Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνικός δενδροκοµίας και µεταποίησης-επεξεργασίας προϊόντων ελιάς και φιστικιάς ασχολείται µε τη µελέτη για την απόδοση µιας καλλιέργειας σε συγκεκριµένη περιοχή, τη λίπανση δενδροκοµικών εκµεταλλευσεων, τον πολλαπλασιασµό δενδρωδών καλλιεργειών γενικά και ειδικά ελιάς και φιστικιάς, την εγκατάσταση και την περιποίηση οπωρώνα καθώς και τη φυτοπροστασία του οπωρώνα και ειδικότερα της ελιάς και της φιστικιάς.
Επίσης, ασχολείται µε την άρδευση-στράγγιση δενδρωδών καλλιεργειών, το µηχανολογικό εξοπλισµό δενδροκοµικών εκµεταλλεύσεων και µονάδων µεταποίησης και επεξεργασίας ελιάς και φιστικιάς, την οργάνωση εργασιακού περιβάλλοντος, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την οργάνωση και λειτουργία µεταποιητικών µονάδων προϊόντων ελιάς-φιστικιάς, την τήρηση οικονοµικών στοιχείων, την οργάνωση γεωργικών επιχειρήσεων εκµετάλλευσης επεξεργασίας προϊόντων ελιάς-φιστικιάς και τέλος την εµπορία γεωργικών προϊόντων και την κοστολόγηση προϊόντων δενδροκοµίας
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του εξαρτώνται από την οργάνωση και τις συνθήκες των χώρων στους οποίους εργάζεται. Αρκετό χρόνο περνά στη φύση, επιβλέποντας την πορεία των καλλιεργειών. Εάν χρησιµοποιεί φυτοφάρµακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, λαµβάνοντας τα κατάλληλα προστατευτικά µέτρα.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ειδικός δενδροκοµίας και µεταποίησης-επεξεργασίας προϊόντων ελιάς και φιστικιάς πρέπει να αγαπά το περιβάλλον, να είναι εξοικειωµένος µε τις αγροτικές εργασίες, να ενηµερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον τρόπο καλλιέργειας, να είναι οργανωτικός, υπεύθυνος, προσεκτικός και µεθοδικός στη δουλειά του.
Σπουδές:
Σπουδές µπορούν να γίνουν σε δηµόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε συνεταιριστικές οργανώσεις, σε οµάδες παραγωγών ή και σε ιδιωτικές µεταποιητικές µονάδες που ασχολούνται µε τη διαλογή, τυποποίηση και συσκευασία επιτραπέζιας ελιάς, την παραγωγή τυποποίηση ελαιόλαδου, την αποφλοίωση, διαχωρισµό, ξήρανση, τυποποίηση και συσκευασία φιστικιού – Αιγίνης.
Επίσης, µπορεί να εργαστεί σε δικές του γεωργικές εκµεταλλεύσεις, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του στον τοµέα της µεταποίησης – τυποποίησης η εµπορίας γεωργικών προϊόντων που θα παράγει, µε τη δυνατότητα να ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης και να επιδοτείται ως νέος αγρότης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)