το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/12/2023
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (Ψαχνά Ευβοίας)
Έδρα: Ψαχνά Ευβοίας, ΤΚ. 34400
Τηλ. 22280 99513 Ε-mail: parpapa@uoa.gr
Σκοπός του τμήματος:
Σκοπός του νεοσύστατού τμήματος είναι: να παρέχουν στους φοιτητές τους την επιστημονική θεωρητική γνώση καθώς και την πρακτική κατάρτιση για να σταδιοδρομήσουν σαν διοικητικά και οικονομικά στελέχη στο χώρο της Διαχείρισης των Λιμανιών, της Ναυτιλίας και των Θαλάσσιων Μεταφορών.
Το νέο αυτό Τμήμα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α., προσφέροντας ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, στο γνωστικό του αντικείμενο, και φιλοδοξεί :
- να παρέχει στους φοιτητές την επιστημονική θεωρητική γνώση καθώς και την πρακτική κατάρτιση για να σταδιοδρομήσουν σαν διοικητικά και οικονομικά στελέχη στο χώρο της Ναυτιλίας και των Μεταφορών.
- να εντοπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα και να αναπτύξει την έρευνα στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών με εκτεταμένα, πολύμορφα και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα.
- να αναπτύξει τη διεθνή συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα αξιοποιώντας τη μοναδική διεθνή δικτύωση της ελληνικής ναυτιλίας που αποτελεί τον κατεξοχήν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας με διεθνή προσανατολισμό.
Αποστολή του είναι η υψηλής ποιότητας επιστημονική εκπαίδευση, η ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία, η παραγωγή καινοτόμου θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η σύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που συνδέονται με τους λιμένες και τη ναυτιλία. Εξειδικεύεται έτσι στον διεπιστημονικό τομέα της ναυτιλίας και των μεταφορικών συστημάτων καθώς και σε ένα ευρύτερο πλέγμα γνωστικών αντικειμένων άρρηκτα συνδεδεμένων με τον ναυτιλιακό κλάδο.
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Το ανωτέρω τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4589 (ΦΕΚ 13 τ.Α΄/29.01.2019).
Το προσεχτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα σπουδών του επιδιώκει τη παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σχετικών με τις βασικές λειτουργίες των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων του γνωστικού του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό το Τμήμα προσφέρει μαθήματα στην οικονομία, την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, στη χρηματοοικονομική, στο μάρκετινγκ, τη λογιστική, τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, τα πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, τις ποσοτικές μεθόδους και το ναυτικό δίκαιο, την οργάνωση και διοίκηση λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, την υποστήριξη (logistics) λιμένων και ναυτιλίας, τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, το θαλάσσιο περιβάλλον και τη διαχείριση της υποδομής δικτύων συνδυασμένων μεταφορών και πλήθος άλλων μαθημάτων περί τους λιμένες και τη ναυτιλία, τα οποία περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο.
Αποβλέπει στον εφοδιασμό των φοιτητών με γνώσεις και ικανότητες απαραίτητες για την ανάπτυξη δυνατότητας επικοινωνίας με το περιβάλλον, διαχείρισης θεμάτων και λήψης αποφάσεων σε έναν έντονα ανταγωνιστικό χώρο, όπως είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές και το διεθνές εμπόριο.
Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει τη διοίκηση και οργάνωση επιχειρήσεων με τη ναυτιλία, τις θαλάσσιες μεταφορές και την διαχείριση των λιμένων. Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Μ’ αυτές εξασφαλίζονται οι απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή, αλλά και η έγκαιρη παρουσία των τελικών προϊόντων στις αγορές. Οι μεταφορές αποτελούν καθοριστικής σημασίας παράγοντα για τη λειτουργία της οικονομίας μιας χώρας. Η ναυτιλία αποτελεί διεκπεραιωτή σημαντικού όγκου του διεθνούς εμπορίου και σχεδόν μοναδικό μεταφορέα του εμπορίου μεγάλου αριθμού προϊόντων και πρώτων υλών.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Γενική λογιστική, Οικονομική ανάλυση, Ναυτιλιακή τεχνολογία, Εισαγωγή στις ναυτιλιακές σπουδές, Ναυτιλιακή Λογιστική, Διαχείριση Λιμένων, Οικονομική των μεταφορών, Διαχείριση & προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, Εμπόριο, Μάρκετινγκ, Ναυτιλιακή οικονομική, Ναυτικό δίκαιο & Δίκαιο της θάλασσας, Διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομική, Διοίκηση – Οργάνωση παραγωγής, Γεωπολιτική και θαλάσσιες μεταφορές, Διοίκηση Έργων, Διεθνής χρηματοοικονομική, Οργάνωση διακίνησης/διανομής (Logistics), Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, Ανάλυση ζήτησης, Ναυλώσεις, Ναυτιλιακή χρηματοοικονομική, Οικονομική διοίκηση λιμένων, Διοίκηση ακτοπλοΐας, Ναυτασφαλίσεις, Διεθνής ναυτιλιακή πολιτική, κ.ά.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.pms.uoa.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (ισχύει από το ακαδ. έτος 2022-2023)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του τμήματος, οι φοιτητές του Τμήματος προετοιμάζονται για να καταλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και γενικότερα οικονομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας, όπως σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γραφεία ναυλώσεων, ναυπηγεία, παράκτια βιομηχανία, ναυτιλιακά πρακτορεία, διοίκηση και διαχείριση λιμένων, αλλά και στον ευρύτερο τομέα των Μεταφορών, όπως αεροπορικές, σιδηροδρομικές και υπεραστικές μεταφορές, διαμεταφορές, διοίκηση και οργάνωση τερματικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, οι φοιτητές του προπτυχιακού τμήματος αποκτούν ισχυρές βάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετες δυνατότητες εξέλιξης.
Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος και η ποιότητα των σπουδών που θα παρέχει, σε συνδυασμό με την γεωγραφική του θέση, το καθιστούν Τμήμα υψηλής ζήτησης. Το Τμήμα θα λειτουργεί σε μία γεωγραφική περιοχή με ένα σύμπλεγμα αναπτυσσόμενων λιμένων, οι οποίοι είτε περιλαμβάνονται σε αυτήν είτε γειτνιάζουν με αυτήν.
Επιπροσθέτως, αντιλαμβανόμαστε ότι τα τρέχοντα προβλήματα της αγοράς εργασίας και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, αποτέλεσμα της τελευταίας οικονομικής κρίσης, και άλλων χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, θέτουν τον πήχη μπροστά μας ακόμα πιο ψηλά. Αν και τα πανεπιστήμια δεν ευθύνονται για τη μείωση ή την αύξηση της απασχόλησης των αποφοίτων τους ή άλλες συνέπειες της κρίσης, με αίσθημα ευθύνης επεξεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε προτάσεις, ώστε να υλοποιούμε δράσεις, επιστημονικές και άλλες, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση, σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο, των προβλημάτων αυτών.
Από τη πλευρά του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας (σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών) θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε οι φοιτήτριες και φοιτητές μας που θα έλθουν κοντά μας να είναι περήφανοι για την επιλογή τους.
Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να σταδιοδρομήσουν: σε λιμενικούς οργανισμούς, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικούς, κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς στο χώρο των Θαλάσσιων και Συνδυασμένων Μεταφορών, καθώς επίσης και στη διοίκηση και διαχείριση Παράκτιων και Θαλάσσιων Βιομηχανιών.
Η παγκοσμιοποίηση της διεθνούς οικονομίας και οι απαιτήσεις των διεθνών ρυθμίσεων για τη ναυτιλία αύξησαν τις ανάγκες για εξειδικευμένους και πολύπλευρα κατηρτισμένους ναυτιλιακούς οικονομολόγους.
.
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1004
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,05
Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024: 160 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας, β) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 15.075
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023: 10.475
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 13.950
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023: 10.575
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων