Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο υποθηκοφύλακας είναι υπεύθυνος για την τήρηση των βιβλίων μεταγραφών, υποθηκών, κατασχέσεων και διεκδικήσεων ακινήτων, καθώς και για τα γενικά αλφαβητικά ευρετήρια υποθηκών, διεκδικήσεων και απαλλοτριώσεων σε ακίνητα. Εκδίδει πιστοποιητικά και αντίγραφα για λογαριασμό των πολιτών, τα οποία βεβαιώνουν την εγγραφή στα βιβλία οποιασδήποτε πράξεως ή μεταβολής (αγορά, πώληση, κατάσχεση ακινήτων κ.ά.).
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις διεκπεραιώνει τις εργασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία του υποθηκοφυλακείου και ως κτηματολογικού γραφείου. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με υπαλλήλους που κατέχουν ειδικές τεχνικές γνώσεις (τοπογράφους μηχανικούς, αρχιτέκτονες κ.ά.), προβαίνει σε κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν ακίνητα της περιοχής του (τήρηση και σύνταξη κτηματολογικών στοιχείων), με επιπλέον αμοιβή.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο όπου τηρεί βιβλία μεταγραφών, υποθηκών, κατασχέσεων και διεκδικήσεων ακινήτων, αφού στα περισσότερα υποθηκοφυλακεία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η μηχανοργάνωση των λειτουργιών τους.
Η εργασία του είναι αρκετά πολύπλοκη και σύνθετη, γιατί τα καθήκοντά του είναι πολλά και απαιτείται καλός συντονισμός και οργάνωση, ώστε οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Τα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η υπευθυνότητα, η εντιμότητα και η επαγγελματική ευσυνειδησία. Ο υποθηκοφύλακας πρέπει να είναι οργανωτικός, μεθοδικός, να διαθέτει κριτική σκέψη, ευχέρεια στο γραπτό και προφορικό λόγο έχοντας γνώση της σχετικής ορολογίας.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Νομικής των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως υπάλληλος σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, σε ΝΠΔΔ, σε ΝΠΙΔ, σε υποθηκοφυλακεία, σε κτηματολογικά γραφεία, σε υπουργεία κ.ά. Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί ως νομικός σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες και επιχειρήσεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνδικάτα ή άλλες οργανώσεις.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ανοίξει δικό του γραφείο, μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)