Φιλόλογος Ελληνικής Γλώσσας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Διδάσκουν τη γλώσσα της ειδικότητάς τους (ελληνικά), σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια. Είναι δυνατό όμως, όπου απαιτείται, να διδάσκουν  μαθήματα συναφών ειδικοτήτων ως μαθήματα δεύτερης ανάθεσης.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες της εργασίας τους εξαρτώνται από την κτιριακή υποδομή και το επίπεδο εξοπλισμού και οργάνωσης του εκπαιδευτηρίου που εργάζονται. Για όσους παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι συνθήκες εργασίας είναι ανάλογες του χώρου στον οποίο απασχολούνται.

Γενικά πρόκειται για ένα απαιτητικό επάγγελμα που καταπονεί πνευματικά και σωματικά ειδικά όταν η διδασκαλία γίνεται σε πολυπληθείς τάξεις. Οι φιλόλογοι εργάζονται και στο σπίτι τους, όπου προετοιμάζονται το επόμενο μάθημα, ενώ παράλληλα διορθώνουν και αξιολογούν τις εργασίες των μαθητών τους.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τους νέους και την εκπαίδευσή τους, όπως και η ικανότητα να μεταδίδουν απλά και κατανοητά τις γνώσεις τους είναι απαραίτητα στοιχεία για έναν πετυχημένο φιλόλογο. Τα ιδιαίτερα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν είναι η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, οι ανεπτυγμένες ηθικές και ιδεολογικές αξίες, το ευρύ πεδίο γνώσεων και η έντονη προσωπικότητα. Η υπομονή και επιμονή, η κατανόηση και αμεροληψία βοηθούν στις σχέσεις τους με μαθητές και γονείς.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Φιλολογίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δικαίωμα διορισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, ως φιλολόγου (κλάδου ΠΕ02) έχει και ο πτυχιούχος των παρακάτω τμημάτων: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας,  Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής,  Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών,  Φιλοσοφίας,  Ιστορίας και Αρχαιολογίας,  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,   Ιστορίας,  Ιστορίας και Εθνολογίας των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επίσης ο πτυχιούχος των Τμημάτων, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τομείς Απασχόλησης:
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Φιλολογίας μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ως ερευνητές σε αρχεία, βιβλιοθήκες, ως επιμελητές – διορθωτές κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ. Επιπλέον μπορούν να συνεχίσουν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου και να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ