Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο υλοτόμος ασχολείται με το κόψιμο των δέντρων από το δάσος, με τη μεταφορά των κορμών των δέντρων από το χώρο υλοτόμησής τους, στο σημείο φόρτωσης και μεταφοράς τους στα εργοστάσια επεξεργασίας των δένδρων και τη μετατροπή τους σε ξυλεία, γιατί το ξύλο αποτελεί κύριο υλικό στο χώρο των εσωτερικών και εξωτερικών κατασκευών.
Ειδικότερα, οι κύριες επαγγελματικές ενασχολήσεις του υλοτόμου είναι η κοπή των δέντρων, η μεταφορά τους από το σημείο κοπής, στο σημείο μεταφοράς τους προς τους χώρους επεξεργασίας, με τη βοήθεια ζώων, αγροτικών μηχανημάτων και φορτηγών και η διαλογή των κομματιών των ξύλων. Για την επιτυχή εκτέλεση των επαγγελματικών του καθηκόντων ο υλοτόμος, χρησιμοποιεί αλυσοπρίονο ή τσεκούρι, χειρίζεται γερανούς και άλλα μηχανικά μέσα, προκειμένου να σηκώσει και να μεταφέρει τα κομμένα δέντρα σε σημείο τέτοιο, που να έχουν πρόσβαση τα αγροτικά μηχανήματα ή τα φορτηγά.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του υλοτόμου είναι δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες, ενώ εργαζόμενος κυρίως στην ύπαιθρο είναι εκτεθειμένος στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η διαρκής έκθεσή του στον υψηλό θόρυβο των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί, είναι δυνατό να επιβαρύνει την ακοή του. Πολλές φορές αναγκάζεται να εργαστεί σε πολύ απομονωμένες περιοχές, ενώ η πτώση των δέντρων και των κλαδιών ή ο χειρισμός των μηχανημάτων, αποτελούν μια συνεχή πηγή κινδύνου.
Επίσης, το γλιστερό και λασπώδες έδαφος του δάσους αποτελεί επιπρόσθετο κίνδυνο για ατύχημα, ειδικότερα κατά τη διάρκεια λειτουργίας των γερανών και άλλων μηχανημάτων και μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα στην εργασία του. Οι δυνατοί άνεμοι απαιτούν επίσης πολλή προσοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, διακόπτεται κάθε υλοτομική εργασία για λόγους ασφάλειας. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο υλοτόμος οφείλει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να φοράει κράνος, μπότες και ειδικό ρουχισμό, για να αποφεύγει τους τραυματισμούς.
Συνήθως δουλεύει ομαδικά και συνεργάζεται με άλλους εξειδικευμένους εργάτες για να αφαιρέσει τα κλαδιά των δέντρων και να τεμαχίσει τους κορμούς. Η εργασία του είναι βαριά και χειρωνακτική και συχνά, χρειάζεται να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και ο τόπος εργασίας του δεν είναι σταθερός, αφού μετακινείται συνεχώς σε δάση που μπορεί να βρίσκονται και σε διαφορετικό νομό από τον τόπο διαμονής του. Επίσης η εργασία του μπορεί να είναι εποχιακή, ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει, και οι ώρες καθημερινής εργασίας του να είναι πολλές.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για την επιτυχή άσκηση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων ο υλοτόμος, χρειάζεται να είναι υπομονετικός, ψύχραιμος, επιδέξιος, προσεκτικός και να έχει καλή κρίση, στη λήψη γρήγορων και έξυπνων αποφάσεων καθώς το περιβάλλον εργασίας του είναι επικίνδυνο (πτώσεις δέντρων, κλαδιών, χειρισμός μηχανημάτων).
Παράλληλα δε, η αγάπη για τη φύση, ο δυναμισμός, η καλή υγεία, η μυϊκή δύναμη και η αντοχή, οι διοικητικές ικανότητες, το πνεύμα συνεργασίας και επικοινωνίας που είναι απαραίτητο για να συνεννοείται με τους ανειδίκευτους εργάτες που συχνά εποπτεύει, η υπολογιστική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης χώρου και η μηχανική ικανότητα για τη συντήρηση και την επισκευή των μηχανημάτων που χειρίζεται, αποτελούν απαραίτητα προσωπικά χαρακτηριστικά εκείνου που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα.
Σπουδές:
Η άσκηση του επαγγέλματος του υλοτόμου δεν απαιτεί ιδιαίτερες σπουδές ή ειδικές γνώσεις, εκτός από την υποχρεωτική εκπαίδευση. Οι περισσότεροι υλοτόμοι, αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται εργαζόμενοι κοντά σε έμπειρους υλοτόμους, μαθαίνοντας έτσι το χειρισμό των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, αλλά και πώς να αποφεύγουν τους πιθανούς κινδύνους του επαγγέλματος και του περιβάλλοντος όπου εργάζονται.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο υλοτόμος εργάζεται ως υπάλληλος κάποιου Δασαρχείου, Δασικού Συνεταιρισμού, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή του ΟΣΕ, ως υπάλληλος εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση δασών για ξυλεμπορία ή ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας διάφορες υλοτομικές εργασίες.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)