Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η έρευνα και η εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία διάφορων νευρολογικών παθήσεων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο νευροβιολόγος ασχολείται με τη μελέτη διάφορων παθήσεων (νόσος του Πάρκινσον, νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες), που οφείλονται στην καταστροφή συγκεκριμένων νευρικών κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού.
Ερευνά, ακόμη, γενετικούς και άλλους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για τη διαδικασία γήρανσης, αλλά και την καταστροφή των κυττάρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση νόσων οι οποίες θα πρέπει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού. Επίσης, ασχολείται με παθήσεις του εγκεφάλου (εγκεφαλικά νοσήματα) και ασθένειες του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος (επιληπτικές κρίσεις, βλάβες νεύρων κ.ά.) και προβαίνει σε διάφορες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις (εγκεφαλογράφημα, μυογράφημα, νευρογράφημα κ.ά.) προκειμένου να διαγνώσει την πάθηση και να χορηγήσει θεραπευτική αγωγή.
Τέλος, σε ερευνητικό επίπεδο μελετά μια σειρά από θέματα, όπως η σχέση των νευροδιαβιβαστών με την εκδήλωση φαινομένων βίας, η περιορισμένη λειτουργία του μπροστινού τμήματος του φλοιού στους ψυχοπαθείς και η εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς κ.ά.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες, ειδικά όταν εργάζεται σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια είναι ανθυγιεινός, γι’ αυτό χρειάζεται να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μετά τη απόκτηση του πτυχίου του πρέπει να υπηρετήσει σε αγροτικό ή ημιαστικό ιατρείο. Το ωράριο εργασίας του είναι συνήθως άστατο, αφού πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν παραστεί ανάγκη, οποιαδήποτε ώρα στη διάρκεια της ημέρας.
Όταν εργάζεται σε νοσοκομείο είναι υποχρεωμένος να κάνει αρκετές εφημερίες, ημερήσιες και νυχτερινές. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες ιατρικού ενδιαφέροντος, να παρακολουθεί την επιστημονική βιβλιογραφία της ειδικότητάς του και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης για να αντιμετωπίζει με κατανόηση και σεβασμό τον ασθενή που συνήθως βρίσκεται σε σχέση ψυχολογικής εξάρτησης απέναντί του. Χρειάζεται, ακόμη, οξυδέρκεια, ψυχραιμία, υπομονή, συναισθηματική ωριμότητα και ψυχική και σωματική αντοχή.
Επίσης, πρέπει να έχει καλή επικοινωνία με τους ασθενείς του και να συνεργάζεται αρμονικά με τους συναδέλφους του, το υγειονομικό και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό. Η συνεχής ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις και οι συχνές μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας για συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικές μελέτες, απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός του. Τέλος, η εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων της ιατρικής και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Για την άσκηση του επαγγέλματος χορηγείται άδεια από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων, επιχειρήσεις (εργοστάσια, πλοία κ.ά.) ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)