Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ξυλουργός ασχολείται με την επεξεργασία του ξύλου για την κατασκευή ή την επιδιόρθωση επίπλων, την κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, επενδύσεων τοίχων και κουφωμάτων. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες του ξυλουργού περιλαμβάνουν τη μελέτη του χώρου τοποθέτησης της κατασκευής και των σχεδίων που προτείνουν οι πελάτες, το σχεδιασμό κατασκευής, την επαφή με τους προμηθευτές πρώτων υλών, την επιλογή και κατεργασία του κατάλληλου ξύλου, τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση της κατασκευής.
Για την εκτέλεση των εργασιών του, χρησιμοποιεί πριονοκορδέλα, πλάνη, σβούρα, γωνιάστρα, φρέζα, πολυτρύπανο, συγκολλητή, απλά ξυλουργικά εργαλεία όπως σφυρί, τανάλια, ροκάνι κ.λπ.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο ξυλουργός εργάζεται σε συνθήκες με αρκετό θόρυβο, σκόνη, πριονίδια και αναθυμιάσεις από τις κόλλες, ενώ ανάλογα με την εργασία που έχει αναλάβει, μπορεί να εργαστεί σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.
Οι ξυλουργικές εργασίες είναι κουραστικές γιατί πολλές φορές εκτελούνται γονατιστά ή απαιτούν πολύωρη ορθοστασία, το δε ωράριο της εργασίας του ακολουθεί το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης ή του καταστήματος που εργάζεται, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζεται να το υπερβεί λόγω φόρτου εργασίας. Κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών υποχρεώσεων αναγκάζεται να μετακινηθεί εκτός έδρας για την εξυπηρέτηση των πελατών του και για την εγκατάσταση των κατασκευών.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, οι καλές σχέσεις με τους πελάτες, η καλαισθησία, η επινοητικότητα, η συνέπεια και η ευσυνειδησία, η υπολογιστική και η μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης του χώρου και των όγκων, η επιδεξιότητα και το αισθητικό κριτήριο αποτελούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εκείνου που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του ξυλουργού.
Σπουδές:
Σπουδές και κατάρτιση στο επάγγελμα του Ξυλουργού, μπορούν να γίνουν στην ειδικότητα Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής των Επαγγελματικών Λυκείων.
Καθώς επίσης στα Δημόσια ή Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο ξυλουργός μπορεί να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος σε επιχείρηση κατασκευής επίπλων, στο δημόσιο τομέα ως υπάλληλος διαφόρων οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.λπ., όπου αναλαμβάνει τη συντήρηση των επίπλων ή την κατασκευή άλλων ξύλινων κατασκευών ή ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δική του επιχείρηση.
Ο ξυλουργός μπορεί να εξελιχθεί μέσα στο χώρο του, ανάλογα με την ποιότητα της δουλειάς του, τη γνώση του αντικειμένου, την εργατικότητά του και την καλαισθησία που τον διακρίνει.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)