Χημικός με ειδίκευση στην Επιστήμη και την Τεχνολογία Τροφίμων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων βελτιωμένων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών ή παραγωγικών διαδικασιών επεξεργασίας τροφίμων για την αύξηση της απόδοσης, τη βελτίωση της ποιότητας και την συγκράτηση του κόστους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο χημικός με ειδίκευση στην επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων αξιοποιεί σύγχρονες, ενόργανες κυρίως, μεθόδους ανάλυσης τροφίμων και χρησιμοποιεί ολοκληρωμένα συστήματα (ISO 9001) για τη διαχείριση της ποιότητας και τη διασφάλιση της υγιεινής της παραγωγής τροφίμων. Επίσης, ασχολείται με την παραγωγή νέων, υψηλής ποιότητας προϊόντων από νέες ή/και ανανεώσιμες πρώτες ύλες, σε συνάρτηση με τις διατροφικές συνήθειες και τάσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

Στόχος του είναι η συμβολή του στην προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στη χημεία, τεχνολογία (επεξεργασία και συντήρηση), φυσικοχημεία, συσκευασία, μικροβιολογία και βιοτεχνολογία τροφίμων, καθώς και στις εφαρμοσμένες επιστήμες της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης (γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, λιπών και ελαίων, οίνου και αποσταγμάτων, δημητριακών, οπωροκηπευτικών και άλλων γεωργικών προϊόντων).

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο χημικής βιομηχανίας, όπου πραγματοποιεί χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις και έχει στη διάθεσή του όλα τα σύγχρονα μέσα και όργανα ελέγχου προϊόντων και περιβάλλοντος.

Χρειάζεται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μην έρθει σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες και να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας. Ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, το οποίο υπερβαίνει σε περιόδους φόρτου εργασίας.

Συχνά συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως γεωπόνους, βιολόγους, βιοχημικούς και χημικούς μηχανικούς για την εκτέλεση της εργασίας του, ενώ απαιτείται να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια στον επιστημονικό του τομέα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται πολύ καλή γνώση των φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών, όπου στηρίζονται οι γεωπονικές και τεχνολογικές διαδικασίες για την παρασκευή τροφίμων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμη, είναι απαραίτητο το ενδιαφέρον για την έρευνα, η επιδεξιότητα στη χρήση εργαστηριακού εξοπλισμού, η καλή γνώση ξένων γλωσσών και ειδικών πακέτων λογισμικού καθώς και η συνεχής επιμόρφωση και η παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα του.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Χημείας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπως για παράδειγμα, αυτό του τμήματος  Χημείας τ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο Χημικές και Βιοχημικές Τεχνολογίες με κατεύθυνση/εξειδίκευση στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων».

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε βιομηχανίες παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων, σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου προϊόντων και περιβάλλοντος, στη γεωργική βιομηχανία, στη χημική βιομηχανία, σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε εργαστήρια νοσοκομείων και κλινικών κ.ά., ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί στην εκπαίδευση και την κατάρτιση μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων.

Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή να αναπτύξει συνεργασία με εκδοτικούς οίκους.

Στους τομείς της οικολογίας τροφίμων, της βιοτεχνολογίας και της μοριακής γενετικής με ποικίλες εφαρμογές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή και διακίνηση ασφαλών, υγιεινών και ποιοτικά αναβαθμισμένων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Άλλωστε, η προφανής πρόοδος που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης -τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα- της βιομηχανίας τροφίμων, της διεθνοποίησης του εμπορίου, των διαρκώς αυξανομένων απαιτήσεων για κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού του πλανήτη σε προϊόντα διατροφής, ιδιαίτερα στις υποανάπτυκτες χώρες, καθώς και στην ανάγκη παραγωγής νέων, βελτιωμένων, ποιοτικά ανώτερων και ασφαλών από υγιεινής άποψης τροφίμων, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενασχόληση με τον έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής τροφίμων και την εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης παραγωγής υγιεινών τροφίμων σε επιλεγμένες βιομηχανίες τροφίμων (κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κατεψυγμένων κ.λπ.).

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ