Ταριχευτής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ταριχευτής χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές για τη διατήρηση του σώματος νεκρών, ανθρώπων και ζώων. Η ταρίχευση ζώων γίνεται συνήθως από έμπειρους κυνηγούς για ιδιώτες ή για μουσεία φυσικής ιστορίας. Η ταρίχευση ανθρώπων γίνεται στις περιπτώσεις που απαιτείται μεταφορά των νεκρών σε άλλη χώρα, την οποία ο θανών είχε επιλέξει ως τόπο της τελευταίας του κατοικίας, ή σε περιπτώσεις που ανήκε σε κάποια θρησκεία η οποία επιτρέπει την ταρίχευση.

Η ταρίχευση των νεκρών είναι μια αρχαία αιγυπτιακή παράδοση και επρόκειτο για μια μακρά και πολυέξοδη διαδικασία που διαρκούσε 70 ημέρες και στην οποία υποβάλλονταν μόνο οι φαραώ και ελάχιστοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, με στόχο να εξασφαλίσουν μια καλύτερη μετάβαση στον άλλον κόσμο.

Συνθήκες Εργασίας:
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο επάγγελμα με μακάβριο θέαμα, δυσάρεστες οσμές και χημικές ουσίες. Συνήθως ο ταριχευτής διαθέτει δικό του εργαστήριο – ταριχευτήριο, όπου εργάζεται χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει τον όγκο της δουλειάς του.

Σε κάθε περίπτωση οφείλει να λαμβάνει μέτρα υγιεινής, αυτοπροστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Συχνά, χρειάζεται να μετακινείται σε διάφορα μέρη και χώρες προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κάποιες φορές συνεργάζεται με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, από όπου αντλεί πελατεία.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ψυχικό σθένος, και να δείχνει σεβασμό τόσο ως προς τη σορό όσο και προς τους συγγενείς του νεκρού.

Σπουδές:
Η ενασχόληση με την ταρίχευση ζώων δεν απαιτεί ιδιαίτερες σπουδές. Συχνά η μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο ειδικό είναι αρκετή για την άσκηση του επαγγέλματος. Επίσης, η φοίτηση σε σχολή Κτηνιατρικής ή Βιολογίας του παρέχει βασικές γνώσεις για την ταρίχευση ζώων. Η ταρίχευση ανθρώπων απαιτεί γνώσεις ιατρικής, φαρμακευτικής και χημείας.

Στην Ελλάδα δεν παρέχονται σπουδές αποκλειστικά στις τεχνικές της ταρίχευσης. Σπουδές προσφέρονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε σχολές ιατρικής, αρχαιολογίας και παλαιοπαθολογίας για τη μελέτη και την αποκρυπτογράφηση κυρίως των μεθόδων ταρίχευσης των αρχαίων Αιγυπτίων.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του εργαστήριο – ταριχευτήριο, μετά από χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, ανάλογα με το αντικείμενο των βασικών σπουδών του μπορεί να εργαστεί σε ερευνητικά ιδρύματα, σε νοσοκομεία, σε κλινικές, σε μουσεία ζωολογίας και φυσικής ιστορίας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό της ειδικότητάς του κ.ά.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ