Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η επεξεργασία των σταφυλιών και των άλλων πρώτων υλών γεωργικής προέλευσης, που μπορούν να υποστούν αλκοολική ζύμωση είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Οι επαγγελματικές του ενασχολήσεις επεκτείνονται στα προϊόντα απόσταξης των ζυμώσεων αυτών για την παραγωγή των ποτών, στην τεχνολογία των προϊόντων και υποπροϊόντων του σταφυλιού, του κρασιού και των άλλων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών.
Κάνει αναλύσεις και δειγματοληπτικούς ελέγχους και οργανώνει τη διαχείριση των οινοποιητικών και ποτοποιητικών μονάδων. Το γενικό όμως έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής του κρασιού τον έχει ο οινολόγος, με τον οποίο ο τεχνολόγος οίνων και ποτών πρέπει να συνεργάζεται.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με το χώρο που εργάζεται. Στο εργαστήριο υπάρχουν έντονες μυρωδιές, ανεπαρκής φωτισμός και χαμηλή θερμοκρασία. Στο εργοστάσιο εκτός από τις έντονες μυρωδιές αντιμετωπίζει και το θόρυβο από τη λειτουργία των μηχανών, ενώ όταν εργάζεται στην ύπαιθρο αντιμετωπίζει συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ενδιαφέρον του για την παραγωγική διαδικασία και την ποιοτική βελτίωση οίνων και ποτών, είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει τον επαγγελματία αυτόν. Πρέπει να ενημερώνεται για τις νέες εξελίξεις που επικρατούν στον ευρωπαϊκό αλλά και στο διεθνή χώρο και αφορούν τις νέες ποιότητες των οίνων και ποτών και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά καθώς επίσης να γνωρίζει την ισχύουσα νομοθεσία.
Σπουδές:
Σπουδές μπορούν να γίνουν σε αντίστοιχα Τμήματα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών ή Οινολογίας – Τεχνολογίας Ποτών. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τομείς Απασχόλησης:
Οι πτυχιούχοι του τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν, στο δημόσιο τομέα, σε ινστιτούτα οίνου και αμπέλου, σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες ποτών, ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως καθηγητές υπό προϋποθέσεις, στην εκπαίδευση και κατάρτιση.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν αναβαθμίσει την ποιότητά τους, με συνέπεια να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές και να παρουσιάζουν ικανοποιητικές εξαγωγές.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)