Τεχνίτης Ψάθας – Καλαθοποιίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνίτης ψάθας – καλαθοποιίας κατασκευάζει ή επισκευάζει ψάθινα είδη και έπιπλα. Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνίτης ψάθας με βασικό υλικό τα καλάμια ή τις ίνες διαφόρων φυτών, κατασκευάζει ή επισκευάζει ψάθινα έπιπλα, όπως καρέκλες, έπιπλα μπαμπού, είδη εξοχής και βεράντας, έπιπλα εσωτερικού χώρου ή άλλα μικροαντικείμενα όπως καπέλα, τσάντες κ.λπ.

Μεταξύ των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, είναι η επιλογή και η αγορά των πρώτων υλών, η επιλογή των σχεδίων, η ενημέρωσή του για τις τάσεις της αγοράς και της μόδας και η δραστηριοποίηση του για την προώθηση και την πώληση των παραγόμενων προϊόντων. Απαραίτητα εργαλεία για την εκτέλεση του επαγγέλματος είναι οι σφήνες, τα σουβλιά, τα αεροπίστολα βαφής, οι κόλλες και τα ψαλίδια.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο τεχνίτης ψάθας εργάζεται σε κλειστούς ή σε ανοιχτούς χώρους κατασκευάζοντας τα ψάθινα είδη, ενώ οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινές και αρκετά κουραστικές, γιατί απαιτείται ορθοστασία αρκετών ωρών την ημέρα, ενώ δεν λείπουν οι μικροτραυματισμοί από τις σκλήθρες των καλαμιών ή των άλλων υλικών χρήσης, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής ατυχημάτων.

Συνήθως εργάζεται ατομικά ή ομαδικά, σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες ψάθινων ειδών και επίπλων, ενώ αν κληθεί για επισκευές μακριά από την έδρα του καταστήματός του, τότε απαιτείται η μετακίνησή του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού πρέπει ο τεχνίτης ψάθας-καλαθοποιίας, να χαρακτηρίζεται από δημιουργική διάθεση, επινοητικότητα, ευσυνειδησία, συνέπεια, καλή αισθητική αντίληψη και συνδυαστική ικανότητα.

Το επάγγελμα του τεχνίτη ψάθας είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα, που χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και φαντασία, προκειμένου ένα πρωτογενές υλικό, να πάρει σχήμα και μορφή και να δημιουργηθούν καλαίσθητα έπιπλα ή άλλα μικροαντικείμενα.

Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές ή γνώσεις για την ενασχόληση με αυτό το επάγγελμα.

Όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, είτε ξεκινάει μαθητεύοντας δίπλα σε ένα έμπειρο τεχνίτη ή παρακολουθεί μαθήματα σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για ανέργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μετανάστες ή εθνικές μειονότητες, κ.λπ.

Τομείς Απασχόλησης :
Ο τεχνίτης ψάθας-καλαθοποιίας, μπορεί να απασχοληθεί σε βιοτεχνίες ή βιομηχανίες ψάθινων ειδών, ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του κατάστημα- εργαστήριο ή ως πλανόδιος πωλητής. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι ουδέτερες έως θετικές και εξαρτώνται από τις τάσεις της αγοράς ή της μόδας σε ψάθινα είδη ή έπιπλα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, η βιομηχανοποίηση της κατασκευής και η ως εκ τούτου μαζικότητα της παραγωγής των ειδών, περιορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ