Τεχνικός Αμμοβολιστής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο αμμοβολιστής ασχολείται με τους καθαρισμούς, των εντός ή εκτός θαλάσσιου ύδατος, μεταλλικών τμημάτων των πλοίων ή άλλων μεγάλων μεταλλικών κατασκευών, που έχουν οξειδωθεί(σκουριάσει) και καθιστούν επικίνδυνη την περαιτέρω χρήση τους, ειδικότερα για τα πλοία.

Η χρήση της αμμοβολής, για τον καθαρισμό των μεταλλικών επιφανειών από σκουριά ή από άλλες ουσίες, όπου βιομηχανική άμμος πέφτει με μεγάλη πίεση πάνω στη λαμαρίνα, η χρήση του αεροματσάκονου, που λειτουργεί με αέρα και αφαιρεί η σκουριά από τη μεταλλική επιφάνεια και στη συνέχεια καθαρίζεται με μεταλλική βούρτσα ή το ματσακόνι χειρός, αποτελούν τα συνήθη αντικείμενα του αμμοβολιστή, κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. Μετά τον καθαρισμό βάφει αυτές τις επιφάνειες.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του αμμοβολιστή είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ανθυγιεινές, καθώς δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς στα ναυπηγεία, στο εσωτερικό ενός πλοίου ή σε μεγάλο στεγασμένο χώρο, με πολύ θόρυβο, σκόνη, ρινίσματα, αναθυμιάσεις κ.λπ.

Πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας και να φορά μάσκα οξυγόνου, για την προστασία ή την πρόληψη ατυχημάτων. Το επάγγελμα του αμμοβολιστή θεωρείται από τα πλέον βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, γι’ αυτό και προβλέπονται ειδικά επιδόματα, εργασιακές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να γίνει κάποιος αμμοβολιστής πρέπει να του αρέσει να ασχολείται με τα εργαλεία και τα μηχανήματα, να είναι προσεκτικός, εργατικός, να μη φοβάται το ύψος, τους κλειστούς και στενούς χώρους, να έχει καλή υγεία, σωματική αντοχή και δύναμη, να μην αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και να μην είναι αλλεργικός σε χρώματα και ουσίες που χρησιμοποιεί ή που έρχεται σε επαφή κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος αμμοβολιστής δεν χρειάζονται ειδικές σπουδές, παρά μόνον η μαθητεία και η εκπαίδευσή του από έμπειρους αμμοβολιστές στο χώρο εργασίας.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο αμμοβολιστής μπορεί να απασχοληθεί:

  • στη βαριά βιομηχανία και στις επισκευές μεταλλικών κατασκευών,
  • σε ναυπηγεία όπου επισκευάζονται πλοία.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ