Οδηγός Αγώνων Μοτοσικλέτας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η οδήγηση μοτοσικλετών, κάθε κυβισμού και τύπου, σε διάφορες κατηγορίες αγώνων, όπως Moto Grand Prix, ταχύτητας, αντοχής και ράλι. Για παράδειγμα, για να πάρει μέρος σε ένα αγώνα motocross που διεξάγεται σε πίστα, χρειάζεται να βρίσκεται στη ζώνη αναμονής (έξω από το χώρο που βρίσκεται η μπάρα εκκίνησης) δέκα (10) λεπτά πριν από την εκκίνηση του αγώνα.

Η ποινή για την παράβαση αυτού του κανονισμού είναι ο αποκλεισμός του από τον αγώνα. Η εκκίνηση γίνεται με τους κινητήρες σε λειτουργία. Μόλις όλοι οι υποψήφιοι αναβάτες καταλάβουν τις θέσεις τους στη γραμμή εκκίνησης είναι υποχρεωμένοι να σβήσουν τους κινητήρες των μοτοσικλετών τους. Οι κινητήρες τίθενται σε λειτουργία με την επίδειξη πράσινης σημαίας από τον Αλυτάρχη. Στη συνέχεια, ο Αλυτάρχης του αγώνα επιδεικνύει πινακίδα με την ένδειξη 15″ δευτερόλεπτα και με την λήξη του χρόνου των 15″ επιδεικνύει πινακίδα με την ένδειξη 5″ δευτερόλεπτα. Μέσα σε 5″ έως 10″ από την εμφάνιση αυτής της πινακίδας πέφτει η μπάρα εκκίνησης.

Βέβαια, για να πάρει μέρος κανείς στον αγώνα, χρειάζεται δήλωση συμμετοχής μέσα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ για να συμμετάσχει στον τελικό πρέπει να έχει κατακτήσει καλή θέση στους προκριματικούς γύρους. Επίσης, χρειάζεται να παρουσιάσει την άδεια οδήγησης, την αγωνιστική άδεια, την άδεια κυκλοφορίας της μοτοσικλέτας και να δηλώσει ότι συμμετέχει με δική του ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ακόμη, μοτοσικλέτα που δεν είναι σύμφωνη με τον Τεχνικό Κανονισμό Αγώνων Moto Cross της ΕΘΕΑΜ και της ΔΟΜ, δεν φέρει τα φόντα και τους αριθμούς (π.χ. αριθμ. 8), καθώς και ο αναβάτης ή ο διαγωνιζόμενος δεν είναι εφοδιασμένος με τις προβλεπόμενες άδειες ή δεν έχει περάσει από τον Έλεγχο Τεχνικής Εξακρίβωσης, δεν μπορεί να λάβει μέρος στον συγκεκριμένο τύπου αγώνα. Επιπλέον, κάθε αγωνιζόμενος υποχρεούται, με ποινή αποκλεισμού, να παρουσιασθεί στον Τεχνικό Έλεγχο με το κράνος του (εγκεκριμένου τύπου), τις μπότες του και την αγωνιστική άδεια (την οποία πρέπει να φέρει μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα) καθώς και την Αγωνιστική άδεια του Νομικού Προσώπου, σε περίπτωση εταιρικής συμμετοχής.

Επίσης, εάν του ζητηθεί, είναι υποχρεωμένος να αποδείξει με έγγραφα ή μαρτυρίες την κυριότητα, νομή ή χρήση της μοτοσικλέτας του. Μετά το τέλος (τερματισμό) του αγώνα γίνεται τελικός τεχνικός έλεγχος στις πέντε (5) πρώτες μοτοσικλέτες κάθε κατηγορίας, καθώς και σε κάθε άλλη μοτοσικλέτα που τερμάτισε μετά από πρόταση του Αλυτάρχη ή του Συμβουλίου των Αγωνοδικών. Οι μοτοσικλέτες θα παραμένουν σε καθεστώς επιτηρούμενης στάθμευσης για (30) τριάντα λεπτά. Σε περίπτωση που διαφωνεί με τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να υποβάλλει ένσταση, καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο.

Η διοργανώτρια λέσχη, η οργανωτική επιτροπή καθώς και οι οδηγοί των αγώνων δε φέρουν καμία ευθύνη έναντι τρίτων για τυχόν ατύχημα που μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια των επίσημων δοκιμών και του αγώνα. Η αστική ευθύνη βαρύνει την Ασφαλιστική Εταιρεία με την οποία έχει συναφθεί συμβόλαιο κάλυψης κινδύνων από αυτές τις δραστηριότητες. Τέλος, ο οδηγός φροντίζει για την καλή κατάσταση της μοτοσικλέτας του και ενημερώνει τους τεχνικούς, τους μηχανικούς και τον προπονητή του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την οδήγηση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα στις απαιτούμενες επιδιορθώσεις.

Συνθήκες Εργασίας:
Απαιτείται σκληρή προπόνηση και συμμετοχή σε πολλές διοργανώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αρκετό χρόνο αφιερώνει στις συναντήσεις με προπονητές, μηχανικούς και χορηγούς των αγώνων του, ενώ χρειάζεται να πραγματοποιεί τηλεοπτικές εμφανίσεις, να συμμετέχει σε διαφημίσεις προϊόντων των χορηγιών και να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το άγχος και η ένταση κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι αρκετά υψηλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες για τον οδηγό αγώνων είναι αρκετά δύσκολες έως επικίνδυνες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για την ταχύτητα, η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση, η δεξιότητα, τα άριστα αντανακλαστικά και η ικανότητα της αυτοσυγκέντρωσης είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον οδηγό μοτοσικλέτας αγώνων ταχύτητας. Επίσης, η ψυχραιμία, η αυτοπεποίθηση, η υπομονή και επιμονή, το αγωνιστικό ήθος, η παρατηρητικότητα, και η αντοχή στην πίεση και η σκληρή προσπάθεια είναι προσόντα που πρέπει να διαθέτει.

Πρέπει, ακόμα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να αποφεύγονται ατυχήματα που μπορεί να του στοιχίσουν την ίδια τη ζωή του. Τέλος, οι συχνές μετακινήσεις στους τόπους όπου διεξάγονται οι αγώνες αποτελούν συνήθεις συνθήκες για τον συγκεκριμένο οδηγό.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται σε ιδιωτικές σχολές. Για τη συμμετοχή φυσικού προσώπου σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού απαιτείται, πέραν του διπλώματος οδήγησης, η έκδοση αγωνιστικής άδειας. Η άδεια αυτή εκδίδεται από την Εθνική Επιτροπή Αγώνων (ΕΘΕΑ) και ισχύει για ένα ημερολογιακό έτος.

Σε διοργανώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού γίνεται δεκτό κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει άδεια οδήγησης του υπουργείου Μεταφορών και έγκυρη αγωνιστική άδεια της ΕΘΕΑΜ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί με τον μηχανοκίνητο πρωταθλητισμό κι να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης, μπορεί να απασχοληθεί με την εκπαίδευση άλλων οδηγών και να οργανώνει σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία του. Εφόσον, παρακολουθήσει μαθήματα Στελεχών Αγώνων μπορεί να αποκτήσει πτυχίο κριτή-χρονομέτρη, τεχνικού εφόρου, αλυτάρχη, βοηθού αλυτάρχη ή αγωνοδίκη και να ασχοληθεί ενεργά με την οργάνωση αγώνων μοτοσικλέτας. Ακόμη μπορεί να συμμετάσχει σε εκθέσεις μοτοσικλέτας με σκοπό τη διάδοση του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ