Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο φροντιστής ασχολείται με την προετοιμασία και τη φροντίδα του χώρου γυρίσματος μιας σκηνής για την τηλεόραση, τη σκηνή του θεάτρου για τη θεατρική παράσταση και την ορχήστρα αν πρόκειται για το φροντιστή ορχήστρας, έτσι ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα και οι υπόλοιποι συντελεστές του εγχειρήματος να κάνουν απρόσκοπτα την εργασία τους.
Ο φροντιστής θεάτρου / τηλεόρασης / κινηματογράφου είναι υπεύθυνος για την προμήθεια υλικών, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του διευθυντή παραγωγής, του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου και του σεναριογράφου, οι οποίοι και του δίνουν τις οδηγίες σε συναντήσεις που έχουν όλοι μαζί. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν από μια καρφίτσα έως ένα ελικόπτερο και προσδιορίζονται ως αντικείμενα απαραίτητα για το θεατρικό – τηλεοπτικό και κινηματογραφικό σκηνικό.
Μπορεί να είναι αυθεντικά (π.χ. ένα πρόβατο που μπορεί να χρειαστεί σε κάποιο γύρισμα) και μη αυθεντικά (π.χ. ένα μοντέλο αεροπλάνου αντί για ένα κανονικό αεροπλάνο). Είναι ελεύθερος να επιλέξει το καλύτερο κι όχι απαραίτητα το φθηνότερο καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός, που πρέπει να τηρηθεί για την προμήθεια υλικών. Τα υλικά αυτά είτε τα αγοράζει είτε τα νοικιάζει (π.χ. το πρόβατο) από εμπόρους, επιχειρηματίες ή ιδιώτες, η δε ανακάλυψη των προμηθειών είναι αποκλειστική πρωτοβουλία και εργασία του φροντιστή, ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο.
Στη συνέχεια, αφού συγκεντρώσει τα υλικά αυτά και κάτω από τις οδηγίες του σεναριογράφου, του διευθυντή φωτογραφίας, του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου και του ενδυματολόγου, βοηθά στο στήσιμο σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου. Μαζί με το φροντιστή σκηνής, συνήθως δουλεύει κι ένας άλλος φροντιστής, ενώ συνήθης πρακτική είναι, να υπάρχει ο αρχι-φροντιστής και ο βοηθός φροντιστή. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι ο αρχιφροντιστής είναι εκείνος που αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους, ενώ ο βοηθός είναι εκείνος που αναλαμβάνει το «τρέξιμο» για τη συλλογή όλων των αντικειμένων που απαιτούνται.
Επειδή πάντα υπάρχουν εκκρεμότητες ή ελλείψεις κατά τη διάρκεια των δοκιμών (πρόβες) πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για τυχόν συμπλήρωση των υλικών ή αντικειμένων ή για τυχόν αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατό. Η δουλειά του τελειώνει με το τέλος του γυρίσματος, διαλύει το σκηνικό, αποθηκεύει τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και επιστρέφει τα υλικά που νοικιάστηκαν. Είναι υπεύθυνος για όλα τα νοικιασμένα υλικά και παρακολουθεί αυτόν που τα χρησιμοποιεί για να μην πάθουν κάτι, ενώ σε περίπτωση καταστροφής τους, πληρώνει ο παραγωγός από τον προϋπολογισμό.
Ο φροντιστής ορχήστρας, προμηθεύεται έγκαιρα τις παρτιτούρες από δημόσιες ή ιδιωτικές μουσικές βιβλιοθήκες ή από το αρχείο της ΕΡΤ, και είναι υπεύθυνος για την ασφαλή επιστροφή τους. Τις βγάζει φωτοτυπίες και είναι υπεύθυνος για τη σωστή τοποθέτησή τους στα αναλόγια, σύμφωνα με το μουσικό όργανο και το μουσικό κομμάτι. Σε συναυλίες είναι πάλι υπεύθυνος για τη μεταφορά και την έγκαιρη και σωστή τοποθέτηση όλων των παραπάνω.
Κατά τις δοκιμές φροντίζει για την πρακτική λειτουργία της ορχήστρας, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα (οι παρτιτούρες, τα αναλόγια, οι καρέκλες, τα ογκώδη μουσικά όργανα, όπως τα τύμπανα, για παράδειγμα), έτσι ώστε οι μουσικοί να κάτσουν και να παίξουν. Μπορεί να χρειαστεί να αγοράσει ή να νοικιάσει καθίσματα αν η συναυλία γίνεται μακριά κι η μεταφορά κοστίζει παραπάνω. Είναι υπεύθυνος, επίσης, για την πραγματοποίηση των μετακινήσεων σε συνεννόηση πάντα με το διευθυντή και το μαέστρο, καθώς και για το κλείσιμο των δωματίων.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας έχει την ευθύνη να καλέσει τους μουσικούς και το μαέστρο την ώρα που θα πρέπει να μπουν στη σκηνή καθώς και την ώρα που θα πρέπει να φύγουν από το χώρο της σκηνής. Επίσης, όταν βγαίνει ο μαέστρος παίζει το ρόλο του εμψυχωτή και είναι αυτός που δίνει το πρώτο χειροκρότημα μέσα από τα παρασκήνια.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο φροντιστής εργάζεται σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, ανάλογα δηλαδή, με το πού γίνεται το γύρισμα ή η συναυλία. Όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους είναι εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Όταν εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους (στούντιο, θέατρο) οι συνθήκες εργασίας είναι ανάλογες με το χώρο που βρίσκεται.
Χρειάζεται να μετακινείται συνέχεια τόσο για την προμήθεια των υλικών, όσο και για τα διάφορα γυρίσματα ή συναυλίες. Ο φροντιστής βρίσκεται σε ένταση και άγχος για να είναι όλα έτοιμα, οπότε πρέπει να είναι αποτελεσματικός στην εργασία του. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο ή αργίες σε αυτή την εργασία, μπορεί να δουλεύει ολόκληρα 24ωρα μέχρι να τελειώσει το γύρισμα ή η πρόβα και στη συνέχεια να έχει ρεπό αρκετές μέρες, ενώ πληρώνονται τις υπερωρίες.
Αν δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας και εργάζεται ως υπάλληλος σε κάποιο οργανισμό, εταιρεία ή επιχείρηση, π.χ. ο φροντιστής ορχήστρας, μπορεί να έχει κάποιο συγκεκριμένο πρωινό ωράριο.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για την άσκηση αυτού του επαγγέλματος, οι οργανωτικές ικανότητες, η μεθοδικότητα, η υπευθυνότητα, η σωματική αντοχή και η καλή υγεία, η κοινωνικότητα, η φαντασία, η δημιουργικότητα, η ικανότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εύρεση των υλικών και να ακολουθεί υποδείξεις, η συνεργασία και η ομαδικότητα για να ανταποκριθεί στο ρόλο του, η ευελιξία στη δημιουργία του σκηνικού, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά εκείνου που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα και με επιτυχή έκβαση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.
Επομένως, πρέπει να συνεργάζεται με όλους τους παράγοντες μιας παράστασης (τον παραγωγό, το διευθυντή παραγωγής, το σκηνοθέτη, το σκηνογράφο, τον ενδυματολόγο και τον διευθυντή φωτογραφίας) καθώς και με όλους τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους ιδιώτες, από τους οποίους προμηθεύεται τα υλικά.
Σπουδές:
Η ενασχόληση με αυτό το επάγγελμα, δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση. Ο φροντιστής μπορεί να είναι αυτοδίδακτος ή να μάθει κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, π.χ. τον αρχιφροντιστή. Ανάλογα με τις ικανότητές του, τις γνωριμίες του και τα χρόνια στη συγκεκριμένη εργασία, μπορεί να ανέβει ιεραρχικά σε αρχιφροντιστή.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο φροντιστής μπορεί να απασχοληθεί:
- στο θέατρο,
- στην τηλεόραση,
- στον κινηματογράφο,
- στο χώρο της διαφήμισης,
- σε ορχήστρα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)