Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η επαγγελματική ενασχόληση του τηλεπαρουσιαστή αφορά κυρίως, την ενημέρωση των τηλεθεατών για το ημερήσιο πρόγραμμα ενός τηλεοπτικού σταθμού, την παρουσίαση εκπομπών γενικού ενδιαφέροντος, την εκφώνηση των δελτίων ειδήσεων και τους σύντομους τίτλους των ειδήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η εργασία του τηλεπαρουσιαστή συνίσταται στην προετοιμασία και μελέτη του κειμένου που θα εκφωνήσει, στην ανακοίνωση του τηλεοπτικού προγράμματος, στην εκφώνηση σύντομου ή αναλυτικού δελτίου ειδήσεων, στην ανάγνωση των σύντομων τίτλων ειδήσεων, στην ανακοίνωση έκτακτων γεγονότων, και τέλος στην παρουσίαση εκπομπών γενικού ενδιαφέροντος – ποικίλης ύλης (μουσικές, κοσμικές, tv-shows κ.λπ.).
Ο βασικός μηχανολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που χρησιμοποιεί ο τηλεπαρουσιαστής για την εκτέλεση των καθηκόντων του, είναι το μικρόφωνο και τα ακουστικά.
Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του τηλεπαρουσιαστή γίνεται συνήθως μέσα στους χώρους ενός τηλεοπτικού studio ή σε συνθήκες γραφείου, με καλές και ευχάριστες συνθήκες περιβάλλοντος και καλό φωτισμό ή αερισμό. Η εργασία τού τηλεπαρουσιαστή είναι ομαδική και πάντοτε σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της εκπομπής που παρουσιάζει, τηλεσκηνοθέτες, μακιγιέρ, τεχνικούς κ.ά., το δε ωράριο εργασίας του προσδιορίζεται από την ανάθεση εργασίας που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει και τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τον τηλεοπτικό σταθμό.
Εκτός από την παρουσίαση του προγράμματος, ο τηλεπαρουσιαστής χρειάζεται να ασχοληθεί αρκετές ώρες πριν, με την προετοιμασία της εκπομπής του, μελετώντας τα κείμενά του, κάνοντας αρκετές τεχνικές δοκιμές για την καλύτερη παρουσίαση του θέματός του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο τηλεπαρουσιαστής πρέπει να διαθέτει πλούσιο λεξιλόγιο, ευχέρεια στον προφορικό λόγο, καλή άρθρωση, επικοινωνιακές δεξιότητες και το χάρισμα να «γράφει στο γυαλί». Επίσης η ευγένεια, η εκφραστικότητα του προσώπου, η άνεση στην κίνηση του σώματος και η επιμελημένη εμφάνιση είναι στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του.
Ακόμη πρέπει να είναι εύστροφος, ετοιμόλογος, συνεπής, συνεργάσιμος, να έχει έντονη προσωπικότητα και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Βασικό προσόν θεωρείται η ικανότητα να προβλέπει, να επινοείται, να ελίσσεται, να προσαρμόζεται και να προκαλεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού που απευθύνεται. Επίσης πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να συντονίζει μια συζήτηση, να είναι αντικειμενικός, αμερόληπτος και να διαχειρίζεται με ψυχραιμία προβλήματα ή δύσκολες καταστάσεις, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής.
Tώρα ανάλογα με το είδος της εκπομπής που παρουσιάζει (ψυχαγωγικό ή ενημερωτικό πρόγραμμα) απαιτείται να διαθέτει ειδικά προσόντα, γνώσεις και δεξιότητες. Συνήθως παρουσιαστές ψυχαγωγικών προγραμμάτων (τηλεπαιχνιδιών κ.λπ.), είναι τραγουδιστές και ηθοποιοί, ενώ ενημερωτικές εκπομπές παρουσιάζονται από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές αλλά κυρίως από δημοσιογράφους.
Ειδικά ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων πρέπει να έχει πλατιά μόρφωση, άριστη γνώση των πολιτικών πραγμάτων, να παρακολουθεί καθημερινά όλα τα γεγονότα και οπωσδήποτε να είναι έμπειρος και καταξιωμένος δημοσιογράφος. Τέλος, η δεξιότητα στην χρήση του Η/Υ καθώς και η γνώση ξένων γλωσσών τον διευκολύνουν πολύ στην εργασία του.
Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση. Πολλές φορές ο τηλεπαρουσιαστής είναι παράλληλα και δημοσιογράφος, οπότε κατέχει και την ανάλογη εκπαίδευση.
Σπουδές συναφείς με τις προσδοκίες κάποιου για να γίνει τηλεπαρουσιαστής εφόσον έχει τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, μπορούν να γίνουν στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. ή Δημοσιογραφίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Επίσης, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι, σπουδές σε συναφή επαγγέλματα των ΜΜΕ και ειδικότερα του τηλεπαρουσιαστή, παρέχονται από Ιδιωτικές Σχολές Πρακτικής ΜΜΕ, που λειτουργούν σε Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς ή από κάποια Σχολή Τηλεόρασης ή Ορθοφωνίας.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο τηλεπαρουσιαστής μπορεί να απασχοληθεί σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)