Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ξεναγός ασχολείται με την ενημέρωση, περιήγηση και ξενάγηση των επισκεπτών και των τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους, τα ιστορικά μνημεία, τις φυσικές ομορφίες και τα αξιοθέατα μιας χώρας, εξηγώντας τη σημασία τους καθώς και την ιστορία των μνημείων και των καλλιτεχνικών έργων. Πιο συγκεκριμένα, ο ξεναγός συνοδεύει τους τουρίστες από τα ξενοδοχεία που διαμένουν στους τόπους που θέλουν να επισκεφτούν, τους οδηγεί σε συγκεκριμένους χώρους και τους εξηγεί αναλυτικά την ιστορία, την αξία και τη σημασία αυτού που βλέπουν, για τον παγκόσμιο πολιτισμό και την ανθρωπότητα.
Συχνά αναφέρεται και εξηγεί τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των ντόπιων κατοίκων, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης ζωής των κατοίκων των περιοχών που επισκέπτονται και απαντά σε ερωτήσεις και απορίες των επισκεπτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνει το ρόλο του εμψυχωτή, για την ψυχαγωγία των τουριστών που παρακολουθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο ξεναγός συνεργάζεται με τα τουριστικά γραφεία που οργανώνουν τις ομάδες και τις ξεναγήσεις των τουριστών και αναλαμβάνει την περιήγηση και την ξενάγησή τους, ακολουθώντας το πρόγραμμα των επισκέψεων, που μπορεί να είναι ημερήσιο ή πολυήμερο, οπότε ο ξεναγός διανυκτερεύει μαζί με την ομάδα του. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, δίνει πληροφορίες στην ομάδα για τα διάφορα μέρη που συναντούν, σταματά για να τους δείξει κάποιο αξιοθέατο και προετοιμάζει τα μέλη της ομάδας για τον τελικό προορισμό τους. Όταν φτάσουν εκεί αναφέρεται στα αρχαιολογικά και μυθολογικά στοιχεία, στις αρχιτεκτονικές και ιστορικές λεπτομέρειες των μνημείων και του τόπου γενικότερα.
Συνοδεύει το γκρουπ σε εστιατόρια και καταστήματα, προτείνει στα μέλη του θέματα για φωτογράφηση και διανυκτερεύει μαζί τους όταν προβλέπεται στο πρόγραμμα. Η εργασία του περιλαμβάνει και την περιγραφή της σύγχρονης ζωής του τόπου.
Συνθήκες Εργασίας:
Η έντονη επαγγελματική δραστηριοποίηση τους μήνες που διαρκεί η τουριστική περίοδος και η μειωμένη επαγγελματική απασχόληση τη χειμερινή περίοδο, προσδίδουν εποχιακό χαρακτήρα στο επάγγελμα του ξεναγού. Η επαναλαμβανόμενη ξενάγηση στους ίδιους χώρους μειώνει πιθανόν σταδιακά το εργασιακό ενδιαφέρον, ενώ οι συνθήκες εργασίας, ορισμένες τουλάχιστον πλευρές τους, συγκαταλέγονται στα αρνητικά του επαγγέλματος.
Ο ξεναγός ταξιδεύει, περπατά και κινείται συνεχώς μαζί με τους τουρίστες, εργάζεται τις περισσότερες ώρες στην ύπαιθρο κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αναγκάζεται λόγω εργασίας να μιλάει πολύ, μετακινείται με τα τουριστικά λεωφορεία για πολλές ώρες και συχνά χρειάζεται να ξεκινά πολύ νωρίς, ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.λπ. Πολλές φορές αναγκάζεται να διανυκτερεύσει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, δεν ακολουθεί κανονικό και συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και δεν έχει ημέρες αργίας. Είναι όμως μία εργασία που αμείβεται καλά.
Ο ξεναγός χρειάζεται να βρίσκει τρόπους για να κινεί την προσοχή και το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του, ώστε η ξενάγηση να μη γίνεται κουραστική ή ανιαρή. Πρόκειται γενικά για ένα ενδιαφέρον επάγγελμα. Όταν τα πρόσωπα που συναντούν και τα μέρη που επισκέπτονται είναι κάθε φορά διαφορετικά και τους προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες, με αποτέλεσμα το επάγγελμά τους να γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συναρπαστικό
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τη φύση, τα ταξίδια και την παράδοση, η κοινωνικότητα, η ευχάριστη παρουσία, η ευγένεια και οι οργανωτικές ικανότητες είναι προσόντα που τον χαρακτηρίζουν. Επίσης πρέπει να είναι πρόθυμος στο να πληροφορεί και να εξυπηρετεί τους επισκέπτες που συνοδεύει, να έχει καλή μνήμη, υπομονή και επιμονή αλλά και την ικανότητα να αντιμετωπίζει πιθανές δυσκολίες στα μεταφορικά μέσα ή στα ξενοδοχεία, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά εκείνου που θα ασκήσει το επάγγελμα του ξεναγού.
Παράλληλα δε, η αμεσότητα στην επικοινωνία, η ζωντάνια, το κέφι, η καλή άρθρωση και η σαφήνεια του προφορικού λόγου, η γλαφυρότητα στις περιγραφές, η ικανότητα να ψυχολογεί τους ανθρώπους και να διακρίνει συμπεριφορές, προβλέποντας τις αντιδράσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους, όπως επίσης η συλλογική λειτουργία και ο συντονισμός των ομάδων που συνοδεύει και ξεναγεί, αποτελούν αναγκαία εφόδια για μια καλή σταδιοδρομία.
Ακόμη, η ευρεία μόρφωση, η γνώση δύο ή και περισσοτέρων ξένων γλωσσών, η βαθιά γνώση για την ιστορία, τη σύγχρονη ζωή των τόπων που ξεναγεί καθώς και των εκθεμάτων που επισκέπτονται οι τουρίστες, η γεωγραφία, οι έγκυρες και ακριβείς πληροφορίες για όσα συμβαίνουν ή προσφέρονται στον τόπο εργασίας του και αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους ξένους επισκέπτες, συμβάλλουν στην επιτυχή και αποδοτική άσκηση του επαγγέλματός του.
Σπουδές:
Σπουδές ξεναγού μπορούν να γίνουν στις Σχολές Ξεναγών.
Το πρόγραμμα σπουδών στις Σχολές Ξεναγών περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: Προϊστορική Αρχαιολογία, Κλασική Αρχαιολογία, Βυζαντινή Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης, Βοτανική Γεωγραφία, Γεωλογία – Παλαιοντολογία, Ελληνική Κοινωνία, Ελληνική Οικονομία, θρησκειολογία, Λαογραφία- Λαϊκή Τέχνη, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία Αρχ. Ελληνικού θεάτρου, Ιστορία ελληνικής μουσικής & χορών, Ιστορία Νεώτερης Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, Ρυθμολογία, Οικολογία – Προστασία Περιβάλλοντος, Ορθοφωνία, Πρώτες βοήθειες, Τεχνική Ξενάγησης, Φραγκοκρατία, Τουριστική Ψυχολογία, Ιστορία Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας, Χριστιανική Λατρεία & Εικονογραφία, Τουριστική και Αρχ/κή Νομοθεσία, Αρχαία Ιστορία, Βυζαντινή Ιστορία και Νεότερη Ιστορία.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο ξεναγός μπορεί να απασχοληθεί:
- σε υπηρεσίες του ΕΟΤ,
- σε μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
- ως ελεύθερος επαγγελματίας συνεργαζόμενος με τουριστικά πρακτορεία ή με τις υπηρεσίες του ΕΟΤ,
- με μεγάλα ξενοδοχεία ή με εταιρείες που εξυπηρετούν ιδιωτικά κάποιον ξένον επισκέπτη τους.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)