
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Επαγγελματίας παλαιστής είναι αυτός ο οποίος έχει συνάψει γραπτό συμβόλαιο με ένα αθλητικό σωματείο και αμείβεται με ποσό μεγαλύτερο από τις πραγματικές δαπάνες του σε ανταπόδοση της αγωνιστικής του δραστηριότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης.
Ειδικότερα, ο επαγγελματίας παλαιστής είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις διατάξεις τεχνικού, αθλητικού και πειθαρχικού χαρακτήρα, που κοινοποιούνται από την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης. Καθήκον του είναι να συμμετέχει σε όλες τις προπονήσεις σε ώρες και τόπους που ορίζονται από το σωματείο στο οποίο ανήκει, καθώς και σε όλους τους αγώνες (επίσημους ή φιλικούς), ανεξάρτητα από τον τόπο όπου διεξάγονται (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), με εξαίρεση τις περιπτώσεις ασθένειας ή ατυχήματος, που πιστοποιούνται από τον αρμόδιο γιατρό του σωματείου.
Υπάρχουν δύο είδη πάλης: η ελληνορωμαϊκή και η ελευθέρα. Στην ελληνορωμαϊκή επιτρέπονται λαβές από τη μέση και πάνω, ενώ στην ελευθέρα σε ολόκληρο το σώμα. Οι αγώνες και στα δύο είδη διαρκούν έξη λεπτά με ένα διάλειμμα 30 δευτερολέπτων. Οι αθλητές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία τους και το σωματικό τους βάρος. Προτού λάβουν μέρος σε έναν αγώνα, οι παλαιστές είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Στη συνέχεια πρέπει να ζυγιστούν και να μπουν σε διαδικασία κλήρωσης προκειμένου να οριστούν οι αντίπαλοι αθλητές.
Ο αγώνας πραγματοποιείται στην παλαίστρα ή ταπί, που είναι ένα τετράγωνο ή οκτάγωνο στρώμα με μήκος 12 μέτρα η κάθε πλευρά. Στη μέση του στρώματος υπάρχουν δύο ομόκεντροι κύκλοι. Ο μεγάλος έχει διάμετρο 9 μέτρων και ο μικρός 7 μέτρων και αποτελεί τον «κεντρικό χώρο της πάλης». Η περιοχή που σχηματίζεται μεταξύ του μικρού και του μεγάλου κύκλου αποτελεί τη «ζώνη παθητικότητας», η οποία έχει πλάτος 1 μέτρου και κόκκινο χρώμα. Οι αντίθετες γωνίες του στρώματος έχουν τα χρώματα των μαγιό των δύο αντιπάλων: κόκκινο και μπλε.
Το χρώμα που θα φορέσει ο κάθε αθλητής καθορίζεται πρίν από την έναρξη του αγώνα. Το όνομα του αθλητή που φοράει κόκκινο μαγιό εκφωνείται πρώτο. Οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν στο στήθος το έμβλημα της χώρας που εκπροσωπούν καθώς και ένα υφασμάτινο μαντίλι, για προσωπική τους χρήση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ακόμη, πρέπει να φορούν παπούτσια που δένουν στον αστράγαλο. Απαγορεύονται τα παπούτσια με τακούνια ή σόλες με καρφιά, με κρίκους και μεταλλικά μέρη. Επίσης απαγορεύεται να έχουν μακριά νύχια και να φοράνε γυαλιά, ρολόγια, δαχτυλίδια, αλυσίδες και άλλα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν τον αντίπαλό τους.
Επίσης απαγορεύονται οι γροθιές, οι δαγκωνιές, οι τσιμπιές και οι λαβές πνιγμού ή εξαρθρώσεων και γενικότερα οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου. Τέλος, η αντιαθλητική συμπεριφορά και η αντιδικία με το διαιτητή ή με τον αντίπαλο τιμωρούνται αυστηρά. Ο αγώνας πάλης κρίνεται στα σημεία ή στην πτώση. Πτώση έχουμε όταν ο παλαιστής κρατήσει τον αντίπαλο του με την πλάτη κολλημένη στο καναβάτσο, δηλαδή στο δάπεδο της παλαίστρας, τουλάχιστον για δύο δευτερόλεπτα.
Ο διαιτητής δείχνει την πτώση, αφού πρώτα συμφωνήσει με τον κριτή ή τον πρόεδρο του ταπί, σφυρίζοντας και χτυπώντας την παλάμη του στο καναβάτσο ταυτόχρονα. Επίσης ο αγώνας μπορεί να κριθεί στα σημεία όταν δεν υπάρξει πτώση. Νικητής ανακηρύσσεται ο παλαιστής που έχει κατακτήσει τα περισσότερα τεχνικά σημεία (πόντους).
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τις ανάγκες της προπόνησης και της αθλητικής δραστηριότητας, που πραγματοποιούνται κυρίως σε κλειστούς χώρους. Το ωράριο του αθλητή προσαρμόζεται στις ανάγκες των προπονήσεων και των αγωνιστικών υποχρεώσεων του σωματείου του.
Επίσης, απαιτείται να μετακινείται συχνά στο εξωτερικό, ανάλογα με το αγωνιστικό του πρόγραμμα. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίπονο επάγγελμα, που δεν επιδέχεται καταχρήσεις, ενώ παράλληλα προκαλεί άγχος, ένταση και κούραση εξαιτίας της συνεχούς προσπάθειας για καλύτερο αγωνιστικό αποτέλεσμα και διακρίσεις.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για το άθλημα, το ήθος, η καλή σωματική και ψυχική υγεία, η μεγάλη μυϊκή δύναμη, η μαχητικότητα, η ευελιξία και τα καλά αντανακλαστικά είναι προσόντα που χαρακτηρίζουν τον παλαιστή. Απαιτείται να γνωρίζει άριστα και να εφαρμόζει αποτελεσματικά την τεχνική του αθλήματος, να αφομοιώνει εύκολα και να ακολουθεί τις οδηγείες του προπονητή όπως και να υπακούει στις υποδείξεις του διαιτητή.
Επίσης η αντοχή στην σκληρή προπόνηση, η μεθοδικότητα, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκέντρωση και η ικανότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα είναι προσόντα που πρέπει να διαθέτει. Τέλος η σωστή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.
Σπουδές:
Σπουδές ανώτερου επιπέδου παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Επίσης, τα αθλητικά σωματεία αναλαμβάνουν την επαγγελματική εκπαίδευση των αθλητών, με βάση τους κανονισμούς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης. Η προπόνηση στα γυμναστήρια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας γίνεται από ειδικευμένους και καλά καταρτισμένους προπονητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης συνεργάζεται με οχτώ τοπικές επιτροπές – ενώσεις και διαθέτει 280 και πλέον σωματεία, στα οποία ανήκουν 10.000 αθλητές και αθλήτριες, προκειμένου να καλλιεργήσει την ελληνορωμαϊκή και την ελευθέρα πάλη στην Ελλάδα.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε αθλητικά σωματεία παίρνοντας μέρος σε αγωνιστικές διοργανώσεις ανάλογα με την ηλικία του και το σωματικό του βάρος. Επίσης, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδών του μπορεί να απασχοληθεί σε αθλητικούς συλλόγους, στα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε δημοτικά ή ιδιωτικά γυμναστήρια, σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, σε ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, σε βιομηχανίες και εταιρείες αθλητικών ειδών κ.λπ.
Μπορεί, επίσης, να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ή να ανοίξει δικό του γυμναστήριο. Επίσης, όταν ολοκληρώσει την καριέρα του ως επαγγελματίας παλαιστής, μπορεί να ασχοληθεί με την προπόνηση άλλων αθλητών.
Παράλληλα, μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικούς φορείς ή οργανώσεις με αντικείμενο τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και αναψυχής για παιδιά, σε διάφορες εκπαιδευτικές ή αθλητικές κατασκηνώσεις ή ακόμη να ασχοληθεί με τη φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ικανότητες.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)