Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η επιστημονική και τεχνολογική εφαρμογή της Βιομηχανικής Πληροφορικής σε αναπτυξιακούς τομείς των πληροφοριακών συστημάτων βιομηχανικών παραγωγικών μονάδων και η εγκατάσταση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση του λογισμικού αποτελούν το αντικείμενο ενασχόλησης του τεχνολόγου βιομηχανικής πληροφορικής. Η ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις εφαρμοσμένες τεχνικές της πληροφορικής για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχεδιασμού διατάξεων και αυτόματου χειρισμού των εγκαταστάσεων.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου και με κανονικό ωράριο. Συχνά, όμως, επισκέπτεται επιχειρήσεις και βιομηχανικές μονάδες για να παράσχει τεχνική υποστήριξη, οπότε εργάζεται υπερωριακά και ακανόνιστα. Επίσης, ταξιδεύει στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο αντικείμενο της εργασίας του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι επινοητικός, μεθοδικός και οργανωτικός, να διαθέτει ευρύτητα γνώσεων και αναλυτική σκέψη. Επίσης, η εφευρετικότητα, η φαντασία και η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών αποτελούν βασικά προσόντα για εκείνον που θα ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα.
Σπουδές:
Να σημειωθεί ότι τα τμήματα Βιομηχανικής Πληροφορικής από το 2013 και εφεξής (σχέδιο Αθηνά) έχουν μετονομαστεί σε τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ.
Τομείς Απασχόλησης:
Οι πτυχιούχοι του τμήματος, με βάση τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, καθώς και ως καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού αποκτήσουν και παιδαγωγική κατάρτιση Ειδικότερα μπορούν να:
- Αναλύουν τις πληροφοριακές ανάγκες βιομηχανικών μονάδων.
- Μελετούν τις βέλτιστες λύσεις και να σχεδιάζουν το πληροφορικό σύστημα της παραγωγής.
- Προδιαγράφουν, επιλέγουν, ελέγχουν και εγκαθιστούν λογισμικό και υλικό απαραίτητο για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία όλων των τομέων της παραγωγής.
- Επιβλέπουν τη λειτουργία του πληροφορικού συστήματος της παραγωγής και να μεριμνούν για τη συντήρηση και την ανάπτυξή του.
- Σχεδιάζουν και υλοποιούν τμήματα λογισμικού και υλικού για πληροφορικά συστήματα παραγωγής.
- Παρέχουν συμβουλές και συντάσσουν μελέτες σχετικά με τις ανάγκες πληροφορικών συστημάτων βιομηχανικών μονάδων.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)