Οδοντίατρος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η οδοντοστοιχία, η στοματική κοιλότητα και γενικότερα η στοματική υγιεινή του ανθρώπου είναι το αντικείμενο της εργασίας του οδοντίατρου. Στον κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα χώρο του, φροντίζει για την καλή κατάσταση των δοντιών, των ιστών που τα περιβάλλουν, επεμβαίνοντας προληπτικά ή με θεραπευτική αγωγή σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα.

Οι απονευρώσεις, οι καθαρισμοί, οι εξαγωγές, οι προσθέσεις τεχνητών δοντιών, οι αισθητικές αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις, όπου αυτές απαιτούνται, αποτελούν τις συνηθέστερες εργασίες του οδοντίατρου.

Συνθήκες Εργασίας:
Η λήψη σχολαστικών μέτρων υγιεινής (γάντια, χειρουργική μάσκα κ.λπ.), αλλά και η προστασία του από τη χρήση ακτινολογικού μηχανήματος είναι απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση των συνθηκών εργασίας του. Ιδιαίτερα σχολαστικός πρέπει να είναι στην προφύλαξη από τον ιό του Aids, γι’ αυτό άλλωστε οι οδοντίατροι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου προσβολής από τον ιό.

Ο οδοντίατρος εργάζεται όρθιος για πολλές ώρες, με ωράριο που καθορίζεται από το νοσοκομείο ή την κλινική που απασχολείται και σε συνθήκες που εκεί επικρατούν. Ως ελεύθερος επαγγελματίας εργάζεται σε συνθήκες και ωράριο που ο ίδιος διαμορφώνει αφού συνήθως εργάζεται με ραντεβού.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητα προσόντα του οδοντίατρου είναι η υψηλή επιστημονική του κατάρτιση, η άριστη γνώση όλων των νέων μεθόδων οδοντιατρικής, η δεξιοτεχνία, η σχολαστικότητα και η υπευθυνότητα. Χρειάζεται να είναι μεθοδικός, ψύχραιμος, συνεργάσιμος, να διαθέτει υπομονή και επικοινωνιακές δεξιότητες. Είναι σημαντικό, επίσης, να εμπνέει εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες του.

Οι επαρκείς γνώσεις πάνω στην προληπτική, διαγνωστική και θεραπευτική οδοντιατρική, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό την ενημέρωσή του στις εξελίξεις της σύγχρονης οδοντιατρικής αλλά και της άρτιας οργάνωσης και του εξοπλισμού του ιατρείου του είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες του.

Σπουδές:
Σπουδές οδοντιατρικής προσφέρονται στα τμήματα  οδοντιατρικής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Μπορεί επίσης κάποιος να φοιτήσει στη Στρατιωτική Σχολή Σ.Σ.Α.Σ., Τμήμα Οδοντιατρικής (Θεσσαλονίκη), και όταν αποφοιτά ονομάζεται -κατά κλάδο- ανθυπίατρος (ανθυπολοχαγός), σημαιοφόρος, ανθυποσμηναγός.

Οι παραπάνω σχολές προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές, διετούς και τριετούς διάρκειας, σε διάφορους τομείς της οδοντιατρικής επιστήμης, για παράδειγμα, Ορθοδοντική, Ενδοδοντολογία, Περιοδοντολογία – Βιολογία Εμφυτευμάτων, Οδοντική και Ανωτέρα Προσθετική, Εμφυτευματολογία-Ακτινολογία, Οδοντική Χειρουργική, Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική, Οδοντιατρικά Βιοϋλικά, Παιδοδοντιατρική, Βιολογία Στόματος, κ.α

Τομείς Απασχόλησης:
Για για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη η άδεια που χορηγείται από το υπουργείο Υγείας. Τα επαγγελματικά δικαιώματα του οδοντιάτρου καθορίζονται ως εξής: Ο διπλωματούχος οδοντίατρος έχει την δυνατότητα να απασχοληθεί στους παρακάτω τομείς:

Δημόσιος Τομέας: Στην κατηγορία των οδοντιάτρων δημοσίων Υπαλλήλων συγκαταλέγονται οι Οδοντίατροι που εργάζονται σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, δημόσιες υπηρεσίες υγιεινής, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία, επιχειρήσεις, σχολείο. ιδρύματα κτλ-, με μορφή εξαρτημένης εργασίας (υπαλληλική σχέση, ή και με σχέση σύμβασης εργασίας ή συνεργασίας) .

Ιδιωτικός Τομέας: Ελεύθερος Επαγγελματίας χαρακτηρίζεται ο οδοντίατρος που δεν παρέχει εργασία με εξαρτημένη υπαλληλική σχέση. Ο οδοντίατρος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο ιατρείο του και σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπαίδευση: Ακαδημαϊκός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής και η ύπαρξη σχετικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου.

Επίσης μπορεί να εργαστεί και ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Επαγγελματικό Λύκειο, Επαγγελματική Σχολή).
Για την άσκηση του επαγγέλματος είναι απαραίτητη άδεια που χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας.

Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, με μορφή εξαρτημένης εργασίας στο δημόσιο τομέα, σε κρατικούς οργανισμούς, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαίδευση, επίσης ως ελεύθερος επαγγελματίας σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επιστημονική έρευνα στον τομέα της ειδικότητάς του.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ