το άρθρο ενημερώθηκε στις : 05/01/2025
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Φυσικής (Λαμία)
Έδρα:
Διεύθυνση: 3ο χλμ.Π.Ε.Ο. Λαμίας – Αθηνών Τ.Κ. 35 100, Λαμία
Τηλ. 22310 60139, 22310 60122 Ε-mail : g-phys@uth.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν και να ερευνούν τα φυσικά φαινόμενα και τους νόμους που τα διέπουν..
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Το ανωτέρω τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου 4589 (ΦΕΚ 13 τ.Α΄/29.01.2019).
Το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του Τμήματος Φυσικής να ακολουθήσουν μελλοντική επαγγελματική πορεία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών επιδιώκει να παράσχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε οι πτυχιούχοι του να εργαστούν σε εξελισσόμενους κλάδους στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι, οι οποίοι επιπρόσθετα παρουσιάζουν και ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον. Οι τομείς που επιλέχθηκαν είναι:
- Θεωρητική Φυσική & Αστροφυσική
- Πυρηνική Φυσική , Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων & Φυσική Πλάσματος
- Φυσική της Συμπυκνωμένης Ύλης
- Εφαρμοσμένη Φυσική – Ηλεκτρονική.
Οι παραπάνω τομείς αποτελούν τομείς αιχμής και σε συνδυασμό με κατάλληλες μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να δώσουν δυνατότητες απασχόλησης σε γνωστικά πεδία όπως:
Αστροφυσική, Πυρηνική Φυσική, Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Φυσική Πλάσματος, Διαστημική Φυσική, Τηλεπικοινωνίες, Προσομοιώσεις φυσικών συστημάτων, Υπολογιστική Επιστήμη, Κβαντικούς Υπολογιστές, Λέιζερ, Επιστήμη Υλικών κ.ά,
σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, διεθνείς οργανισμούς, εταιρίες τεχνολογίας αιχμής, δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (start-up) κλπ. Επίσης το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να υπάρχουν συνέργειες και με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ιδρύματα και οργανισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως π.χ το CERN καθώς και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διεθνούς κύρους.
Πέραν των παραπάνω κατευθύνσεων το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όσοι απόφοιτοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση να αποκτήσουν την απαραίτητη επάρκεια στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών τους. Πέραν των επιστημονικών γνώσεων το πρόγραμμα έχει στόχο ώστε οι απόφοιτοι να αναπτύξουν και μια σειρά δεξιότητες όπως:
- Ικανότητες ανάλυσης δεδομένων και ανίχνευσης των σημαντικότερων
παραμέτρων του - Ικανότητα διερεύνησης ποσοτικών σχέσεων μεταξύ των παραμέτρων ενός προβλήματος
- Εξοικείωση στη χρήση προχωρημένων μαθηματικών και υπολογιστικών εργαλείων
- Ικανότητα παρουσίασης των αποτελεσμάτων σε επιστημονικό και γενικό κοινό
- Εξοικείωση στη χρήση ΤΠΕ στην έρευνα και τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών
- Εξοικείωση με την ομαδική επιστημονική εργασία και συνεργασία.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Ανάλυση, Αναλυτική Γεωμετρία και Διανυσματικός Λογισμός, Γενική Φυσική, Ατομική – Μοριακή Φυσική, Γραμμική Άλγεβρα, Διαφορικές εξισώσεις, Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας, Εργαστήριο Ατομικής και Μοριακής Φυσικής, Θερμοδυναμική, Εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, Ηλεκτρισμός – Μαγνητισμός, Θεωρητική Μηχανική, Οπτική, Βασική Ηλεκτρονική, Αστρονομία, Εργαστήριο Οπτικής, Κβαντομηχανική, Στοιχεία Πυρηνικής Φυσ. & Φυσ. Στοιχ. Σωματιδίων, Ηλεκτρομαγνητισμός, Κβαντομηχανική, Στατιστική, Εργαστήριο Ηλεκτρονικής, Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής, Γραμμικά Κυκλώματα, Δομικές Ιδιότητες Υλικών, Θεωρητική Φυσική Στερεάς Κατάστασης, Προβλήματα του Εγγύς Διαστημικού Περιβάλλοντος, Πυρηνική Φυσική, Στοιχειώδη Σωμάτια, Θέματα Τηλεπικοινωνιών, Παρατηρησιακή Αστρονομία, Φυσική της Ατμόσφαιρας, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.phys.uth.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Φυσικής (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικές Προοπτικές :
Οι πτυχιούχοι φυσικοί μπορούν να απασχολούνται επαγγελματικά με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, καθώς και με τη μορφή παροχής υπηρεσιών ως ειδικοί επιστήμονες, σύμβουλοι ή εμπειρογνώμονες, ατομικά ή σε συνεργασία με επιστήμονες άλλης ειδικότητας, ως αυτοαπασχολούμενοι ή μέσω οιασδήποτε μορφής νομικού προσώπου, σε κάθε τομέα της επιστήμης της φυσικής και των εφαρμογών της.
Ειδικότερα οι απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικής δύνανται να ασχοληθούν, ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενδεικτικά, με:
-
- Την εκπαίδευση, σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, φροντιστήρια, δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και λοιπούς φορείς μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αντικείμενο διδασκαλίας τη φυσική καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη φυσική και τις εφαρμογές της, όπως ραδιοηλεκτρολογία, πληροφορική, περιβάλλον, ενέργεια.
- Την έρευνα, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, σε κάθε πεδίο που σχετίζεται με το αντικείμενο της θεωρητικής, πειραματικής και εφαρμοσμένης φυσικής, είτε έχει αμιγώς θεωρητική – επιστημονική κατεύθυνση είτε προορίζεται για βιομηχανική εφαρμογή, σε κάθε τομέα της επιστήμης της φυσικής και των εφαρμογών της, καθώς και με κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επιστήμη της φυσικής και τις εφαρμογές της.
- Την παραγωγή, με την προσφορά υπηρεσιών, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί, σε κάθε τομέα της επιστήμης της φυσικής και των εφαρμογών της, καθώς και με κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επιστήμη της φυσικής και τις εφαρμογές της.
- Την υγεία, σε κάθε πεδίο που σχετίζεται με το αντικείμενο της ιατρικής φυσικής, σε τμήματα ιατρικής φυσικής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή γενικότερα σε χώρους εφαρμογών της ιατρικής φυσικής.
- Τη δημόσια διοίκηση, σε θέσεις διοικητικού ή/και οικονομικού χαρακτήρα, σε θέσεις που καλύπτονται από τις γενικές και εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε κάθε τομέα της επιστήμης της φυσικής και των εφαρμογών της και σε κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επιστήμη της φυσικής και τις εφαρμογές της, καθώς και ως επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Φυσικός – Α
- Φυσικός – Β
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Αστρονόμος – Αστροφυσικός
- Βιοφυσικός
- Σεισμολόγος
- Μετεωρολόγος – Κλιματολόγος
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Φυσικής (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Φυσικής (Αθήνα) – Ε.Κ.Π.Α.
- Φυσικής (Ιωάννινα)– Παν. Ιωαννίνων
- Φυσικής (Πάτρα) – Παν. Πάτρας
- Φυσικής (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης
- Φυσικής (Καβάλα) – Δ.Π.Θ.
.Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Ένωση Ελλήνων Φυσικών. web site: http://www.eef.gr
- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). web site: http://www.olme.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1437
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 100 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς : α) Μηχανολογίας β) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 12.125
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.750
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.070
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.380
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων