Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η παρατήρηση, η καταγραφή, η μελέτη και η ερμηνεία μορφών συμπεριφοράς των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τη μελέτη της συναισθηματικής, νοητικής, γνωστικής και κοινωνικής τους κατάστασης και τη διερεύνηση πιθανών δυσλειτουργιών που αποτελούν τροχοπέδη για την καθημερινή τους ζωή.
Ανάλογα με τη θεωρητική κατεύθυνση που ακολουθεί και το φορέα απασχόλησής του, χρησιμοποιεί αντίστοιχες μεθοδολογίες, εργαλεία και τεχνικές, προβαίνει σε διαγνώσεις και σχεδιάζει τον τρόπο που θα παράσχει τις υπηρεσίες του στο κοινό.
Συχνά ασχολείται και με ερευνητικό έργο, ώστε να συμβάλει στην πρόοδο της γηριατρικής επιστήμης και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, το πένθος κ.ά.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας σχετίζονται άμεσα με το φορέα απασχόλησής του. Σε περίπτωση που έχει δικό του γραφείο, καθορίζει ο ίδιος το ωράριό του, καθώς εργάζεται με ραντεβού. Όταν απασχολείται σε ιδρύματα, κλινικές και νοσοκομεία, συνήθως αντιμετωπίζει φόρτο εργασίας και είναι συχνές οι υπερωρίες.
Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να συντάσσει το ιστορικό των ασθενών του και να αφιερώνει αρκετό χρόνο στην ενημέρωση των φακέλων τους. Πολλές φορές χρειάζεται να μετακινείται στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδρια και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών στο αντικείμενο των επαγγελματικών του ενδιαφερόντων.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να ασκήσει κανείς το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτείται αγάπη για τον άνθρωπο, επαγγελματική ευσυνειδησία και διάθεση προσφοράς. Επίσης, ο γεροντολόγος πρέπει να διαθέτει ενδιαφέρον για την έρευνα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνέπεια και ήθος, να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη, να είναι ευγενικός και εχέμυθος, να διαθέτει υπομονή, ψυχραιμία και αυξημένη παρατηρητικότητα.
Τέλος, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Σπουδές:
Σπουδές αποκλειστικά στο αντικείμενο της γηριατρικής ψυχολογίας δεν προσφέρονται στη χώρα μας. Σπουδές Ψυχολογίας μπορούν να γίνουν στα τμήματα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν μαθήματα, όπως Ψυχολογία της τρίτης ηλικίας, Νευροψυχολογία, Εξελικτική ψυχοπαθολογία, Ψυχολογία των Hλικιωμένων, Ψυχοκοινωνικά θέματα τρίτης ηλικίας (Γεροντολογία) κ.ά.
Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Γηριατρικής σε ελληνικά όσο και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τομείς Απασχόλησης:
Ως Ψυχολόγος Γηριατρικής μπορεί να απασχοληθεί στην Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Νέστωρ», σε ψυχογηριατρικά οικοτροφεία, σε γηροκομεία, σε ερευνητικά ιδρύματα κ.λπ.
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Ψυχολογίας μπορούν να απασχοληθούν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, σε κλινικές, σε κέντρα υγείας, σε θεραπευτήρια ψυχικών παθήσεων, σε Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)