Τεχνίτης Επεξεργασίας Γουναρικών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Το αντικείμενο εργασίας του ΄τεχνίτη αυτού είναι η επεξεργασία, η μεταποίηση και η βαφή των δερμάτων διαφόρων ζώων με κατάλληλο τρίχωμα, προκειμένου να κατασκευάσει ενδύματα ή άλλα δερμάτινα είδη.

Συγκεκριμένα, ο τεχνίτης επεξεργασίας γουναρικών προμηθεύεται και επεξεργάζεται τα κατάλληλα δέρματα, ως εξής: Βρέχει και ανοίγει κατά μήκος και πλάτος τα δέρματα των ζώων που έχει επιλέξει, υπολογίζοντας τα μεγέθη που θέλει να χρησιμοποιήσει, ενώ στην συνέχεια επιλέγει τα δέρματα με το ίδιο χρώμα και το ίδιο ύψος τρίχας, τα κόβει σε μικρά κομμάτια, τα συρράπτει σε ένα κομμάτι γούνας και βάφει τη γούνα, αλλάζοντας τους φυσικούς χρωματισμούς με συνθετικές χρωστικές ύλες και χρωστικά μηχανήματα.

Μετά τη βαφή της γούνας, καρφώνει το κομμάτι που μεταποιεί πάνω σε ειδικές σανίδες και με βάση το πατρόν, κόβει με ακρίβεια τα διάφορα κομμάτια, που θα αποτελέσουν τα τμήματα του γούνινου ενδύματος και συναρμολογεί το κυρίως σώμα του παλτού ή της ζακέτας, τα μανίκια, το γιακά, κλείνει τα άκρα του ενδύματος και τοποθετεί την εξωτερική φόδρα.

Για την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, χρησιμοποιεί ειδικές μηχανές συρραφής, ατμολέβητες για το καθάρισμα της γούνας, γαζωτικές μηχανές, ηλεκτρικούς στεγνωτήρες της γούνας, μηχανήματα τεντώματος των δερμάτων, ανέμη και βαρέλια που περιστρέφονται σε άξονες.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο τεχνίτης επεξεργασίας γούνας, εργάζεται μέσα στους κλειστούς χώρους των κατάλληλα εξοπλισμένων εργαστηρίων, είτε ατομικά είτε ομαδικά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τεχνίτες της βιοτεχνίας, ενώ οι συνθήκες εργασίας του είναι ανθυγιεινές, εξαιτίας των αλλεργιογόνων πρώτων υλών και των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιεί, καθώς επίσης και του χνουδιού που βγαίνει από τα δέρματα των ζώων που επεξεργάζεται.

Η εργασία του κατασκευαστή και βαφέα γουναρικών είναι χειρωνακτική και εργάζεται συνήθως όρθιος, σε ειδικούς πάγκους, μέσα στα εργαστήρια. Συχνά χρειάζεται να μετακινηθεί στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει εκθέσεις, να συναντήσει πελάτες ή να παρουσιάσει τη δουλειά του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ενδιαφερόμενος για το επάγγελμα αυτό πρέπει να έχει δημιουργικότητα, διορατικότητα και επινοητικότητα, μεράκι, φαντασία, ηρεμία, κριτική σκέψη, πρωτοτυπία, καλαισθησία, συνέπεια, παρατηρητικότητα και υπομονή.

Ακόμη, πρέπει να διαθέτει υπολογιστική ικανότητα, αντίληψη των μορφών και των σχημάτων, επιδεξιότητα, ικανότητα στις λεπτές εργασίες, καλή όραση και καλή φυσική κατάσταση, επειδή μερικές εργασίες απαιτούν αρκετή μυϊκή δύναμη, ενώ παράλληλα χρειάζεται να παρακολουθεί την εξέλιξη της αισθητικής και της μόδας και να προσαρμόζει ανάλογα, τα σχέδια των ενδυμάτων που κατασκευάζει.

Σπουδές:
Σπουδές στην επεξεργασία γούνας μπορούν να γίνουν στην ειδικότητα «Επεξεργασίας Γούνας» των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Επίσης, πολλοί τεχνίτες μαθητεύουν κοντά σε έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου και αποκτούν σημαντικές γνώσεις και εμπειρία, τις οποίες εκμεταλλεύονται για να δημιουργήσουν αργότερα τη δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στηριζόμενοι στην εργατικότητα και διορατικότητά τους και στις εμπειρίες τους.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί σε μεγάλες και μικρές βιοτεχνίες γουνοποιίας ή να ανοίξει δική του επιχείρηση κατασκευής, βαφής και πώλησης γούνινων ενδυμάτων.

 Η ευαισθητοποίηση για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων που χρησιμοποιούνται στη γουνοποιία καθώς και η καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού στις ελληνικές βιοτεχνίες, έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες απορρόφησης στην αγορά των νέων τεχνιτών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ