Παπυρολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η ανάγνωση, μελέτη, ερμηνεία και αξιοποίηση των παπυρικών κειμένων που έχουν σωθεί από την αρχαιότητα. Ειδικότερα, αναζητά και συγκεντρώνει παπύρους ή σπαράγματα παπύρων και προσπαθεί να διαβάσει και να ερμηνεύσει το περιεχόμενό τους. Έχουν διασωθεί κείμενα σε πάπυρο από πολλές γλώσσες, οι κυριότερες από τις οποίες είναι τα ελληνικά, τα αιγυπτιακά (ιερογλυφικά, ιερατικά, δημοτικά και κοπτικά), τα αραβικά, τα λατινικά, τα εβραϊκά, τα περσικά, τα συριακά και τα αρμενικά.

Η παπυρολογία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα κείμενα τα οποία είναι γραμμένα στις δύο κλασικές γλώσσες των αρχαιογνωστικών επιστημών, δηλαδή την αρχαία ελληνική και τη λατινική, και προέρχονται από τη χρονική περίοδο που οριοθετείται αφενός από την κατάληψη της Αιγύπτου από τον Μ. Αλέξανδρο (332 π.Χ.) και αφετέρου από κατάκτησή της από τους Άραβες (641 μ.Χ.). Σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας ο παπυρολόγος είναι σε θέση να αξιοποιήσει επαναστατικές φωτογραφικές μεθόδους και να ξαναζωντανέψει κάτω από το φως των υπέρυθρων ακτίνων σβησμένα κείμενα γνωστών ή αγνώστων φιλοσόφων, ποιητών, διανοουμένων ή απλών ανθρώπων της αρχαιότητας.

Μέσω της ανάγνωσης των παπύρων, κυρίως της ελληνιστικής περιόδου της Αιγύπτου, ο παπυρολόγος προσφέρει σημαντικά στοιχεία για πολλούς κλάδους των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων, όπως την Κλασική Φιλολογία, τη Θεολογία, την Ιστορία του Δικαίου και τη Νομική.

Επιπλέον, η σπουδή παπύρων που αφορούν λογοτεχνικά κείμενα ή έγγραφα που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τις εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά και άλλα κείμενα, μουσικά, επιστημονικά, κρυπτογραφικά ή επιστολές, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχεδόν για κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας εκείνων των χρόνων και για την κοινωνικο – οικονομική κατάσταση στην περίοδο της μετακλασικής αρχαιότητας.

Συνθήκες Εργασίας:
O παπυρολόγος αναζητά παπυρικά σπαράγματα σε αρχεία και βιβλιοθήκες σε διάφορους χώρους και χώρες, όπου απαιτείται να πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις και να παραμένει για αρκετές ώρες ή και μέρες και πιθανόν να αντιμετωπίζει ανοργάνωτες υπηρεσίες και αποπνικτικό περιβάλλον λόγω της υγρασίας και του κακού εξαερισμού.

Ακόμα, μέρος της εργασίας του εκτελείται στο γραφείο του, όπου μπορεί να ψάχνει παπυρικά αποσπάσματα και μέσω του διαδικτύου. Για την ανάγνωση των μισοσβησμένων και χαμένων λέξεων των παπύρων συνήθως χρησιμοποιεί ειδικό μικροσκόπιο και ειδικές φωτογραφικές μηχανές. Τέλος, η φύση του επαγγέλματός του απαιτεί συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και πραγματοποίηση σχετικών ανακοινώσεων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται να διαθέτει ερευνητικό πνεύμα, δημιουργική σκέψη, κριτική ικανότητα, υπομονή, επιμονή, μεθοδικότητα και συνέπεια. Επίσης, η άριστη γνώση της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας, η επιδεξιότητα στη χρήση εργαστηριακού εξοπλισμό και η καλή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός.

Τέλος το ομαδικό πνεύμα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, και η συνεργασία με άλλους επιστήμονες, όπως ιστορικούς, αρχαιολόγους, αρχειονόμους, γλωσσολόγους κ.ά. διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:
Οι παπυρολογικές σπουδές δεν έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη ανάπτυξη, πράγμα που σχετίζεται και με την έλλειψη σημαντικών ελληνικών συλλογών.

Σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο παρέχονται στα Τμήματα Φιλολογίας. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σχεδόν όλα τα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου προσφέρουν εδώ και πολλές δεκαετίες το μάθημα της παπυρολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα σημαντικότερα κέντρα παπυρολογικών σπουδών, στα οποία διατηρούνται και περίφημες συλλογές παπύρων, είναι τα ακόλουθα: στη Μ. Βρετανία η Οξφόρδη και το Λονδίνο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η Νέα Υόρκη και το Μίσιγκαν, στη Γερμανία η Χαϊδελβέργη, το Βερολίνο και το Τρίερ (Trier), στην Ιταλία η Φλωρεντία και το Μιλάνο, στην Ολλανδία το ʼμστερνταμ και το Λέιντεν, στη Γαλλία η Σορβόνη και το Στρασβούργο, στην Αυστρία η Βιέννη και στο Βέλγιο οι Βρυξέλλες.

Επίσης, σπουδές στην Παπυρολογία παρέχονται στο Τμήμα Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα) και στα  Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορεί να απασχοληθεί σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, σε υπηρεσίες και κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης, καθώς και σε κάθε είδους βιβλιοθηκες (δημόσιες, ιδιωτικές, ακαδημαϊκές, ειδικές, σχολικές, κ.λπ.). Ακόμη, είναι δυνατόν να απασχοληθεί στην Ελληνική Παπυρολογική Εταιρεία, σε Ινστιτούτα Μελετών (π.χ., Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών).

Σε ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας ή το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Επιγραφικής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και να ασχοληθεί με την παραγωγή και την ψηφιοποίηση φωτογραφιών κειμένων από παπύρους, όστρακα και επιγραφές, και των δεδομένων των εκδόσεών τους (στοιχεία έκδοσης, τόπος, χρόνος, περιεχόμενο των πηγών), ή ακόμη να συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως «η Αρχαιολογία» ή εταιρείες που προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες με σχετικό πληροφοριακό υλικό για τη σπουδή των παπύρων.

Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή σύμβουλος σε θέματα οργάνωσης βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης, σε θέσεις με εξειδικευμένες απαιτήσεις ως προς τη διαχείριση και αξιοποίηση του υλικού και της πληροφορίας.

Μπορεί, ακόμη, να εργαστεί σε μουσεία, στην οργάνωση και παρουσίαση των συλλογών τους ή σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, σε φιλοσοφικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς, αλλά και σε αρχεία επιχειρήσεων και τραπεζών κ.α.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ