το άρθρο ενημερώθηκε στις : 28/08/2025
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Καρδίτσα)
Έδρα:
Διεύθυνση: Τέρμα Ν. Τεμπονέρα Τ.Κ. 43100 Καρδίτσα
Τηλ.: 24410 64780 Ε-mail: g-food@uth.gr
Σκοπός του τμήματος :
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής θα προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για τη ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που αναφέρονται στον τομέα των τροφίμων.
Διάρκεια Σπουδών: 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Το ανωτέρω τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου 4589 (ΦΕΚ 13 τ.Α΄/29.01.2019)
Είναι ένα Τμήμα 5ετούς φοίτησης με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει αφενός το γνωστικό αντικείμενο της τεχνολογίας παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης, ποιοτικού ελέγχου, σχεδιασμού και βελτίωσης ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, αφετέρου το αντικείμενο της διατροφής του ανθρώπου, της ανάπτυξης βιολειτουργικών τροφίμων και της επίδρασης της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία.
Το Τμήμα διαθέτει οργανωμένα εργαστήρια με σύγχρονες υποδομές, τα οποία προσφέρουν σημαντική τεχνική-εργαστηριακή εκπαίδευση στους φοιτητές και συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, τόσο ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά, καθώς και σε αυτοχρηματοδούμενα ερευνητικά έργα σε συνεργασία με τη βιομηχανία τροφίμων, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα βασικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Αρχές Μηχανικής Τροφίμων, Αρχές Συντήρησης Τροφίμων, Γαλακτοκομία, Βιοχημεία Τροφίμων, Εφαρμογές Η/Υ στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων, Νομοθεσία Τροφίμων, Φυσικοχημεία Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων, Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων, Αριθμητική Ανάλυση, Θερμοδυναμική και Ψύξη, Μοντελοποίηση και Αριστοποίηση Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων, Συστήματα Μετρήσεων & Αυτόματου Ελέγχου στη Βιομηχανία Τροφίμων, Φυσικές Ιδιότητες Τροφίμων, Βιομηχανικές Ζυμώσεις, Ενζυμολογία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Μοριακή Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας και Υγιεινής Τροφίμων, Υγιεινή Εγκαταστάσεων Βιομηχανιών Τροφίμων, Marketing Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Οινολογία, Τεχνολογία Γάλακτος, Διατροφική Αξιολόγηση, Διατροφή και Μεταβολισμός, Επιδημιολογία της Διατροφής, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://food.uth.gr/
Οδηγός Σπουδών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ισχύει από το ακαδ. έτος 2022-2023)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στη Βιομηχανία Τροφίμων, στην παραγωγή, τον ποιοτικό (χημικό-μικροβιολογικό) έλεγχο και την τήρηση συστημάτων και προτύπων ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων και ποτών, σε εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων-ποτών, σε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων τροφίμων, σε εταιρίες εμπορίας τροφίμων και α’ υλών τροφίμων, καθώς και σε θέσεις Επιστημόνων Τροφίμων στο Δημόσιο Τομέα (ΕΦΕΤ, Νομαρχίες, ΕΛΟΓΑΚ, κλπ).
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μπορούν να απασχοληθούν ως Επιστήμονες και Τεχνολόγοι Τροφίμων στις Βιομηχανίες Επεξεργασίας, Μεταποίησης και Συντήρησης Τροφίμων, στους αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς και στα διάφορα ερευνητικά κέντρα. Έργο και αρμοδιότητά τους είναι ο έλεγχος των πρώτων υλών, η επίβλεψη των γραμμών παραγωγής, ο ποιοτικός έλεγχος του τελικού προϊόντος, η ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων, η επιλογή και η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού, των υλικών συσκευασίας κλπ.
Επίσης ασχολούνται με τον έλεγχο της υγιεινής κατάστασης των τροφίμων που διατίθενται στην αγορά, της θρεπτικής τους αξίας και της ενδεχόμενης νοθείας τους.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι φοιτητές αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων, που αναφέρονται στην παραγωγή των πρώτων υλών, στη συντήρηση, στη μεταποίηση και στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων.
Παράλληλα η εκπαίδευση θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους να αναπτύξουν οι ίδιοι επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να ασχοληθούν με την ίδρυση οινολογικών εργαστηρίων και εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, εισαγωγή και εμπορία μηχανολογικού εξοπλισμού για τις βιομηχανίες τροφίμων, εισαγωγή και εμπορία πρώτων υλών και προσθέτων ουσιών, κλπ.
Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να προσληφθούν στο Υπουργείο Γεωργίας, στην Αγροτική Τράπεζα και σε Οργανισμούς ως Γεωπόνοι και στα Επαγγελματικά Λύκεια ως Εκπαιδευτικοί. Τέλος, εφ’ όσον πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα ή να διεκδικήσουν θέσεις σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (FΑΟ), σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, σε ερευνητικά Ινστιτούτα κλπ.
Σχετικά επαγγέλματα:
Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3487 τ.Β’/04.07.2025
Χωρίς καμία αντιστοίχιση
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: web site: http://www.geotee.gr/
Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων. web site: http://www.rivernet.gr/
Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης. web site:http://www.geoponikos.gr/
Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων. web site: http://www.petet.org.gr/
Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ): web site: http://www.ekby.gr/
ΠΑΣΕΓΕΣ. web site: http://www.paseges.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2025
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1429
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80
Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2025-2026: 100
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά: 25 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Βιολογία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο
Τομέας: α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2025 : 12.600
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2025 : 9.775
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2025 : 16.990
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2025 : 13.580
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων
Εν κατακλείδι:
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνδυάζει τη μελέτη των τροφίμων με τη διατροφή του ανθρώπου. Προσφέρει σύγχρονη εκπαίδευση στη χημεία, τη μικροβιολογία, τη βιοτεχνολογία, την τεχνολογία τροφίμων και τη διατροφική επιστήμη. Οι απόφοιτοι αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες για να εργαστούν σε εργαστήρια, βιομηχανίες τροφίμων, ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε θέσεις που σχετίζονται με τη διατροφική πολιτική και τη δημόσια υγεία.
Οι σπουδές στο τμήμα αυτό ανταποκρίνονται – ταιριάζουν σε μαθητές που αγαπούν τη χημεία, τη βιολογία και τη διατροφή, έχουν κριτική σκέψη, ακρίβεια και υπευθυνότητα, και ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν επιστημονική γνώση στην πράξη για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων με θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.