Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή πλωτών μέσων (πλοία, πλωτές δεξαμενές, πορθμεία) στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων είναι το αντικείμενο των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Οι μελέτες των πλωτών έργων και γενικότερα των ναυπηγικών εργασιών φέρουν την υπογραφή του.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, σε ναυπηγεία και λιμάνια, όπου οι συνθήκες ποικίλλουν. Ως υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας εργάζεται σε συνθήκες γραφείου, το ωράριό του όμως δεν είναι σταθερό και συνήθως το υπερβαίνει, ενώ συχνά ταξιδεύει στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι υπεύθυνος και προσεκτικός, γιατί υπογράφει για έργα μεγάλης σημασίας και υψηλού κόστους. Οι πολύ καλές γνώσεις στα μαθηματικά, στη φυσική και στο σχέδιο είναι απαραίτητες. Πρέπει, επίσης, να διαθέτει αντίληψη του χώρου και δημιουργική φαντασία. Τέλος, οφείλει να γνωρίζει τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας και να τους εφαρμόζει με σχολαστικότητα.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Tμήμα Ναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Τομείς Απασχόλησης:
Επαγγελματικά έχει δυνατότητες απασχόλησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να εργαστεί σε ναυπηγεία, σε ναυπηγικά και μηχανολογικά γραφεία, μόνος του ή με συνεργάτες: ως μελετητής, ως επιβλέπων σε νέες κατασκευές, ως επιβλέπων σε επισκευές και ως εκτιμητής.
Επίσης στο δημόσιο τομέα: στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρίως στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, και στην εκπαίδευση, στο Πολεμικό Ναυτικό, ως νηογνώμονας του ελληνικού κράτους, σε ερευνητικά ινστιτούτα (ΕΚΘΕ, ΕΚΕΚ κ.ά.) ή σε τράπεζες. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε εταιρείες (ΔΕΠ ΑΤΕΙ Αθήνας, ΕΑΝΤ κ.ά.), ασφαλιστικές, ναυτιλιακές εταιρείες είτε ως μηχανικός πλοίου, ως αρχιμηχανικός, ως επιβλέπων νέων κατασκευών ή επισκευών, στον τομέα των διεκδικήσεων (claims) και εκτιμήσεων, είτε ως νηογνώμονας.
Δεν αποκλείεται βέβαια και η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σε ΑΕΙ (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) και ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού αποκτήσει παιδαγωγική κατάρτιση.
Μπορεί, επίσης, να δραστηριοποιηθεί εκτός Ελλάδος, εφόσον κάθε χρόνο ποσοστό 5% έως 10% των καλύτερων διπλωματούχων του τμήματος μεταβαίνει στο εξωτερικό καταρχάς για μεταπτυχιακές σπουδές, πολλές φορές με υποτροφία, και στη συνέχεια ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα ή εργάζεται στον ιδιωτικό η δημόσιο τομέα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)