Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνικός αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής ασχολείται με την παραγωγή προϊόντων άρτου, ζαχαροπλαστικής αλεύρου, την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση τη ζάχαρη, την παρασκευή ζυμών σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή κρουασάν και αρτοσκευασμάτων και την παρασκευή ζεστών και κρύων εδεσμάτων για μπουφέδες. Επιλέγει και ελέγχει ποιοτικά τις πρώτες και βοηθητικές ύλες και φροντίζει για την προμήθειά τους σε μονάδες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Έχει την ευθύνη της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων καθώς και της προβολής και της διάθεσής τους. Ασχολείται με τη βελτίωση των ήδη παραγομένων προϊόντων καθώς και με το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων. Αξιολογεί από οικονομικής πλευράς τα προϊόντα, αναλύει το κόστος, ορίζει την τιμή πώλησης και προγραμματίζει την παραγωγή τους.
Ως εργαζόμενος στη βιομηχανία τροφίμων και στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών ασχολείται με τη δοκιμή, την παραγωγή δειγμάτων και πρώτων υλών και την προώθηση πρώτων και βοηθητικών υλών.
Συνθήκες Εργασίας:
Το ωράριο είναι κανονικό αλλά συνήθως ξεκινά πολύ πρωί, ιδίως στα αρτοποιία, ενώ η εργασία του είναι κουραστική και απαιτητική. Λόγω του ότι εργάζεται συνεχώς στην κουζίνα, αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες και σχετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, που όμως βελτιώνονται με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους παρασκευής των προϊόντων.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητο επαγγελματικό προσόν του τεχνικού αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής είναι η δημιουργικότητα και η ικανότητα να δίνει μια καλαίσθητη εικόνα στα προϊόντα του.
Είναι σημαντικό να διαθέτει επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών, ικανότητα εργασίας σε ομάδα, οργανωτικότητα και τάξη και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ, στην ειδικότητα Τεχνικός Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα όπως: Στοιχεία συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, χημεία τροφίμων – μικροβιολογία, υγιεινή και ασφάλεια στο αρτοποιείο, μηχανολογικός εξοπλισμός αρτοποιείων-ζαχαροπλαστείων, αρτοποιητική τέχνη, ζαχαροπλαστική τέχνη, διατροφή, ποιοτικός έλεγχος υλών και προϊόντων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, αρχές νομοθεσίας τροφίμων επαγγέλματος, κοστολόγηση στο αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο, τεχνική επικοινωνίας, επιχειρηματικότητα, κ.ά.
Μετά το πέρας των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων και στη διάρκεια τελευταίου εξαμήνου προβλέπεται πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε αρτοβιομηχανία, βιοτεχνία αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής ή σε απλό αρτοποιείο.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο κλάδος της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της βιομηχανίας-βιοτεχνίας των τροφίμων. Αριθμεί πάνω από 14.000 καταστήματα στα οποία απασχολούνται 60.000-65.000 άτομα. Το 90% των επιχειρήσεων αυτών είναι μικρές μονάδες στις οποίες απασχολούνται το πολύ μέχρι 5 άτομα.
Μετά την απελευθέρωση του κλάδου μόλις πριν από μία 10ετία επικράτησαν στην αγορά έντονες τάσεις εκσυγχρονισμού των μικρών αρτοποιείων με σύγχρονα μηχανήματα και συστήματα προβολής και προώθησης των προϊόντων τους, πολλαπλασιασμός των σημείων πώλησης των ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και είσοδος των προϊόντων στα σούπερμάρκετ καθώς και επέκταση των ήδη υπαρχόντων αρτοποιείων και δημιουργία αλυσίδων franchise.
Η ανάπτυξη της αρτοβιομηχανίας και η εξάπλωση των τυποποιημένων προϊόντων αρτοποιίας δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα αυτό, που προσφέρει πολύ θετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ο τεχνικός αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής εργάζεται ως υπάλληλος-στέλεχος, στην αρτοβιομηχανία, σε βιοτεχνίες αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, σε αρτοποιεία, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού, σε επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία), σε επιχειρήσεις ή μονάδες εστίασης του ευρύτερου δημοσίου τομέα (εστιατόρια πανεπιστημίων, νοσοκομείων, κ.λπ.), σε επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης (Snack-bar, καφετέριες, σελφ σέρβις) και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα του επισιτισμού.
Επίσης μπορεί να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με τη δική του επιχείρηση. Μπορεί να αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνου ομάδας παραγωγής, υπεύθυνου εργαστηρίου δοκιμών και παραγωγής δειγμάτων, στελέχους αλυσίδας καταστημάτων (αρτοποιείων), στελέχους στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών, υπεύθυνου εργαστηρίου δοκιμών πρώτων υλών, υπεύθυνου προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών, στελέχους αλυσίδων πολυκαταστημάτων, υπεύθυνου εργαστηρίου και προγραμματισμού παραγωγής, υπεύθυνου προμηθειών κ.λπ.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)