW, στο φυσικό χώρο (κλειστό ή δημόσιο), σε περιβάλλοντα εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες θα εισαχθούν στην κριτική σκέψη μέσω μαθημάτων Φιλοσοφίας, Θεωρίας των Μέσων και Επικοινωνίας, Ιστορίας της Τέχνης και του Κινηματογράφου, ώστε να χρησιμοποιούν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά τις ψηφιακές τεχνολογίες. Κατανοώντας δηλαδή το ίδιο το μέσο, να νοηματοδοτούν τα έργα τους, έτσι ώστε αυτά να λειτουργούν στο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Έμφαση δίνεται επίσης στην κουλτούρα της συνεργασιακής, διεπιστημονικής και διαμεσικής δημιουργικής διαδικασίας, ούτως ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία στον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής ή της ψηφιακής παραγωγής καλλιτεχνικών έργων και πολιτισμικών προϊόντων, όπου η συνεργασιακή δημιουργική εργασία θεωρείται απαραίτητη.
Εκτός της επιτυχημένης πορείας στο χώρο της ψηφιακής καλλιτεχνικής και κινηματογραφικής δημιουργίας, η έμφαση σε μαθήματα υλοποίησης ψηφιακού περιεχομένου και περιβαλλόντων αλληλεπίδρασης θεωρείται ότι θα δώσει στους/στις αποφοίτους του Τμήματος τη δυνατότητα να διακριθούν στο χώρο της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Μέσων, στη δημιουργία ψηφιακών συστημάτων, σχεδιασμού και υλοποίησης ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών προϊόντων πολιτισμού, καθώς θα εφοδιαστούν με πολύπλευρη, πρακτική και εις βάθος δημιουργική γνώση του αντικειμένου, που λείπει από τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο στην εποχή μας στην Ελλάδα. Θεωρείται τέλος ότι η ένταξη μεγάλου αριθμού πρακτικών, δημιουργικών μαθημάτων υλοποίησης και παραγωγής στο πρόγραμμα του Τμήματος, αυξάνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων και τη πιθανότητα απορρόφησής τους στον τομέα των δημιουργικών βιομηχανιών και της διαφήμισης.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου μπορούν να απασχοληθούν ως:
- Σεναριογράφοι
- Σκηνοθέτες
- Παραγωγοί
- Δ/ντές Φωτογραφίας
- Μοντέρ
- Ηχολήπτες
- Σκηνογράφοι
- Ενδυματολόγοι
- Καθηγητές Κινηματογράφου στη βασική και Μέση Εκπαίδευση
- Κριτικοί Κινηματογράφου.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Ειδικός συναρμολόγησης εικόνας
- Εικονολήπτης
- Ενδυματολόγος
- Ηχολήπτης – Α
- Ηχολήπτης – Β
- Θεατρικός Επιχειρηματίας
- Θεατρολόγος – Α
- Θεατρολόγος – Β
- Κριτικός Τέχνης – Α
- Κριτικός Τέχνης – Β
- Σεναριογράφος – Α
- Σεναριογράφος – Β
- Σεναριογράφος Εικονικής Πραγματικότητας
- Σκηνοθέτης
- Σκηνοθέτης Τηλεόρασης
- Σκηνογράφος
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1011
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 101 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Αρχαία Ελληνικά : 20 %
Ιστορία : 30 %
Λατινικά : 20 %
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 40 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 20 %
Βιολογία : 20 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 30 %
Οικονομία : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς : α) Μηχανολογίας β) Διοίκησης και Οικονομίας, γ) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος δ) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων ε) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Τομείς : α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, β) Πληροφορικής γ) Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Τομέας : α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.090
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.640
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.060
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.460
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων