Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνικός μουσικός δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων, ασχολείται με την έρευνα, την εξέλιξη της μουσικής, την προσπάθεια καταγραφής και διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας στη μουσική εκπαίδευση, τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, τη μουσική εκτέλεση, την παραγωγή, την ηχογράφηση, το μουσικό προγραμματισμό κ.λπ., τις σύγχρονες τάσεις στη δημιουργία, εκτέλεση, παραγωγή και εκπαίδευση της Mουσικής Tέχνης.
Ειδικότερα, η μελέτη, η έρευνα και η εφαρμογή των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων στη σύνθεση, παραγωγή και διαχείριση του μουσικού ήχου με την συνεργασία άλλων επιστημόνων και η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη δημιουργία και κατασκευή των μουσικών οργάνων, των χώρων παραγωγής και χρήσης της μουσικής είναι το αντικείμενο εργασίας του τεχνικού μουσικού δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων, ενώ δραστηριοποιείται έντονα στην εφαρμογή των σύγχρονων μουσικών τάσεων και τη μουσική τεχνολογία, συνεργαζόμενος με όλους τους συντελεστές της μουσικής παραγωγής.
Η συνεχής επαφή του τεχνικού μουσικού δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων με τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής και την μουσική τεχνολογία, γίνεται με γνώμονα τη τέχνη της Mουσικής, μία προσέγγιση που αποτελεί το πρώτιστο καθήκον του, ενώ με τη χρήση των φορητών ψηφιακών εγγραφών, καταγράφει τη μουσική μας παράδοση, ηχογραφώντας τα τοπικά μουσικά δρώμενα και τη στιγμή που συμβαίνουν.
Aυτό έχει ως πλεονέκτημα: α) την κατάργηση της ανάγκης μεταφοράς των παραδοσιακών ή λαϊκών μουσικών στα αστικά κέντρα προκειμένου να ηχογραφηθούν στο στούντιο, β) τη διατήρηση του αυθορμητισμού και της αναγκαίας φόρτισης που παρέχει το περιβάλλον όταν το μουσικό δρώμενο γίνεται στο τόπο του.
Tα ηχογραφημένα αρχεία (Hχογραφήσεις πλανόδιων μουσικών, διάδοση μουσικών αρχείων με την μετατροπή τους σε ψηφιακή πληροφόρηση, επεξεργασία τους, ταξινόμηση και αρχειοθέτησή τους μέσω υπολογιστή και αποθήκευσή τους σε μαγνητικά ή οπτικά μέσα.), επεξεργάζονται στη συνέχεια, με ειδικά προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο τεχνικός μουσικός δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων εργάζεται στο εργαστήριό του ή στο σπίτι του κάτω από καλές συνθήκες εργασίας, ενώ η συνεχής ενασχόληση με την παραγωγή μουσικής μέσω Η/Υ, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην όραση ή στην ακοή του.
Γενικά οι συνθήκες εργασίας του Τεχνικού Μουσικού Δισκογραφίας και Ζωντανών Εμφανίσεων, διαφέρουν ανάλογα με το αντικείμενο της επαγγελματικής του ενασχόλησης και απαιτείται πολύωρη άσκηση και πολλές ώρες εργασίας. Ο παραπάνω επαγγελματίας δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, γιατί πολλές φορές λόγω φόρτου εργασίας εργάζεται όλες τις ώρες της ημέρας, ανάλογα με την απασχόλησή του.
Ειδικότερα, εάν ασχολείται με γραφεικές εργασίες, απασχολούμενος στη τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη δισκογραφία, τη διαφήμιση, τον εκπαιδευτικό αλλά και τον εμπορικό τομέα και τα MME, σε πολιτιστικό φορέα ή μουσικό εκδοτικό οίκο, τότε οι συνθήκες εργασίας είναι άνετες και ευχάριστες έχοντας τακτικό ωράριο εργασίας, εάν όμως απασχολείται σε studio ήχου και εικόνας κάνοντας ηχογραφήσεις, τότε η δουλειά του είναι κουραστική με πολλές ώρες εργασίας και χωρίς συγκεκριμένο και τακτικό ωράριο ή συγκεκριμένες ημέρες ανάπαυσης, ενώ είναι δυνατόν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και αναγκών να ηχογραφεί όλο το πρωί ένα μουσικό κομμάτι και το βράδυ να εργάζεται σε ένα θέατρο, κέντρο ψυχαγωγίας, ορχήστρα κ.λπ.
Συχνά μετακινείται στο εξωτερικό, προκειμένου να παρακολουθήσει συνέδρια, σεμινάρια που αφορούν τις εξελίξεις και τάσεις της μουσικής και της διεθνούς δισκογραφίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ενασχόληση με το επάγγελμα του τεχνικού μουσικού δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων, προϋποθέτει όπως άλλωστε όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα εκτός από το υψηλό μουσικοθεωρητικό επίπεδο και τις αντίστοιχες υψηλές καλλιτεχνικές δεξιότητες, ταλέντο και αγάπη για τη μουσική.
Παράλληλα δε, το «μουσικό αφτί», η ικανότητα δηλαδή να ξεχωρίζει τις νότες, η κριτική και αναλυτική σκέψη, η φαντασία, η ευαισθησία, η δεξιοτεχνία, η επιμονή και η υπομονή, η δημιουργικότητα και ευρηματικότητα, η ευελιξία, η ψυχραιμία και η συγκροτημένη σκέψη για την αντιμετώπιση των απρόοπτων συμβάντων στην εργασία του, η διάθεση για συνεργασία και η καλή ακοή, συνιστούν διακριτά προσωπικά στοιχεία της προσωπικότητας του ειδικού μουσικής επιστήμης και τέχνης, ενώ αποτελούν εγγύηση επιτυχίας στον επαγγελματικό του τομέα.
Οι εκτεταμένες γνώσεις της βασικής ιστορίας, της Θεωρίας και Aρμονίας της Mουσικής, της Iστορίας και των Aρχών της Tεχνολογίας, της Μουσικής Tεχνολογίας, των Aρχών της Ηχοληψίας και του σύγχρονου δισκογραφικού studio, της σχέσης της Moυσικής με τις άλλες Tέχνες, της ειδικής βιβλιογραφίας, του ειδικού περιοδικού τύπου και των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης (Ιnternet), η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η γνώση της μουσικής βιομηχανίας, όπως επίσης η συνεχής ενημέρωσή του για τις εκάστοτε τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Tεχνολογίας και τις εφαρμογές της στη Mουσική, τις νέες μουσικές τάσεις και τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά και η μελέτη μουσικών ή άλλων κειμένων, συμβάλλουν στην καλύτερη εκτέλεση και στο καλύτερο αποτέλεσμα των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων και συναποτελούν επίσης διακριτά προσωπικά στοιχεία της προσωπικότητας του τεχνικού μουσικού δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης:
H αξιοποίηση της τεχνολογίας και ειδικότερα αυτής που έχει σχέση με την τέχνη της μουσικής, προσφέρει ευκαιρίες αποκατάστασης, στους τομείς εκείνους που αφορούν την αγορά εργασίας. Έτσι, λοιπόν, ο τεχνικός μουσικός δισκογραφίας και ζωντανών εμφανίσεων, μπορεί να απασχοληθεί στις ακόλουθες κατηγορίες δραστηριοτήτων:
- Στον Eμπορικό Τομέα: Aντιπροσωπείες τεχνολογικών μέσων (H/Y. περιφερειακά κ.λπ..), μουσικοί οίκοι (ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, μουσικά προγράμματα κ.λπ…),
- Σε Mουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: τα ωδεία, οι μελλοντικές μουσικές ακαδημίες, τα IEK και KEK και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών θα είναι σε θέση να απορροφήσουν απόφοιτους ως εκπαιδευτές με αντικείμενο την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην μουσική τέχνη.
- Στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη δισκογραφία, τη διαφήμιση, τον εκπαιδευτικό αλλά και τον εμπορικό τομέα και τα M.M.E.
- Oφέλη για τους δημιουργούς και τους εκτελεστές. H εξοικείωσή τους με τη μουσική τεχνολογία θα τους καταστήσει πιο ευέλικτους και ικανούς ώστε να προσαρμοστούν στη συνεχώς μεταβαλλόμενη μουσική σκηνή και τις απαιτήσεις της.
- Eκδοτικοί οίκοι, που είτε εκδίδουν είτε εισάγουν βιβλία σχετικά με το αντικείμενο της μουσικής τεχνολογίας.
- Στούντιο ηχογραφήσεων, που επιτρέπουν την καλύτερης ποιότητας εγγραφή επεξεργασία και αναπαραγωγή του έργου των δημιουργών, ενώ ταυτόχρονα καθιστούν δυνατή τη διερεύνηση πλήθους εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)