Σχεδιαστής – Σταμπαδόρος Υποδημάτων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο σχεδιαστής – σταμπαδόρος υποδημάτων σχεδιάζει υποδήματα, παρακολουθεί τη διαδικασία κατασκευής τους και φροντίζει να είναι λειτουργικά, κομψά και άνετα. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιαστής – σταμπαδόρος υποδημάτων συλλαμβάνει το σχέδιο και στη συνέχεια το αποτυπώνει σε χαρτί. Κατόπιν ντύνει το καλαπόδι με χαρτοταινία, εφαρμόζει το σχέδιο, κάνει τις τελευταίες τροποποιήσεις και κατασκευάζει ή κόβει τα πρότυπα.

Στη συνέχεια παρακολουθεί τα διάφορα στάδια κατασκευής και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για να αποδοθεί το σχέδιο. Μετέχει σε εκθέσεις, διοργανώνει επιδείξεις και παρουσιάσεις, με σκοπό να επηρεάσει θετικά τη γνώμη του αγοραστικού κοινού και να προωθήσει τα μοντέλα του στην αγορά.

Μερικά από τα μέσα και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί στη δουλειά του είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το μαχαίρι κοπής, ο διαβήτης, η μεζούρα, το σουβλί, ο παντογράφος, η πλάκα κοπής. Ο σχεδιαστής – σταμπαδόρος υποδημάτων δημιουργεί και διαμορφώνει τη μόδα και τις νέες τάσεις στο χώρο του υποδήματος.

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του σχεδιαστή – σταμπαδόρου υποδημάτων είναι κουραστικό και απαιτεί ορθοστασία κατά το χειρισμό των διάφορων μηχανών. Στο στάδιο της επίβλεψης εργάζεται στους χώρους παραγωγής, όπου συχνά ο αερισμός και ο φωτισμός είναι ανεπαρκής ενώ υπάρχουν έντονες οσμές από δέρμα, κόλλες και βερνίκια, με συνέπεια τις αλλεργίες ή τις δερματικές παθήσεις.

Πρόκειται για ανθυγιεινή εργασία, γι’ αυτό ο εργαζόμενος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και επαγγελματικών παθήσεων. Πολλές φορές χρειάζεται να μετακινείται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για να παρακολουθεί εκθέσεις ειδών υποδηματοποιίας, ή να έρχεται σε επαφή με εμπόρους και καταστηματάρχες στον τομέα του υποδήματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ενασχόληση με το επάγγελμα του σχεδιαστή – σταμπαδόρου υποδημάτων απαιτεί φαντασία, επινοητικότητα, παρατηρητικότητα, υπομονή, σημασία στη λεπτομέρεια, καλαισθησία και μεράκι.

Επίσης, σημαντικά προσόντα είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις, η χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η γνώση μιας ξένης γλώσσας.

Τέλος, ο σχεδιαστής – σταμπαδόρος υποδημάτων οφείλει να ενημερώνεται για τις τάσεις της μόδας όσον αφορά τα χρώματα, τα σχέδια και τα υλικά που χρησιμοποιεί, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός στο κλάδο του.

Σπουδές:
Σπουδές ή κατάρτιση στην τέχνη της σχεδίασης υποδημάτων μπορούν να γίνουν στη Σχολή Υποδηματοποιίας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ελληνικού Κέντρου Δέρματος (ΕΛΚΕΔΕ) – Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού.

Γνώσεις για την άσκηση του επαγγέλματος μπορούν να αποκτηθούν επίσης, μετά από μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη.

Τομείς Απασχόλησης :
Ο σχεδιαστής σταμπαδόρος υποδημάτων μπορεί να εργαστεί ως μισθωτός σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κατασκευής ή επιδιόρθωσης υποδημάτων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του σχεδιαστήριο ή εργαστήριο κατασκευής υποδημάτων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ