Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνίτης υαλουργός ασχολείται με την κατασκευή, την επεξεργασία και τη διακόσμηση γυάλινων αντικειμένων, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Ειδικότερα, ο υαλουργός προκειμένου να κατασκευάσει ένα γυάλινο αντικείμενο, τοποθετεί ένα κομμάτι γυαλιού στο μπαστούνι φυσήματος και στη συνέχεια του δίνει στρογγυλό σχήμα με την τσιμπίδα. Αμέσως μετά, το γυαλί είναι έτοιμο για να το φυσήξει ο υαλουργός και να του δώσει το σχήμα και το μέγεθος που θέλει.
Στο τέλος, ο υαλουργός βάζει το επεξεργασμένο γυαλί σε ειδικό φούρνο, όπου και το αφήνει να κρυώσει για δώδεκα περίπου ώρες. Το γυαλί είναι από τα πιο εύπλαστα υλικά. Με το γυαλί μπορεί κανείς να κατασκευάσει από απλά τζάμια για παράθυρα, μέχρι κρυστάλλινους πολυελαίους, χρωματιστά ασύμμετρα βάζα, αλλά και επιστημονικά όργανα και συσκευές. Το βασικό συστατικό του γυαλιού είναι το πυρίτιο, που υπάρχει συνήθως με τη μορφή της άμμου.
Το γυαλί σχηματίζεται, όταν το μείγμα της άμμου και της ποτάσας θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει. Για να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία του γυαλιού και να πάρει το επιθυμητό σχήμα, χρειάζεται το υλικό να είναι ζεστό και καθώς αυτό κρυώνει σταδιακά, διατηρεί το σχήμα που του έδωσε ο υαλουργός. Το γυαλί είναι ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται.
Συχνά τα μπουκάλια κατασκευάζονται με ανακυκλωμένο γυαλί. Ο υαλουργός δουλεύει πολύ με ανακυκλωμένο γυαλί που το λιώνει μόνος του και το ξαναπλάθει. Μπορεί ακόμα να το καλουπώσει και να του δώσει όποιο χρώμα επιθυμεί.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του υαλουργού είναι δύσκολες, καθώς είναι αναγκασμένος να εργάζεται στους κλειστούς χώρους του εργαστηρίου του και κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αναθυμιάσεις, προκειμένου να επεξεργαστεί το γυαλί.
Το επάγγελμα θεωρείται ανθυγιεινό και αρκετά επικίνδυνο και πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων, το δε ωράριο εργασίας του υαλουργού είναι συνήθως σταθερό, με πιθανές υπερωρίες σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή.
Ο τεχνίτης υαλουργός είναι χρήσιμο να παρακολουθεί τις τάσεις της εποχής στον τομέα της διακόσμησης, να παίρνει μέρος σε εκθέσεις του είδους και να ενημερώνεται για την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα κατασκευής του γυαλιού.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η δημιουργικότητα και η φαντασία, η καλλιτεχνική ευαισθησία και η επιδεξιότητα στα χέρια για τη δημιουργία όμορφων γυάλινων αντικειμένων από μη επεξεργασμένο υλικό, η σωματική αντοχή, η επινοητικότητα, η συνέπεια και η ευσυνειδησία, η ικανότητα να τηρεί τις προθεσμίες για την παράδοση των παραγγελιών μέσα στα καθορισμένα χρονικά όρια, αποτελούν απαραίτητα προσωπικά χαρακτηριστικά του ενδιαφερόμενου γι’ αυτό το επάγγελμα.
Παράλληλα, ο υαλουργός πρέπει να έχει ιδιαίτερη επιδεξιότητα με το στόμα του, γιατί συνέχεια φυσάει το γυαλί προκειμένου να του δώσει σχήμα, καλό αναπνευστικό σύστημα, καλή όραση, υπομονή και επιμονή.
Ο υαλουργός με την ιδιαίτερη τεχνική του, τη δημιουργική του φαντασία, το μεράκι και το γούστο του, μπορεί να φτιάξει μικρά ή μεγάλα γυάλινα αντικείμενα, δημιουργήματα ορισμένες φορές, απαράμιλλης αισθητικής και τέχνης, που μπορούν να στολίσουν οποιοδήποτε χώρο.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Εμπειρία στο επάγγελμα μπορεί να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος μαθητεύοντας κοντά σε έμπειρο τεχνίτη υαλουργό.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Δεν προβλέπονται επαγγελματικά δικαιώματα για τον υαλουργό και δεν είναι αναγκαία η απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τον επαγγελματικό αυτό κλάδο είναι το Σωματείο Υαλουργών.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο υαλουργός μπορεί να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα, σε εργοστάσια, βιοτεχνίες και σε εργαστήρια επεξεργασίας γυαλιού ή ακόμη και ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας δικό του εργαστήριο υαλουργίας.
Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο εργοστάσια υαλουργίας και διάφορες βιοτεχνίες γυάλινων αντικειμένων. Τα αντικείμενα από γυαλί καλύπτουν άμεσες ανάγκες του πληθυσμού σε ευρύ πεδίο και χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση χώρων.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)