Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ένα από τα ελάχιστα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν απομείνει σήμερα, είναι αυτό του ταπητουργού. Ο ταπητουργός ασχολείται με την κατασκευή, τη συντήρηση και την επισκευή χαλιών ή κιλιμιών. Συγκεκριμένα, ο ταπητουργός σχεδιάζει στο πατρόν τα διάφορα σχέδια που θα τοποθετήσει στα χαλιά, προμηθεύεται τα νήματα και υφαίνει τα χαλιά στο μηχανικό αργαλειό ή αργαλειό χειρός, με συγκεκριμένο αριθμό κόμπων ανά ώρα.
Επίσης, μπορεί να ελέγχει την πιστή αντιγραφή του σχεδίου και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ασχολείται με την πώληση των χαλιών, τη συντήρηση, την επισκευή χαλιών και ταπήτων και τον καθαρισμό, εάν βεβαίως εργάζεται και ως ταπητοκαθαριστής.
Απαραίτητα εργαλεία για τον ταπητουργό είναι ο παραδοσιακός αργαλειός, τα χτένια, το στημόνι και οι σαΐτες.
Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα αυτό είναι κατεξοχήν γυναικοκρατούμενο. Ο/η ταπητουργός εργάζεται ομαδικά ή ατομικά μέσα στο ταπητουργείο, σε καλά φωτισμένο εργαστήριο το οποίο είναι και ο χώρος μαθητείας, με αρκετό θόρυβο, σκόνη και χνούδι από τα νήματα,
Η εργασία είναι χειρωνακτική και απαιτεί δύναμη στα χέρια. Αρκετές φορές απαιτούνται ταξίδια για την πώληση των χαλιών ή κιλιμιών.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο/η επαγγελματίας ταπητουργός πρέπει να διαθέτει υπομονή και αγάπη για το αντικείμενο της εργασίας του/ της και να εργάζεται με κέφι, μεράκι, φαντασία και εξαιρετική δεξιοτεχνία, για να δημιουργήσει χαλιά, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αληθινά έργα τέχνης.
Επίσης, χρειάζεται να διαθέτει δημιουργική φαντασία, κοινωνικές επιδεξιότητες και εμπορικό πνεύμα, για την προβολή και πώληση των έργων του/ της. Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται επίσης εικαστική ικανότητα και επιδεξιότητα στα χέρια – μια που η δουλειά αυτή γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της χειρωνακτικά – καθώς και υπολογιστική και γλωσσική ικανότητα.
Σπουδές:
Σπουδές και κατάρτιση στο επάγγελμα του/της ταπητουργού παρέχονται στα Εργαστήρια Ταπητουργίας του ΕΟΜΜΕΧ, όπου η φοίτηση διαρκεί τρεις μήνες, σε προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ και σε ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης).
Παράλληλα δε, εκπαίδευση και κατάρτιση ταπητουργού μπορεί να γίνει με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο ταπητουργό.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο/η ταπητουργός μπορεί να απασχοληθεί σε ταπητουργεία με οργανωμένη παραγωγή, να διατηρεί δικό του εργαστήριο με αργαλειό ή να ασχολείται με το εμπόριο των χαλιών. Οι αποδοχές των επαγγελματιών ταπητουργών είναι ικανοποιητικές και ανάλογες με την ποιότητα της δουλειάς και τον αριθμό χαλιών που τελικά θα πουλήσουν.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)