Τεχνίτης Υποδημάτων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνίτης υποδημάτων έχει ως αντικείμενο εργασίας την κατασκευή και επιδιόρθωση των υποδημάτων ή άλλων δερμάτινων ή πλαστικών αντικειμένων. Συγκεκριμένα, η κατασκευή των υποδημάτων συνιστά μία πολύπλοκη διαδικασία, όπου ο τεχνίτης σταδιακά τοποθετεί το φόντι στο καλαπόδι για να το φορμάρει, στη συνέχεια συναρμολογεί και δένει το μπροστινό μέρος, τα πλαϊνά και το πίσω μέρος του παπουτσιού σε ένα μέρος, ψήνει στο φούρνο το ζευγάρι των υποδημάτων, ξύνει και επαλείφει την επιφάνεια του φοντιού και της σόλας με συντηρητικό υγρό, πιέζει και στερεώνει τα μέρη του υποδήματος και τέλος διακοσμεί τα υποδήματα.

Τα μέσα που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων είναι η φορμαριστική μηχανή, μονταριστική πόντας και μπουγέτας, πρέσα συγκόλλησης, μηχανή ραφής, φούρνος, σφυρί μονταρίσματος και τανάλια. Το παπούτσι, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής μας ενδυμασίας και το επάγγελμα του υποδηματοποιού δεν παύει να είναι ένα από τα κύρια και απαραίτητα επαγγέλματα για τον άνθρωπο.

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του τεχνίτη υποδημάτων είναι δύσκολο, κουραστικό και απαιτεί ορθοστασία κατά το χειρισμό των διάφορων μηχανών. Εργάζεται ατομικά ή ομαδικά, σε κλειστούς χώρους με πιθανό ανεπαρκή αερισμό και φωτισμό, όπου υπάρχουν έντονες οσμές από δέρμα, κόλλες ή βερνίκια τα οποία χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα τις έντονες αλλεργίες ή τις δερματικές παθήσεις.

Η εργασία χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινή και ο εργαζόμενος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ενασχόληση με το επάγγελμα του τεχνίτη υποδημάτων, απαιτεί καλή υγεία και όραση, καλό αναπνευστικό σύστημα, ανοχή στις αλλεργικές ουσίες, επινοητικότητα, συνέπεια, υπομονή, προσοχή και σημασία στη λεπτομέρεια.

Οι καλοί τεχνίτες στο χώρο, ξεχωρίζουν από την ακρίβεια, τη σημασία στη λεπτομέρεια, την καλαισθησία, το μεράκι και την προσοχή στη ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν κατά την κατασκευή των υποδημάτων. Παράλληλα δε, η υπολογιστική ικανότητα, η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών και ο καλός συντονισμός στην εκτέλεση των εργασιών του, αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για την επιτυχή επαγγελματική του δραστηριότητα στο χώρο του υποδήματος.

Ο υποδηματοποιός, οφείλει να ενημερώνεται για τις τάσεις της μόδας, των χρωμάτων και των υλικών που χρησιμοποιεί, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός στο κλάδο του.

Σπουδές:
Σπουδές ή κατάρτιση στην τέχνη της κατασκευής υποδημάτων μπορούν να γίνουν στη Σχολή Υποδηματοποιίας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Δέρματος (ΕΛΚΕΔΕ) – Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού.

Γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αποκτηθούν επίσης, μετά από μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο τεχνίτης υποδημάτων μπορεί να απασχοληθεί ως μισθωτός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κατασκευής ή επιδιόρθωσης υποδημάτων, βιοτεχνίες και βιομηχανίες ή μπορεί να ανοίξει δική του βιοτεχνική επιχείρηση. Η υποδηματοποιία παρουσιάζει σοβαρή κρίση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού εισαγόμενων ειδών από διάφορες ξένες χώρες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ