Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η πραγματοποίηση επιστημονικών μελετών και πραγματογνωμοσυνών για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών. Ειδικότερα, ασχολείται με την εξέταση των σχεδίων, των πινάκων προδιαγραφών και των λειτουργιών μιας εφεύρεσης, την αναγνώριση της μοναδικότητάς της και την πληροφόρηση των εφευρετών για τη διαδικασία της νομικής προστασίας της εφεύρεσης και την εκμετάλλευση ή της εφευρετικής τους δραστηριότητας για την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων από αυτή.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας θεωρούνται καλές, καθώς εργάζεται σε γραφείο, όπου εξετάζει αιτήσεις έγκρισης ευρεσιτεχνίας και καταρτίζει πίνακες προδιαγραφών. Έχει στη διάθεσή του όλον τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συμμετέχει σε συνεδριάσεις εξέτασης των ευρεσιτεχνιών και διατυπώνει συγκεκριμένα επιχειρήματα ως προς τη χορήγηση ή μη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Συνήθως ακολουθεί συγκεκριμένο ωράριο και αφιερώνει μέρος του εργάσιμου χρόνου του στην υποδοχή και εξυπηρέτηση των πελατών του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος απαιτείται υψηλή νοημοσύνη, άρτια επιστημονική κατάρτιση, εργασία, κριτική σκέψη, ευρύ πνεύμα, υπευθυνότητα, συνέπεια και οργανωτικότητα.
Επίσης χρειάζονται τεχνικές, μηχανικές, φυσικές και νομικές γνώσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες, γνώση ξένων γλωσσών και επιδεξιότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Σπουδές:
Σπουδές αποκλειστικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο δεν προσφέρονται στη χώρα μας.
Συνήθως, σύμβουλοι ευρεσιτεχνιών είναι Ηλεκτρολόγοι – Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρονικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Μαθηματικοί, Βιολόγοι, Βιοτεχνολόγοι, Ιατροί, Μοριακοί Επιστήμονες και κάτοχοι πτυχίων συναφών ειδικοτήτων, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικό το γνωστικό αντικείμενο των βασικών τους σπουδών.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί ως Σύμβουλος Ευρεσιτεχνιών στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, που αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών. Ο Ο.Β.Ι. παράλληλα λειτουργεί σαν γραφείο παραλαβής αιτήσεων για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών στο εξωτερικό, καθώς και για την καταχώρηση των βιομηχανικών σχεδίων στο εξωτερικό.
Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, στο υπουργείο Ανάπτυξης, σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα ερευνών, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.
Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας Πραγματογνώμονας – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Παραγωγικών Μονάδων διατηρώντας Γραφείο Κατοχύρωσης Ευρεσιτεχνιών, Σημάτων και Πνευματικών και Εμπορικών Δικαιωμάτων και να αναπτύξει συνεργασίες με διάφορους φορείς και εταιρείες που πραγματοποιούν πρωτότυπες έρευνες και δημιουργούν καινοτομικά προϊόντα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)