Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διάγνωση, η πρόληψη και η θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών της στοματικής κοιλότητας. Ασχολείται κυρίως με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονική θέση μεταξύ τους, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.
Ανάλογα με τη σκελετική ανάπτυξη των γνάθων, το είδος του προβλήματος και κυρίως την ηλικία του ασθενή ο ορθοδοντικός μπορεί να εφαρμόσει πρώιμη ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους μηχανισμούς (σιδεράκια μεταλλικά, κεραμικά ή γλωσσικά) στη πάνω και κάτω γνάθο, περιορισμένη ορθοδοντική θεραπεία σε μεμονωμένα δόντια, χειρουργική ορθοδοντική σε συνεργασία με γναθοχειρουργούς, καθώς και θεραπεία προβλημάτων κροταφογναθικής διάρθρωσης με ειδικούς νάρθηκες και φαρμακευτική αγωγή.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο ιατρείο του, όπου απαιτείται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και απολύμανσης, να φοράει ειδικά χειρουργικά γάντια και μάσκα, να χρησιμοποιεί αποστειρωμένα εργαλεία και υλικά μιας χρήσεως προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του και τους πελάτες του από τη μετάδοση ασθενειών. Συνήθως, δουλεύει με ραντεβού, το ωράριό του προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών του, ενώ δουλεύει όρθιος ή σκυφτός για πολλές ώρες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η επαγγελματική ευσυνειδησία, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η επαρκής γνώση των τεχνικών και μεθόδων είναι απαραίτητα για την άσκηση του επαγγέλματος. Ακόμα, σχολαστικότητα, υπομονή, σταθερό χέρι και πολύ καλή όραση.
Τέλος, η συνεχής ενημέρωση για την πρόοδο της επιστήμης του, η δυνατότητα παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων και η συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών του προς τους ασθενείς του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών προσφέρονται εξειδικευμένες γνώσεις στους φοιτητές στο αντικείμενο της ορθοδοντικής. Η ορθοδοντική εκπαίδευση των φοιτητών έχει την αφετηρία της στο 2ο έτος σπουδών (4ο εξάμηνο), και ολοκληρώνεται στο 5ο (10ο εξάμηνο), περιλαμβάνοντας θεωρητική κατάρτιση, εργαστηριακή εξάσκηση και κλινική εκπαίδευση.
Για να αποκτήσει, όμως, κανείς την ειδικότητα της ορθοδοντικής χρειάζεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία χρόνια μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ελλάδα ή σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και οι σπουδές του αυτές να έχουν αναγνωριστεί από την επιτροπή ορθοδοντικής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ορθοδοντική του Πανεπιστημίου Αθηνών πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις του περιεχομένου ενός προγράμματος ειδικότητας Ορθοδοντικής όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (235/88) και όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “ERASMUS”.
Επίσης, το Τμήμα Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική, το πρόγραμμα του οποίου είναι να προετοιμάσει τον οδοντίατρο για άσκηση της ορθοδοντικής σε πλέον σύγχρονο και προχωρημένο επίπεδο, παρέχοντας πλήρη και ευρεία ακαδημαϊκή εκπαίδευση και επαρκή κλινική εμπειρία σε διάφορες θεραπευτικές μεθόδους.
Έπειτα από την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική, ο οδοντίατρος βάσει των κειμένων διατάξεων του άρθρου 2 του Π.Δ. 235/88 μπορεί να υποβληθεί σε εξετάσεις στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης για να αποκτήσει τον τίτλο της οδοντιατρικής ειδικότητας της Ορθοδοντικής.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ορθοδοντικού, όπως και οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του τίτλου της Οδοντιατρικής Ειδικότητας της Ορθοδοντικής καθορίζονται από το αριθμ.235/88 Π.Δ. (ΦΕΚ τ. Α 100/23.5.88) και όπως τροποποιήθηκε με τα αριθμ. 578/89 και 388/91 Π.Δ., και απαιτείται άδεια άσκησης.
Τέλος σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 τ.Β΄/20.09.2018) με θέμα: Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, ο χρόνος ειδίκευσης και το περιεχόμενο για την απόκτηση της ανωτέρω ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ως εξής:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: τρία (3) έτη
Η διάρκεια φοίτησης είναι τρία (3) έτη πλήρους απασχόλησης.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, δημόσιος υπάλληλος με μορφή εξαρτημένης εργασίας σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία κ.ά., ή ακαδημαϊκός (εφόσον διαθέτει διδακτορικό). Επίσης, μπορεί να ασχοληθεί με ερευνητικό και συγγραφικό έργο αναπτύσσοντας συνεργασία με ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εταιρείες, ενώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)