Μαρμαροτεχνίτης –Μαρμαράς

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο μαρμαροτεχνίτης ασχολείται με την εξωτερική επένδυση διαφόρων επιφανειών με μάρμαρο, όπως πατώματα, σκάλες, προσόψεις, μνημεία, δημιουργώντας με την τέχνη και το μεράκι του καλαίσθητες κατασκευές που δεν αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ειδικότερα, ο μαρμαροτεχνίτης κόβει και επεξεργάζεται τα μάρμαρα για τη διακόσμηση κατοικιών, κτιρίων, εκκλησιών, μνημείων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των εργασιών του, είναι η αρχική συμφωνία με τον πελάτη για το σχέδιο και το είδος του μαρμάρου που θα τοποθετήσει. Μετά τη συμφωνία του με τον πελάτη, παραγγέλλει και παραλαμβάνει τις επεξεργασμένες μαρμάρινες πλάκες, τις οποίες κόβει και τοποθετεί σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη, αφού τις λουστράρει.

Οι εργασίες τις οποίες αναλαμβάνει στα πλαίσια των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, είναι η στρώση δαπέδων και κλιμάκων, η επένδυση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όπως πάγκων κουζίνας ή λουτρών και η κατασκευή εξωτερικής διακόσμησης τζακιών και μνημείων. Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο μαρμαροτεχνίτης είναι οι διαμαντόδισκοι, το σβουράκι, η βαριά, η λάσπη και τα λούστρα. Επίσης, χρησιμοποιεί ειδικά μεταλλικά στηρίγματα για το στερέωμα των μαρμάρων, όταν αυτά τοποθετούνται κάθετα σε κτίσματα, (ορθομαρμαρώσεις).

Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του μαρμαροτεχνίτη είναι από τα πλέον δύσκολα, αλλά και τα πλέον χρήσιμα επαγγέλματα στο χώρο των κατασκευών. Η εργασία του είναι κυρίως χειρωνακτική και εργάζεται αρκετές ώρες σκυμμένος ή όρθιος σε κλειστούς χώρους, όπως το εσωτερικό οικιών, πολυκατοικιών, ναών ή σε ανοιχτούς χώρους, όπως στα μνημεία, νεκροταφεία, περιβόλους ναών, εξωτερικές προσόψεις και κήπους κτιρίων, ενώ η εργασία του σε χώρους επεξεργασίας των μαρμάρων είναι πάρα πολύ ανθυγιεινή, με σκόνη και θόρυβο, που επιβαρύνουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Ο μαρμαροτεχνίτης συχνά αντιμετωπίζει πόνους στη μέση του, επειδή σηκώνει μεγάλα βάρη, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφαλείας όπως π.χ ζώνη, γάντια, κράνος κ.λπ. Εργάζεται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, όταν δουλεύει σε κάποιο συνεργείο, ενώ συχνές είναι οι μετακινήσεις του εκτός έδρας, για να πάρει τις παραγγελίες ή για να πραγματοποιήσει τις εργασίες στο χώρο που χρειάζεται. Το ωράριο εργασίας του είναι ελεύθερο, εάν είναι ιδιώτης, ή εξαρτάται από το ωράριο λειτουργίας του χώρου όπου ασχολείται (συνεργείο, εργοστάσιο επεξεργασίας και κοπής μαρμάρων).

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Για να γίνει κάποιος επαγγελματίας μαρμαροτεχνίτης, χρειάζεται να είναι εργατικός, συνεπής και προσεκτικός. Επίσης, πρέπει να διαθέτει υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, καλαισθησία, ικανότητα αντίληψης χώρου-όγκου, επιδεξιότητα στα χέρια και «καλλιτεχνικό μάτι», καλή υγεία, σωματική δύναμη και αντοχή, προκειμένου να δημιουργεί καλαίσθητες κατασκευές.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος μαρμαροτεχνίτης, στα δημόσια ή ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Επίσης στο Προπαρασκευαστικό & Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου  με έμφαση στην Καλλιτεχνική Μαρμαροτεχνία, Μαρμαρογλυπτική όπου η διάρκεια φοίτησης είναι τρία χρόνια.
Εκπαίδευση και κατάρτιση στην μαρμαροτεχνία μπορούν να γίνουν με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιο έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο μαρμαροτεχνίτης εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας δικό του συνεργείο ή σε εργολαβική εταιρεία που ασχολείται με τοποθετήσεις μαρμάρων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ